vineri, 19 septembrie 2008

Salariu de 100% minim 6 saptamani

a. Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010. Daca intreprinderea nu are un contract colectiv de munca, atunci se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care mai confera unele avantaje femeii gravide. In primul rand, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut. Asta inseamna ca minim 6 saptamani vei primi “in mana” salariul brut 100%: cca 85% indemnizatia de maternitate + restul de cca15% compensati de intreprindere.


b. Baza legislativa

  • Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010

    • Art. 66.
      • (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
      • (2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
      • (3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

58 de comentarii:

Anca82 spunea...

Am intrebat si eu la serv despre acest drept si mi s-a spus ca nu stiu nimic de asta. Firma unde lucrez are un contract colectiv de munca la nivel de unitate. acum..dc in acest contract nu este nimic specificat de acest drept inseamna ca se aplica contractul national? Sau ca nu se acorda deloc?

Admin spunea...

Draga Anca,

Din cate stiu eu, CCMN stipuleaza conditiile minimale pe care trebuie sa le ofere orice angajator din tara asta. Orice CCM la nivel de ramura sau unitate trebuie sa ofere cel putin conditiile CCMN, daca nu mai bune. Daca CCM-ul firmei nu ofera cel putin conditiile celui national, se considera valabile clauzele CCMN care lipsesc din CCM-ul firmei.

Parerea mea este ca ai acest drept. Daca nu vor sa ti-l acorde, poti face plangere la ITM.

lolela spunea...

buna ziua . am si eu o intrebare la dvs . imi pute-ti spune daca fata mea beneficiaza de cei 8 milioane cand v-a naste daca a terminat liceul in luna iunie 2008, s-a angajat pe data de 5 sept 2008 si este insarcinata in 4 saptamani? va multumesc

lolela spunea...

buna ziua . de fapt am o intrebare la dvs. nu un comenatariu .fata mea a terminat liceul in luna iunie 2008 acum este insarcinata in 4 sapatamani si are 3 zile de cand s-a angajat . imi puteti spune dak beneficiaza de cei 8 milioane cand v-a naste . va multumesc

Admin spunea...

lolela , din pacate nu stiu raspunsul... Pe acest blog am scris numai despre drepturile aferente gravidelor care au efectuat tot stagiul de cotizare (cazul meu, pe care l-am studiat detaliat).

De 2 milioane beneficiaza in mod sigur, pentru ca acestia reprezinta alocatia copilului. Nu stiu ce sa va spun despre indemnizatia de 6 milioane.

Sarcina usoara ii doresc fiicei dvs. si sper sa beneficieze si de cei 6 mil!

BURETZICA spunea...

Buna!
Imi puteti spune daca beneficiez de acest drept, inainte de concediul prenatal fiind in concediu de risc maternal(120 zile)
Multumesc!

Admin spunea...

BURETZICA, ai acest drept.

Zu spunea...

Excelent blog, tot citesc si incerc sa invat ce ma asteapta :-).
Vreau insa sa fiu sigura ca am inteles bine: concediul de maternitate inseamna cele 126 de zile si in cadrul acestor 126 de zile am dreptul la minim 6 saptamani cu salariu 100%, inainte sau dupa nastere, nu?

Admin spunea...

Zu, ai inteles bine. Iti multumesc pentru apreciere.

Zu spunea...

:-)

Unknown spunea...

buna ziua,

am urmatoarea situatie:

salariul meu este 8000 RON,ceea ce inseamna ca indemnizatia pentru cele 126 zile nu e de 85% din 8000, ci e mai mica (am inteles ca exista acea limita de 6000 RON sau cam asa ceva)
intrebare: in aceasta situatie cat ar trebui sa primesc pentru cele 6 saptamani? 12000 RON sau cca 9000 RON + 15%din 12000 RON

multumesc anticipat pentru raspuns,
dana

Admin spunea...

Buna Dana,

Compensatia data de intreprindere este egala cu diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care ai dreptul. Deci firma la care lucrezi trebuie ca, minim 6 saptamani, sa-ti plateasca diferenta pana la 100% din salariu.

Asadar vei primi 100% din brut, lunar, timp de 6 saptamani.

cristina spunea...

Buna ziua, vreau sa iti spun ca ai un blog foarte interesant si util, azi l-am gasit 05.11.08 si am si eu o intrebare stii cumva unde pot sa verific daca angajatorul plateste CASS-ul?

Unknown spunea...

multumesc pentru raspuns;
stiam eu ca cei de la firma mi-au calculat gresit

Admin spunea...

cristina, multumesc de apreciere, ma bucur mult cand aud ca acest blog este util.

Referitor la intrebarea ta, nu am un raspuns sigur, dar incearca un telefon la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Admin spunea...

dana, mult succes! sper sa se remedieze greseala :)

Raluca spunea...

Inainte de orice FELICITARI si MULTUMIRI pentru toate informatiile furmizate aici!
Eu lucrez intr-un spital din Bucuresti unde se acorda salariul acela mediu pe unitate la nasterea unui copil dar nu au auzit de compensarea de 15 % acordata pe perioada celor 6 saptamani din concediul de maternitate (cand am intrebat mi s-a spus ca nu a primit nimeni asa ceva???)
Am sa fac cerere si daca nu se aproba merg cu ea la ITM. Practic sunt 2 articole ale aceluiasi CCM Unic. Nu are cum sa se aplice un articol si altul nu, nu-i asa???
Inca o data multumiri!

Raluca spunea...

Revin cu o intrebare. Practic din cate am inteles eu, spitalul ar trebui sa imi acorde si restul de 15 % din brut in asa fel incat sa iau 100% brut in mana, corect?
Intreb pentru ca nu inteleg exact ce inseamna "salariul de baza individual avut" ,este cel brut?
Eu am un salariu de incadrare destul de micut dar am sporuri care ajung la 76% ceeea ce inseamna ca brutul este destul de mare.
Cu multumiri,
Raluca Popescu

Admin spunea...

Buna Raluca.

1. Ai dreptul si la compensatia de 15%, chiar daca ei nu au auzit de asa ceva. Ia articolul de lege de pe acest blog sau de oriunde altundeva si arata-li-l.

2. "salariul de baza individual avut" este intr-adevar brutul. INSA in acest brut NU se includ sporurile sau alti bani pe care ii primesti din partea angajatorului (bonusuri, bonuri de masa, cadouri de Craciun etc). Este vorba de salariul de baza.

Raluca spunea...

Ok, multumesc!
Pai eu stiam ca salariul de INCADRARE este cel de la care pornesti. La acesta se adauga sporurile (de vechime, de preventie 11% in sistemul sanitar, de SIDA 50 % ) si iti da salariul BRUT. Care la toata lumea este mai mare(macar ca se pune sporul de vechime si tot e mai mare). Pe urma, din brut incepe sa-ti scada CAS, somaj, deducerea personala... impozitul si rezulta salariul NET.(cat iei "in mana")
Daca nu se pune nici un spor sunt in pom ca eu am o incadrare foarte mica. Mai mica cu cateva milioane bune decat ce iau in mana.
Prin urmare acea compensatie de 15% se refera la : 85% din incadarare plus inca 15%? Da, daca asa este eu nu ajung nici la cat iau in mana... Cam nasol...
Inca o data multe multumiri,
Raluca Popescu

Admin spunea...

Buna Raluca,

In lege peste tot se vorbeste despre salariul de baza. Asta nu include sporurile din pacate :(

tanima_i spunea...

Raluca, cand trebuie facuta aceasta cerere:inainte sau dupa nastere? Si cum trebuie facuta cererea, exista un tipic anume sau pur si simplu ca orice cerere: Domnule director, subsemnata...solicit...
Multumesc de raspuns.
De cand am descoperit blogul tau am aflat f multe si am impartasit aceste informatii si altor mamici sau viitoare mamici. Faci o treaba excelenta.

Admin spunea...

tanima_i: cererea trebuie s-o depui odata cu cea de intrare in concediul de maternitate. Cred ca se poate si mai tarziu, dar nu stiu exact care e intervalul in care poti cere sa ti se dea retroactiv aceasta diferenta.

Model de cerere gasesti aici (tot aici pe blog mai gasesti si alte cereri care s-ar putea sa-ti trebuiasca).

Multumesc de apreciere si pentru ca ai spus si altora. Imi doresc foarte mult sa existe cat mai multe mamici informate cu privire la drepturile lor.

Trainer Microsoft Office spunea...

Am si eu o intrebare, poate ma lamuriti si pe mine.

Conform contractului colectiv de munca la nivel national, angajatei aflate in concediu prenatal i se compenseaza diferenta dintre salariul individual de baza si indemnizatia legala din prenatal, adica 15% din salariul de baza. Ei bine...am facut si eu o astfel de cerere cand am nascut, iar aseara m-a sunat seful sa-mi zica ca nu are cum sa-mi dea acesti bani. Zice el ca, desi din punct de vedere al legislatiei muncii poate sa imi dea aceste procente, din punct de vedere fiscal nu are cum sa scoata acesti bani pe statul de plata.

Prin urmare, va rog sa-mi ziceti si mie, cum anume pot fi trecute pe statul de plata aceste 15 procente.

Admin spunea...

Malina, ma depasteste intrebarea ta. Totusi, sunt convinsa ca este obligat sa-ti dea banii si ca exista metode de a o face; e datoria lui sa se intereseze.

nicoleta spunea...

Buna Raluca,

Intrebarea mea se refera la acest drept mentionat mai sus si anume - cand incepe plata acestor minim 6 saptamani - oricand? adica de la inceputul celor 126 zile sau oricand pe parcursul lor? Cand am intrebat la HR despre acest drept mi s-a spus ca intradevar pot beneficia de el dar nu mai mult de 6 saptamani - sa inteleg de aici ca ei respecta legea, si anume compenseaza restul de 15 % nu mai putin de 6 saptamani, dar nici nu sunt obligati sa o faca mai mult de 6 saptamani, nu?! adicadin raspunsul lor voi primi CEL MULT 6 saptamni.....ironic, nu?!?!

Admin spunea...

nicoleta, intr-adevar, nu sunt obligati sa iti plateasca compensatia mai mult de 6 saptamani. Mie mi-au platit 6 saptamani, la fel si tuturor mamicilor pe care le stiu. Legea stabileste o perioada minima pentru a nu limita anumite firme (sau ramuri care au CCM propriu) sa ofere mai mult (mai degraba da posibilitatea angajatilor sa negocieze mai mult). Dar daca nu se specifica explicit in vreun contract de munca aplicat in cazul tau, atunci nu poti obliga firma sa-ti plateasca mai mult de 6 saptamani.

Trainer Microsoft Office spunea...

Buna,

am sa incerc sa raspund eu. Articolul 66 din Contractul colectiv de munca la nivel national prevede "Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.". Deci, angajatorul nu este obligat sa plateasca aceasta diferenta mai mult de 6 saptamani, o poate face dar nu este obligat.

Rugamintea mea ar fi, daca poti sa intrebi la tine la HR cum anume incadreaza cele 15 procente in statul de plata. Mi-ar fi de mare ajutor acest raspuns. O zi buna va doresc

nicoleta spunea...

am inteles, si multumesc pt lamuriri, insa cum ramane cu plata acestei diferente - de cand poate incepe ea? de cand prezint concediu medical de maternitate?
sper ca m-am facut inteleasa!
multumesc inca o data.
Nicoleta

Horatiu spunea...

Buna
Va rog sa-mi dati un raspuns.
Sotia mea este in concediu pentru ingrijirea copilului de 6 luni si este nevoita din mai multe motive sa se intorca la job, caz in care eu ca tata va trebui sa am grija de copil. Vreau sa stiu daca voi beneficia de cei 85% din venitul realizat in conditiile in care am lucrat dor 8 luni jumate inainte de data nasterii copilului (inainte de cele 8 luni jumate am o pauza de 4 luni in care nu am realizat venituri de nici un fel). Trebuia sa fi avut neaparat un stagiu de cotizare de 12 luni anterior datei nasterii copilului (fara intrerupere?) sau se va lua in calcul, in acest caz, media veniturilor realizate in ultimul an anterior datei in care voi opta pentru concediu de crestere al copilului?
Alte detalii adiacente mi-ar fi folositoare. Multumesc.

Admin spunea...

nicoleta, in principiu pot fi oricare 6 saptamani din concediul de maternitate.

Admin spunea...

Horatiu, din pacate trebuie sa ai efectuate cele 12 luni de cotizatie inainte de nasterea copilului. Cu numai 8 luni jumate nu poti intra in concediu de ingrijire a copilului.

nicoleta spunea...

Buna,

revin cu urmatoarea intrebare: in urma legii aprobate cu privire la indemnizatia de crestere copil, se ia in calcul media veniturile nete din ultimele 12 luni, incepand cu data anterioara depunerii cererii. Aici maintreb - la luarea in calcul a veniturilor se iau in considerare si veniturile din bonusuri, prime de vacanta, al 13/14-lea salariu??
Multumesc.
Nicoleta

Admin spunea...

nicoleta: te corectez: incepand cu ultima luna dinaintea nasterii copilului. La intrebare nu stiu sa-ti raspund, poate ne spun mamicile care au primit asa ceva, ca la mine nu a fost cazul.

verdict spunea...

buna,
As vrea sa stiu si eu daca exista o cerere speciala de solicitare a acestui salariu de 100% pe 6 sapt ?
Cum se procedeaza pt obtinerea lui ?
Mercic.

Admin spunea...

verdict gasesti cererea.aici.

burtica2009 spunea...

buna ziua ..am si eu o intrebare ...am sal .850 ron ..beneficiez si eu de sal de 100 % 6 sapt? sau numai cu 85 % ?
multumesc

nicoleta spunea...

Buna,
revin cu inca o intrebare..... cum est cu laptele praf de care beneficiaza copii pana la 12 luni - intrucat nu este lapte matern - am gasit legea 321/2001 in care se specifica faptul ca acesta trebuie sa se distribuie daca se indeplinesc conditiile specificate in speta. Nelamurirea mea este daca aceasta lege se aplica doar la nivel de consilii locale, sau e o lege unitara ... poate nu ma fac inteleasa, dar bebelusul cumnatei mele nu a avut lapte matern, si cand s-a prezentat la organele "competente", a fost intrebata: "ce lapte, doamna?! nu se mai da de ani de zile.....nu sunt fonduri....si a fost nevoita sa plece cu coada intre picioare, de parca ar fi fost vina ei"....nu inteleg.....ori se distribuie egal pt toata lumea ori doar acolo unde "sunt" fonduri??? cum este posibil asa ceva...atunci mamicile care sunt in aceasta nefericita ce sa faca...sa se mute cu domiciliu acolo unde sunt fonduri?????? Chiar as vrea sa imi raspundeti sa ma lamuresc si eu....
Multumesc mult.
Nicoleta

Admin spunea...

burtica, beneficiezi si tu. Oricune beneficiaza.

Admin spunea...

nicoleta, nu stiu ce sa spun despre laptele praf, noi nu am beneficiat de acest drept.

Am hranit copilul tot cu lapte praf, dar cumparat din farmacie.

lorelena spunea...

Fetelor, Cele 15% compensate sunt un venit BRUT (considerat un beneficiu) deci vor trebui platite toate contributiile, inclusiv impozit (in total va trebui sa deducem 32.5%). Suma de luat in mana va fi: compensatia*67.5%.

Admin spunea...

lorelena, am mai auzit varianta asta.

Totusi, eu pot sa-ti spun cum s-a intamplat in cazul meu: Am primit fix 15% din brut ca si compensatie.

Explica-ne si noua mai multe despre inpozitul de care vorbesti!

Admin spunea...

lorelena, nu se aplica si in cazul compensatiei ART. 42 COD FISCAL?

adina spunea...

Buna Raluca,
Te rog f. mult sa ma ajuti. Nu am gasit decat pe pe acest blog info care sa ma ajute sa inteleg ceva. Cei de la servici mi-au tot gresit salariul si nu stiu ce sa mai fac...

In CCM din firma in care lucrez scrie: "in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa pe o perioada de 3 luni, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."
Salariul meu brut era de 8100RON. In cazul meu baza de calcul pentru concediul de sarcina si lauzie s-a plafonat la 12 salarii medii pe economie si a rezultat un salariu de aprox 4700RON.
Intrebarea mea este daca "salariul individual avut" din CCM se refera la salariul brut sau net.
Cei de la servici vor sa-mi compenseze diferenta dintre salariul net (5700RON) si 4700RON. Este corect?
Mentionez ca nu beneficiez de nici un fel de sporuri.

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Admin spunea...

adina, "salariul de baza individual avut" este brutul.

Elle spunea...

buna

cum se procedeaza in cazul in care eu am si Carte de munca si drepturi de autor?? stiu ca indemnizatia in pre si post-natal este de 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. dar, aici am vazut ca se vorbeste despre salariul de baza .. "intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut." deci, angajatorul meu trebuie sa completeze 15% din carte munca si drepturi de autor sau numai din carte munca??

multumesc anticipat!

Admin spunea...

elle, nu cred ca drepturile de autor te ajuta in cazul indemnicatiei de maternitate, pentru ca in lege se vb de salariu. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii. Drepturile de autor sunt altceva.

kikib spunea...

Buna!Am si eu niste intrebari si anume-concediul postnatal e platit cu 100%din brut sau din salariul net?Daca nu am beneficiat de concediul prenatal pot beneficia de 126 zile concediu postnatal?Ar fi unele dezavantaje?Multumesc

Admin spunea...

kikib,

1. este vorba de 85% din media brutului pe ultimele 6 luni. timp de 6 saptamani din concediul maternal, angajatorul eoblogat sa-ti plateasca o compensatie de 15% din brut.

2. Daca nu ai beneficiat de concediul prenatal poti beneficia de 126 zile concediu postnatal. Dar daca indemnizatia de maternitate e mai mica de 6 milioane, normal ca preferi sa intri cat mai repede in CIC sa iei 6 milioane.

Blaneza spunea...

Dragele mele,

A incercat cineva sa obtina acest drept post-factum ?

Eu sunt deja in CIC de 6 luni si am aflat abia cum, cu stupoare, despre aceste prevederi ale contractului colectiv de munca la nivel national.Bineinteles ca la mine la servici asa ceva nu se da (desi se da un salariu mediu pe compania)

Deci revenind, a incercat cineva ? A reusit ?

Admin spunea...

Blaneza, am mai primit o intrebare asemanatoare. Parerea mea sincera este ca nu poti obtine acesti bani retroactiv, ei fiind alocati din fondul de salarii pentru luna respectiva. Luna care a trecut. Daca totusi cineva a reusit, sa ne dea si noua de stire.

Bianca spunea...

Buna fetelor,

O colega de-a mea a nascut luna trecuta si astazi a facut cerere la firma pentru subventionarea celor 15% din valoarea salariului brut pentru o perioada de 6 saptamani + acel salariu mediu pe unitate conform CCMUNN. Raspunsul directorului economic a fost firma nu poate onora prima cerere pentru ca deja colega mea primit mai mult decat salariul net care i se cuvinea si ca firma nu prea da curs acestor tipuri de cereri.
Ce se poate face? Cum i-am putea obliga?
Eu sunt insarcinata in 7 saptamani. Imi imaginez ca in perioada in care am sa nasc am sa am nevoie de bani si vreau sa ma agat de orice.

Admin spunea...

Bianca,

Firma nu are dreptate. Salariata aflata in concediu de maternitate trebuie sa primeasca, legal, 85% din brut, care in multe cazuri inseamna un venit mai mare decat netul. Pe langa acestia, minim 6 saptamani firma trebuie sa compenseze din fondul de salarii diferenta de 15% din BRUT.

Daca nu vor sa isi achite obligatiile legale, le puteti arata fragmentul de lege de aici, ii puteti ameninta cu reclamatie la ITM, puteti face reclamatie la ITM, ii puteti da in judecata. Si cred ca puteti face si plangere penala :) Oricum, nu va lasati intimidate, pentru ca voi aveti dreptate, iar ei nu.

Unknown spunea...

Buna ziua, imi cer scuze daca intrebarea mea se repeta insa m-am confruntat cu aceasta situatie astazi. Am sunat la HR si am intrebat daca eu am dreptul la acesti 15%. Mi s-a spus (ceea ce e corect) ca eu prin cei 85% din brut primesc mult mai mult din 100% salariul net datorita unor bonusuri primite. Apoi mi s-a comunicat ca legat de fraza "In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul." ca salariul de baza individual este salariul NET si daca primesc diferenta de 15% voi fi dezavantajata. Ma puteti ajuta cu o clarificare? Va multumesc frumos

ralu-alex spunea...

Buna seara.am si eu niste nedumeriri si as vrea sa ma ajutati.Am fost angajata la primaria din sat ca asistent personal la o persoana cu handicap grav.Am fost angajata din data de 05 MAI2009 pana in 24 FEB 2010.Eu in luna Ianuarie am ramas insarcinata.Vreau sa i-mi spuneti in cazul meu daca am dreptu sa iau post-natalu,daca da va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac. MULTUMESC.

Anonim spunea...

Buna,
sunt si eu o viitoare mamica,insarcinata in 32 de saptamani.Nu am inteles foarte bine despre aceasta compensatie.Eu am venitul net 1400 ron si brutul in jur de 2200 ron.Eu voi primii in prenatal 85% din venitul net.Ce trebuie sa fac pentru a primii restul de 15 %?ce conditii trebuiesc indeplinite?exista vreo cerere tip pentru aceasta compensatie??Raman recunoscatoare pentru raspuns!!multumesc si va doresc o zi perfecta!Alexandra

laura spunea...

Buna,

vad ca nu s-a mai postat nici un comentariu din nov 2009 dar am zis sa incerc totusi. Eu am depus cererea pentru compensarea celor 15% o data cu intrarea in prenatal, adica la inceputul acestei luni. Intrebarea mea este: trebuia sa primesc un raspuns la cererea respectiva? Pentru ca sediul firmei este in alt oras, mult mai departe, noi trimitem toate cererile prin mail si apoi prin curier originalul..drept urmare nu am discutat cu resursele umane fata in fata ca sa primesc un raspuns, iar la mail-ul respectiv cu cererea nu am primit nici un raspuns..Nu stiu cat am fost de coerenta, imi cer scuze si multumesc anticipat

Carti Online spunea...

Mersi Raluca