sâmbătă, 20 septembrie 2008

Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

a. 126 de zile de concediu de maternitate. Ca salariata ce am cotizat la asigurarile de sanatate, am avut dreptul conform OUG 158/2005, ca dupa luna a 7-a de sarcina sa intru in concediu de maternitate. Acesta este de 126 de zile calendaristice si se imparte in concediu de sarcina (inainte de nastere) si de lauzie (dupa nastere). Cele 126 de zile si le distribuie fiecare femeie dupa cum ii convine, singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.


b. 42 de zile obligatorii. Numai cele 42 de zile de dupa nastere din acest concediu sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.


c. Indemnizatia de maternitate. Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:

  • se determina baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare – eu am inteles ca, din ultimele 12 luni, se iau in considerare ultimele 6 luni de plata a asigurarilor de sanatate
  • venitul este 85% din aceasta baza de calcul
  • pentru femeile care au 6 luni de cotizatie la asigurarile de sanatate in decursul ultimelor 12 luni, indemnizatia de maternitate va fi aproximativ 85% din salariul brut. Zic “aproximativ”, pentru ca exista o variatie de la luna la luna in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.


d. Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42. Este bine de stiut acest lucru: pe mine de exemplu fetele de la contabilitate au incercat sa ma convinga ca acest venit este impozabil. Pana nu le-am bagat legea sub nas nu s-au lasat.


e. Concediul de maternitate este eliberat de medicul de familie, pentru luna in curs, pe baza unei scrisori medicale de la ginecolog. Asta inseamna ca in fiecare luna vei face cate un drum la medicul de familie sa iti iei concediul, apoi unul la serviciu sa duci concediul. Stiu, cu burta asta imensa e o misiune dificila. Ca sa-ti fie mai usor, poti stabili cu medicul de familie ca la sfarsitul lunii sa-ti iei si concediul pe luna in curs, si cel pe luna urmatoare. Astfel vei face doar un drum la doua luni.


f. Baza legislativa

  • Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, CAPITOLUL IV - Concediul si indemnizatia de maternitate:

    • ART. 10.
      • (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
      • (2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
        • a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
        • b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).
      • (4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
      • (5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
      • (6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

    • Art. 23.
      • (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate

    • Art. 24.
      • (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
      • (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
      • (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
      • (4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
    • Art. 25.
      • (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
      • (2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
  • COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile
    • Art. 42 - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
      • a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

citeste mai multe detalii despre Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

264 de comentarii:

1 – 200 din 264   Mai noi›   Cele mai noi»
Annamaria spunea...

Buna seara!
M-ar interesa cum se face trecerea dintr-un concediu de maternitate in altul. Al doilea copil se va naste inainte ca primul sa implineasca 2 ani. E adevarat ca 2 luni de zile voi fi platita foarte putin? cat? Multumesc. Astept raspuns la adresa: annamaria_rosu@yahoo.com

ofelia spunea...

Buna ziua! Am inteles ca nu se ia impozit atata timp cat esti in concediul postnatal si prenatal, dar faptul ca esti in acest concediu cum se va arata finantelor din fisele fiscale, ca acestea sa nu-ti impuna plata impozitului pe perioada concediului.Exista vreo declaratie tip in acest sens? Astept raspuns pe adresa: danielrosu2007@yahoo.com Multumesc!

Unknown spunea...

buna, imi place foarte mult blog-ul tau, il gasesc foarte util...am o intrebare daca ma poti ajuta ... de ce dupa cele 60 de zile lucratoare nu pot beneficia retroactiv de indemnizatia crestere copil, desi lucrez de 12 ani si mi-am platit mereu darile catre stat...la mine este o situatie destul de ciudata, poate greu de crezut, sotul meu a depus dosarul in luna iunie, dar fara sa ii dea nici o fituica la mana, i s-a spus ca banii vor intra peste 2-3 luni si ptr perioada retroactiva ... in fine, am stat linistita 3 luni, sincera sa fiu am si uitat cand ar fi trebuit sa primesc banii si m-am trezit saptamana trecuta ca totusi este suespect de ce nu am primit banii pana acum ... am fost sa verific, insa nu mi-au gasit dosarul si mi-au spus ca nu pot sa iau banii retroactiv ... ce se poate face in aceasta situatie? multumesc frumos, monica

Admin spunea...

Buna Monica!

In mod normal, daca depui dosarul ti se da un nr de inregistrare. Daca nu exista "fituica" respectiva, ori dosarul nu a fost depus, ori functionarul de la Protectia Sociala nu l-a inregistrat (ceea ce e acelasi lucru din punctul lor de vedere).

Eu nu am inteles exact situatia ta, poate reusesti sa-mi dai mai multe detalii.

Spune-mi te rog in ce perioada ti-ai luat concediul maternal, cand ai nascut, cate zile de post-natal ai avut, ce este cu "cele 60 de zile lucratoare" de care scrii in mesajul tau? Cand ai depus dosarul?

Te rog revino cu detalii.

Unknown spunea...

Buna Raluca,

Am revenit cu mai multe detalii: am nascut pe 28.01.2008, cele 126 de zile au fost intre 07.01 - 11.05.2008, din 12.05 pana in 11.06.2008 mi-am luat concediul de odihna corespunzator anului 2008, iar din 12.06.2008 am intrat in concediu crestere copil ... dosarul meu s-a despus dupa data de 12.06.2008, nu mai stiu exact data, cert este ca pana in 20.06.2008 ... cele 60 de zile lucratoare, pe care le-am mentionat in mesajul anterior, este perioada in care eu trebuia sa-mi fi depus dosarul pentru a primi banii si retroactiv, adica dupa data de 12.06 + 60 de zile lucratoare, am calculat ca ar fi fost data limita: 04.09.2008 ... ce pot sa fac in aceasta situatie, ok, inteleg ca nu mi se mai gaseste dosarul, ceea ce este oricum suspect, insa nu este corect sa nu-mi primesc banii ptr perioada 12.06 - 25.09.2008 (data cand mi-am depus a doua oara dosarul) ... ce ma poti sfatui, ce pot face legal pentru a obtine totusi banii (sunt totusi 2400 RON) ... multumesc frumos, monica ... poti sa imi raspunzi si pe monishor@gmail.com

Admin spunea...

Monica,

Regula este: indemnizatia se acorda incepand cu prima zi de dupa concediul postnatal, daca dosarul se depune in termen de 60 zile lucratoare de la aceasta data. Daca depui dosarul mai tarziu 60 de zile lucratoare de la aceasta data, primesti indemnizatia incepand cu data la care depui dosarul.

Acum, pentru cazul tau:

Daca se gaseste dosarul depus inainte de 20.06 ai tot dreptul sa primesti indemnizatia pt perioada 12.06.2008 - prezent.

Daca nu se gaseste acel dosar, vei primi indemnizatia incepand din data de 25.09.2008 (data cand ai depus a doua oara dosarul). In acest caz, nu mai ai cum sa primesti indemnizatia pentru 12.06.2008 - 25.09.2008.

Sfatul meu: cauta fituica primita de sotul tau la depunerea dosarului. Daca o ai pe aceea, poti demonstra ca dosarul tau a fost depus. Mergi personal la sediul Protectiei Sociale de care apartii. Insista. Este totusi mai mult decat nefiresc sa ti se piarda dosarul.

Daca nu se gaseste si nu se gaseste, nu prea vad cum ai mai putea obtine indemnizatia pentru perioada 12.06.2008 - 25.09.2008. (este vorba de mai mult de 3 luni, deci peste 1800 lei)

Atentie! Am vorbit pana acum numai despre indemnizatie (600ron/luna), nu si despre alocatie (200ron/luna). Alocatia, din cate stiu eu, o poti obtine si retroactiv.

Unknown spunea...

Multumesc frumos pentru raspuns, mi-ai confirmat ceea ce stiam si eu, nu mai am cum sa primesc banii pentru perioada 12.06 - 25.09.2008; exact cum ai spus si tu, este intr-adevar o situatie ciudata cu dosarul meu, de ce nu s-a gasit, insa cum ti-am si scris, sotul meu nu a primit fituica doveditoare, deci noi nu putem sa facem dovada cu absolut nimic ... am fost foarte suparata, am fost de m-am certat cu ei, insa nimic, se pare ca numai ei pot avea dreptate, ca procedura, conform celor spuse de ei, este mult prea simpla pentru a gresi ... m-am resemnat, ma gandesc ca este vacanta pe care nu am avut-o anul acesta ... ceea ce imi spui tu acum legat de data de depunere si ca puteam lua indemnizatia inca din 11.05.2008 este curios ca nu mi s-a mentionat de catre cei de la resurse umane de la firma unde lucrez ... eu am solicitat si concediul de odihna imediat dupa concediul de maternitate in ideea ca mai luam un salariu + prima de vacanta (asa se primeste in firma noastra), deci m-am gandit ca mai castig bani, cand de fapt am pierdut, pe langa 12.06 - 25.09 ) si luna 11.05 - 12.06.2008, super, na ca s-au mai pus niste paie pe foc ... in definitiv poate vina o port numai eu ca nu m-am interesat mai din timp de banii respectivi ... oricum multumesc frumos pentru lamuriri, o zi cat mai buna, ca sunt eu suficient de dezamagita de cele intamplate.

Unknown spunea...

referitor alocatie copil (200 RON), ii primesc luna de luna, inca de cand s-a nascut, desi nu figuram in baza lor de date ... asta am verificat cand am facut scandalul cu dosarul pentru indemnizatie crestere copil ... frumos, nu? cum mi s-au intamplat mie chiar toate? :)

Admin spunea...

Monica, ce sa zic, imi pare rau de ce ti s-a intamplat. Stiu cat de folositori pot fi banii astia cand ai un bebe mic :(

Mult succes in continuare, sper sa fie totul ok macar de acum incolo. Multa sanatate tie si familiei tale!

Admin spunea...

Annamaria, scuze de inatarzierea cu care iti scriu! Din pacate nu am ajuns inca acolo, deci nu stiu raspunsul... daca afli spune-ne si noua.

Unknown spunea...

Multumim frumos Raluca, si noi va dorim toate cele bune si un weekend cat mai frumos :)

corina spunea...

Buna,ma numesc Corina si m-ar interesa cate luni de contributie trebuie sa am ptr.a primi indemnizatia de copil.Daca nasc intr-o tara straina pot beneficia de acest concediu de crestere a copilului?Multumesc.Aastept raspuns pe adresa:corina_vasiu2000@yahoo.com

Admin spunea...

Corina, am modificat putin articolul, adaugand la "Baza legislativa" si Art 10 din Ordonanta de urgenta nr. 158/2005, despre calculul cuantumului indemnizatiei de maternitate.

Din cate inteleg eu, ca sa beneficiezi de indemnizatia de maternitate trebuie sa ai 12 luni lucrate inainte de a intra in concediul de maternitate.

Poti beneficia de indemnizatia de maternitate indiferent de tara unde nasti, atata timp cat locul tau de munca este in Romania.

Sau te referi la concediul de crestere copil si indemnizatia de crestere copil???

Criss spunea...

Buna Raluca,

Sunt insarcinata in 11 saptamani si incerc sa aflu cat mai multe informatii despre drepturile mele dupa nastere.

Te rog mult sa ma ajuti cu cateva informatii:
- cand beneficiez de cele 6 saptamani de plata din salariul brut: inainte sau dupa nastere? Cand trebuie sa depun cererea la compania la care lucrez si daca trebuie sa indeplineasca frima conditii pt. a beneficia de acest drept?
- referitor la concediul de maternitate, mai trebuie sa imi iau din concediul de pe acest an. Intentionez sa iau cateva zile anul acesta si restul la anul. Intrebarea mea este: afecteaza concediul de odihna calcularea indemnizatiei de maternitate?

Multumesc mult, Cristina

ofelia spunea...

Buna ziua! Daca am intrat in concediu de maternitate in august 2008 dupa noua lege eu pot beneficia de 85% din salar din ian 2009? si daca da, se mai dau cei 200ron (alocatia)pe langa 85% din salar sau numai la cei cu 600ron.

danielrosu2007@yahoo.com Multumesc

Admin spunea...

Buna, Criss

1. beneficiezi de cele 6 saptamani de plata integrala a salariului brut in timpul concediului de maternitate, indiferent cand. Daca doresti in mod expres o anumita perioada, o poti include in cerere si ramane la latitudinea firmei daca accepta sau nu perioada. In orice caz, nu se pot degreva de obligatia de a-ti plati timp de 6 saptamani brutul integral. Cererea o depui inainte de intrarea in concediul de maternitate. Firma nu trebuie sa indeplineasca nici o conditie speciala.

2. concediul de odihna nu afecteaza cu nimic calcului indemnizatiei. Ba chiar este mai avantajos sa-ti iei tot concediul de odihna care ti-a ramas inainte de intrarea in concediul de maternitate.

Admin spunea...

Criss, sarcina usoara :)

Admin spunea...

Ofelia draga, este o intrebare care ma intereseaza si pe mine in mod direct :)

Inca nu m-am interesat ce si cum, dar cum aflu o sa postez un articol pe site despre noua lege. Mai arunca din cand in cand cate un ochi pe aici.

Criss spunea...

Raluca,

Multumesc mult pentru informatii.
Tinem legatura.

Weekend excelent va doresc,

Cristina

nicoleta spunea...

Buna ziua,
sunt insarcinata in 17 saptamani si de la 1 feb 2009 vreau sa intru in concediu medical atunci voi fi in 7 luni va intreb cati bani voi lua pe concediu avand pe cartea de munca minim pe economie dar de la 1 decembrie 2008 voi avea pe cartea de munca 1000 ron se calculeaza sal dupa ultima luna sau se face o medie ca la indemniztia pt cresterea copilulu? multumesc astept ras la adresa :nyco_cata2007@yahoo. com

Admin spunea...

nicoleta, intrebarea ta se refera la concediul medical? sau la cel de maternitate?

- in cazul concediului medical: vei lua procent (in functie de tipul de medical) din salariul curent (deci, daca ti se mareste salariul din dec si iei concediul in feb, din salariul marit).

- in cazul concediului de maternitate: se va face o medie a ultimelor 12 luni

cristina spunea...

buna ziua!am si eu o mare nelamurire si asi dori sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns.In prezent ma aflu in concediu pentru cresterea copilului si sunt insarcinata in 18 saptamini.Concediu de crestere se termina pe 31.12.2008 cand baiatul face 2 ani.Am anuntat angajatorul precum ca vreau sa ma intorc la munca si ca sunt insarcinata de acum trei saptamini si tot astept un raspuns (problema e ca la locul de munca sau facut restructurari in masa si treaba nu merge bine).intrebarea mea este urmatoarea poate sa ma da afara?si daca o face eu ma pot angaja imediat fara sa am intreruperi in alt loc de munca si voi mai primi indemnizatia pentru cel deal doilea copil pentru doi ani?Va multumesc.Astept raspuns la adresa :cristina_pana6@yahoo.com

cristina spunea...

buna ziua!am si eu o mare nelamurire si asi dori sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns.In prezent ma aflu in concediu pentru cresterea copilului si sunt insarcinata in 18 saptamini.Concediu de crestere se termina pe 31.12.2008 cand baiatul face 2 ani.Am anuntat angajatorul precum ca vreau sa ma intorc la munca si ca sunt insarcinata de acum trei saptamini si tot astept un raspuns (problema e ca la locul de munca sau facut restructurari in masa si treaba nu merge bine).intrebarea mea este urmatoarea poate sa ma da afara?si daca o face eu ma pot angaja imediat fara sa am intreruperi in alt loc de munca si voi mai primi indemnizatia pentru cel deal doilea copil pentru doi ani?Va multumesc.Astept raspuns la adresa :cristina_pana6@yahoo.com

ofelia spunea...

Buna Raluca!
Totusi pe langa cei 85% se mai primesc si cei 200 alocatie?
Scuze ca insist! Mersi!

ofelia spunea...

Multumesc de raspunsurile de pana acum!

Admin spunea...

Pai din cate am vazut eu nu s-a modificat nimic in privinta alocatiei.

raluca spunea...

Buna si ma bucur ca v-am gasit!
am si eu o mare problema, si nimeni nu reuseste sa imi dea un sfat bun:
- sunt angajata pe perioada nedeterminata intr-o companie mica din iulie 2006; din iunie 2007 am si contract de cesiune drepturi de autor cu aceeasi companie, legal inregistrat la administratia financiara, pentru care am primit fisa fiscala si am depus declaratia pentru impozitul pe venit in mai 2008,
- din 1 octombrie 2008 sunt in concediu prenatal, am si nascut intre timp o minunatie de fetita;
- problema mea este: cum mi se stabilesc cei 85% pentru aceste 126 zile? din salariu sau din salariu+drepturi de autor?
- pentru drepturile de autor, impozitul retinut la sursa a fost de 10% si de la administratia financiara nu am primit nici o alta instiintare de plata suplimentara
- diferenta de venit este substantiala iar cei de la serviciu sunt=0 in privinta salarizarii si inca se mai "intereseaza" cum este legal sa fiu platita, insa pana atunci eu incerc sa ma informez suplimentar
Ar fi extraordinar sa ma puteti ajuta cu un sfat si sa imi spuneti cum este legal.
Multumesc frumos,
Raluca

Unknown spunea...

Buna.
Foarte util site-ul, o gramada de informatii despre care nu aveam habar. Eu tocmai am nascut, in 10 noiembrie, si am inceput sa adun actele pentru indemnizatia de crestere a copilului. Unul din actele care imi sunt cerute este o copie dupa cerere de acordare a drepturilor inregistrata la angajator. Ce este aceasta si ce trebuie sa contina? Ma poti ajuta? Eventual sa publici un model pe blogul tau?... Multumesc tare mult.

Parohia Sf. Prooroc Daniel, Iasi spunea...

Buna seara!
Am vazut ca aici se poate gasi un raspuns in legatura cu concediul de maternitate si m-am bucurat ca exista cineva care iti poate lamuri diverse probleme care apar.
si eu sunt intr-o situatie mai ciudata. sunt insarcinata in 7 saptamani si ar trebui sa nasc la jumatatea lunii iulie. problema e ca la data aceea nu voi avea decat 9 luni de la semnarea contractului de munca, iar intre absolvirea facultatii si angajare sunt 17 zile in care nu am cotizat cu nimic. pot beneficia de concediul de maternitate si de indemnizatia de maternitate? Multumesc

Admin spunea...

Ralu, imi pare rau dar ma depaseste intrebarea ta :(

Admin spunea...

Buna Oana Maria,

De la angajator ai nevoie de adeverinţa tip din care să rezulte:

* că persoana îndreptăţită a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului,
* prima si ultima zi de concediu de maternitate,
* data împlinirii celor 42 de zile reprezentânt concediul de lăuzie ,
* prima zi de concediu de creşterea copilului;


Gasesti adevetinta tip aici

Admin spunea...

Pentru "Parohia Sf. Prooroc Daniel, Iasi":

Pe siteul Protectia Copilului am citit ca cele 12 luni ale stagiului de cotizare pot fi constituite si din perioade in care persoana indreptatita:

...
- se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamintului universitar cu examen de diploma /licenta.

Cred eu ca cele 17 zile sunt acoperite de chestia asta, in schimb raman inca aproape 3 luni din stagiul de cotizare in care ai fost studenta, deci neacoperite...

Unknown spunea...

Buna ziua,

Sunt insarcinata in aprx. 38 de saptamani. In concediu de maternitate am intrat din data de 01.12.2008 urmand sa nasc aprx. npe 17.12.2008.

Intrebarea mea este, sunt obligata ca dupa 42 de zile dupa ce nasc sa depun dosar pt. cresterea copilului sau pot depune dupa implinirea a 126 de zile, asta insemnnd aprx. 17 zile prenatal + 109 zile postanal. Medicul meu de familie spune ca este obligat sa-mi dea 126 de zile de zoncediu de maternitate, pe cand contabilul firmei la care lucrez sustine ca desi nu se fac 126 de zile, eu sunt obligata sa depun dosarul pt, indeminizatia si concediul de cresterea a copilului dupa 42 de zile.

Rog ajutati-ma si spuneti cum este ....

Multumesc Mult!
Alina

betty spunea...

Buna! Super blog!

In concediu de maternitate se opreste 9% CAS-ul?

alina spunea...

As dori sa stiu cun se calculeaza indemnizatia pentru maternitate pentru o viitoare mamica careia in timpul perioadei de sarcina respectiv in a 2a luna i se mareste salariul. Se face o medie a ultimilor 12 luni sau cum???
Multumesc!!!

dana spunea...

buna.imi place f mult blogul asta mi se pare f util.as avea si eu o problema si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta.urmeaza sa nasc pe 20 feb2009 dar din motive profesionale(lucrez in invatamant) as vrea sa imi iau concediul prenatal din 9febr.intrebarea mea este:nr de zile ramas din concediul prenatal se raporteaza dupa nastere?adica o sa beneficiez de cele 126 de zile pana sa intru efectiv in concediul de maternitate?va multumesc

Admin spunea...

Loznianu, poti sa-ti iei linistita zilele de concediu de maternitate care ti-au ramas, si dupa incetarea lor iti depui dosarul pt CIC, in termen de maxim 60 zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.

Admin spunea...

betty, nu stiu

Admin spunea...

alina, se face o medie a ultimelor 6 luni.

Admin spunea...

dana, beneficiezi de toate cele 126 de zile de concediu de maternitate, indiferent daca le iei inainte sau dupa nastere (singura conditie e ca dupa nastere sa iei minim 42 zile). Prenatalul se reporteaza, adaugandu-se zilele ramase la postnatal.

Admin spunea...

Va multumesc tuturor pentru apreciere. Asa ma bucur cand vad ca ceea ce fac este util!

ady84 spunea...

concediul postnatal se impoziteaza mie mi au oprit cas ul e ceva normal?

Admin spunea...

ady, indemnnizatia de maternitate NU se impoziteaza.

Mai jos e legea care specifica asta.

-----------------------------
# COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile

* Art. 42 - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
o a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Unknown spunea...

Buna seara, as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie pt copil in cazul meu, sunt insarcinata in 5 luni, data nasterii va fi aprox.21.04.2009 iar contractul meu de munca este din 15.05.2008,din luna sept.pana in prezent sunt tot in concedii medicale si internari din cauza iminentei de avort si am ajuns la 90 zile de concedii medicale, urmeaza sa intru la comisie pt prelungirea concediilor med.As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie.Multumesc, astept raspuns la adresa:dr_oneste@yahoo.com

Andreea spunea...

buna ziua,

Am si eu o problema, daca ma puteti ajuta. Sunt gravida in 9 saptamani si ar trebui sa nasc in 31 iulie inceputul lui august 2009. Contractul meu de munca este semnat cu data de 01.oct.2008.
Am vreo sansa sa primesc imdemnizatia pentru copil? Daca nu, poate sotul meu sa intre in concediu de paternitate?
El are 3 ani lucrati pe cartea de munca.
Daca are un salar brut de 1240 Ron cat ar fi indemnizatia?

Va multumesc mult.

Admin spunea...

roxet, concediile medicale nu sunt o problema, dar vad ca nu ai stagiul de cotizare complet, de 12 luni, din cauza ca perioada lucrata este 15.05.2008 - 21.04.2009. Din aceasta cauza nu prea vad cum te-ai incadra pentru primirea indemnizatiei.

Admin spunea...

andreea, nu cred ca te incadrezi, decat daca vei absolvi facultatea (la zi, si vei da licenta) cu maxim 60 zile inaintea nasterii.

Sotul da, se incadreaza.

Andreea spunea...

Buna Raluca,

Auzisem ceva de 3 salarii medii pe economie.....
Poate ma ajuti, in caz ca intra el in concediu ce indemnizaie am lua lunar?

merci

Admin spunea...

andreea, daca te referi la indemnizatia de maternitate, citeste in acest articol cum se calculeaza.

Daca e vorba de cea de ingrijire a copilului, sotul tau va primi 85% din venit (nu stiu inca dc net sau brut).

Bianca spunea...

Buna,
E super blogul tau, pe net sunt atatea informatii controversate ca nici nu mai stiu ce sa cred. Ajuta-ma te rog intr-o privinta. Sunt insarcinata in 6 saptamani. Ar trebui sa nasc undeva la sfarsitul sunii august sau inceputul lui septembrie. La acel moment nu as avea cele 12 luni necesare pentru indemnizatia de crestere. Contractul meu a fost semnat la 13.10.2008. Din ce am citit prin raspunsurile tale la celelalte (viitoare) mamici am inteles ca as avea o portita. Daca dupa nastere am concediu de maternitate 2 luni, la momentul terminarii lui (sf lui octombrie) voi avea cele 12 luni necesare pentru a putea primi indemnizatia de crestere a copilului. Intrebarea mea este daca aceste 12 luni se calculeaza in functie de data nasterii copilului sau in functie de data la cere depun eu dosarul. Te rog da-mi un raspuns cat mai repede pentru ca avem o situatie financiara tare precara si suntem intr-o mare dilema.

Admin spunea...

Bianca, din pacate nu cred ca aveti o portita, pentru ca trebuie sa ai 12 luni lucrate inainte de nastere :(

viitoaremamica spunea...

in primul rand, va felicit pt blog.
In al doilea rand, va rog sa ma lamuriti si pe mine ce drepturi maternale am.

Sunt casnica si-mi platesc personal obligatiile ( la Casa de Pensii ) pentru a putea beneficia de asigurarea medicala si de pensie - pe viitor. La data la care voi naste, voi avea peste un an de plata a obligatiilor catre stat cf. salarului minim si circa 8 luni cf salariului minim pentru studii superioare. Intrebarea mea este:

Beneficiez de INDEMNIZATIA MATERNALA si DACA DA, in ce conditii?

Va multumesc anticipat!

tanima_i spunea...

De ce citesc mai rau ma nedumiresc.
Am si eu o intrebare. Urmeaza sa nasc in febr 2009. Pana in oct 2008 am fost in CIC, deci voi avea doar 4 luni lucrate pana voi naste. In afara celor 4 luni, ptr calculul indemnizatiei de maternitate ce se adauga, venitul de 6 mil corespunzator CIC sau salariul min pe ec?
Cuantumul este de 85% din salariul net sau brut?

Admin spunea...

viitoaremamica, nu cred ca beneficiezi de indemnizatia maternala. Baza de calcul se stabileste in functie de venit, ceea ce la tine nu e cazul.

Beneficiezi in schimb de indemnizatia de ingrijire a copilului.

Admin spunea...

tanima_i, la prima intrebare nu stiu sa-ti raspund.

La a doua intrebare: lucrurile sunt destul de neclare. Cred ca indemnizatia e 85% din net.

Eu am pregatit o adeverinta de la serviciu cu veniturle nete pe ultimele 12 luni dinainte de nastere, pe care o voi trimite la Directia de Munca din Hambarului (situatia mea e alta, sunt deja in plata si doresc modificarea indemnizatiei cf noii legi cu 85%). Cand primesc raspuns va anunt si pe voi...

ofelia spunea...

Buna Raluca! Sunt Ofelia si as vrea daca poti sa-mi raspunzi la o intrebare: in cazul in care eu am intrat in risc maternal in ianuarie 2008 si am avut concediu prenatal din 1 aprilie 2008, care venituri se iau ?! cele dinaintea riscului de maternitate sau cele de dinaintea concediului prenatal?!
Multumesc anticipat!

ofelia spunea...

In adeverinta pt veniturile de pe 12 luni scrie:* Notă: Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celui în
care s-a născut copilul.Te-as intreba: al meu bebele s-a nascut exact in 31 mai luna mai se mai pune sau numai luna aprilie.
Multumesc inca o data!

ofelia spunea...

Scuze tot eu sunt... daca ai completat o adeverinta de salar pe 12 luni ce venit ai trecut? cel pe care angajatul il ia in mana sau cel realizat de dinainte de impozitare? si daca mai poti sa-mi raspunzi: eu am mai avut inainte sa intru in risc maternal si 2 contracte cu 2 ore fiecare, dar timp de 5 luni, intra si ele la calcul? multumesc!

Florentina spunea...

Buna,

in primul rand te felicit pentru initiativa de a crea acest blog.
vin si eu cu o intrebare,sunt insarcinat in 31 de saptamani avand ca data probabila ziua de 25 martie 2009. As vrea sa intru in concediu prenatal numai ca medicul ginecolog imi spune ca pot intra incepand cu 33 de saptamani. Intrebarea mea este,de ce nu pot intra acum daca teoretic trebuie sa am 42 de zile dupa nastere ca si concediu postnatal? Am facut mii de calcule chiar daca bebe s-ar naste mmai tarziu tot ma incadrez... depinde de medicul ginecolog acest concediu? sau pot merge la medicul de familie pentru a-l solicita? De unde pot ridica formularul tip? Am intels ca am nevoie de o cerere tip pentru a-mi depune dosarul.

Multumesc,
Astept raspunsul tau aici sau pe adresa mea e email floriol_4_u@yahoo.com

Admin spunea...

ofelia, la prima intrebare:

- pentru concediul de maternitate: la calculul indemnizatiei se iau in considerare ultimele 6 luni inainte de intrarea in concediul de maternitate.
- pentru cel de crestere a copilului: ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului

si bebele meu s-a nascut la sfarsitul lunii martie, totusi ultima luna pe care am trecut-o in adeverinta este februarie. Dar nu sunt sigura ca adeverinta e corecta, inca nu am trimis-o.

Am trecut venitul net.

Fa cate o adeverinta pentru fiecare dintre contractele pe care le-ai avut. Se iau in calcul toate veniturile.

Admin spunea...

florentina:

atata timp cat iti raman 42 zile dupa nastere, poti sa-ti iei cate zile vrei de prenatal. Medicul tau ginecolog probabil nu e informat. Iti trebuie totusi o scrisoare medicala de la el catre medicul de familie, fa cumva sa-l convingi.

Nu-mi amintesc sa existe vreun formular tip, pentru ca asta este de fapt un concediu medical, pe care ti-l elibereaza medicul de familie si il depui la servici ca pe orice concediu medical.

Florentina spunea...

Multumesc pentru raspunsul precedent!

Am rezolvat cu concediul prenatal,acum insa am o alta intrebare .
Referitor la cele 6 saptamani platite integral de care angajator,sau suportate in proportie de 15%.
In cadrul firmei unde sunt angajata nu s-a semnat niciun contract colectiv de munca,doar acel contract individual.In acest caz am inteles ca beneficiez de acesti banuti. Am inteles bine?
In cazul in care angajatorul refuza,imi refuza acest drept plangerea o fac catre itm-ul din localitatea unde se afla sediul central sau aici unde se afla punctul de lucru? In cazul tau,ai semnat vreun contract colectiv sau unul individual?
Multumesc !

Admin spunea...

florentina: daca firma in care lucrezi nu are un contract colectiv de munca propriu, se aplica cel la nivel national. Ai dreptul la cei 15%. Nu stiu exact unde se face plangerea, dar cred ca la ITM-ul unde e punctul de lucru (asa mi se pare mie logic; poti incerca un telefon in prealabil).

cami spunea...

Buna seara. Doresc sa solicit si eu o informatie: urmeaza sa nasc lunile urmatoare in Canada. Sotul meu lucreaza in Romania si dorim ca el sa beneficieze de concediul de cresterea copilului pana la 2 ani. Asadar, intrebarea mea este in ce mod va afecta dosarul pentru indemnizatie si concediu de cresterea copilului faptul ca nou-nascutul va avea un cerificat de nastere strain? Trebuie sa solicitam certificat romanesc??
Procesul de obtinere al certificatului de nastere romanesc fiind destul de lung nu va intarzia prea mult depunerea la timp al dosarului?
Va multumesc mult.

Admin spunea...

Buna, cami,

Nu stiu daca, pentru intrarea in CIC, copilul trebuie neaprat sa aiba cetatenie romana.

In cazul in care trebuie sa obtineti certificat de nastere romanesc, ce pot sa va spun este ca indemnizatia se acorda incepand cu prima zi de dupa concediul postnatal (asta in cazul mamelor; in cazul tatilor cred ca se ia in considerare prima zi dupa nastere), daca dosarul se depune in termen de 60 zile lucratoare de la aceasta data. Daca depui dosarul mai tarziu 60 de zile lucratoare de la aceasta data, primesti indemnizatia incepand cu data la care depui dosarul. Pana la 2 ani evident.

nu spunea...

Buna seara,
dupa incheierea celor 126 zile de concediu de sarcina/lehuzie, am mai fost 2 luni la serviciu, solicitand in scris intrarea in CIC cu data de 01 ianuarie. Inca nu am depus dosarul la Primarie - cu ce data voi primi aceasta indemnizatie?

Si inca o intrebare am - daca ma puteti ajuta: ce acte sunt necesare la dosarul de la Primarie pentru a dovedi incasarea unor drepturi de autor in anul 2007? Cei de la Administratia Financiara refuza eliberarea vreounei adeverinte (desi, inteleg eu, este o activitate independenta) - sustinand ca am nevoie de adeverinta de la angajator (este o activitate ”cu retinere la sursa”, mi s-a spus). Pe de alta parte, nu am fost ANGAJATA la SRL-ul cu pricina, ci doar am incasat drepturi de autor.
Multumesc tare mult pentru ajutor!

Admin spunea...

Tili, daca trec 60 de zile lucratoare de la expirarea concediului de lauzie, vei primi indemnizatia incepand cu data la care a fost depusa cererea.

Despre drepturile de autor nu stiu ce sa-ti spun.

ancu spunea...

Buna! As avea si eu cateva intrebari in legatura cu indemnizatia de maternitate/crestere copil...daca ma puteti ajuta...Am tot incercat sa aflu...insa pana acum nu am reusit. Sunt insarcinata iar din luna a 5-a voi intra in somaj (compania la care lucrez de 5 ani e falimentara)...Stiti cumva cum se calculeaza indemnizatia de maternitate si cea de crestere copil in cazul acesta? Se considera ca si venit indemnizatia de somaj? Precizez ca nu am anuntat la servici ca sunt insarcinata inainte de a primi preavizul. Multumesc anticipat!

Admin spunea...

Ancu, indemnizatia de maternitate este platita de catre intreprindere... daca tu nu vei mai fi angajata a acelei intreprinderi, nu cred ca mai ai cum sa o primesti din pacate.

Pentru a afla exact cum sta treaba, intereseaza-te la ITM.

Cat despre indemnizatia de crestere copil, ea se obtine daca ai stagiul de cotizare de 12 luni complet inainte de nasterea copilului. Nu stiu ce presupune somajul (daca presupune si plata asigurarilor de sanatate). Exista, din cate stiu, varianta de a ti le plati pe cont propriu.

Cel mai bine este sa te interesezi la AGENTIA PENTRU PRESTATII SOCIALE a judetului de care apartii.

Pentru Bucuresti:

AGENTIA PENTRU PRESTATII SOCIALE A MUNICIPIULUI BUCURESTI
Str.Hambarului, Nr.6, Sect.2
Program cu publicul : Luni, Miercuri, Joi: 9-15
Nr. Telefon : (021) 250.90.20 / 250.90.21 / 250.90.22
Email: alocatii@ddfssbuc.org (raspund la emailuri, desi cam greu - aprox. 2 saptamani).

camelia_ploiesti spunea...

Buna
am si eu o nelamurire.lucrez din 3.06.2008 si sunt insarcinta in 4 luni , o sa nasc dupa 20 iulie , in mod normal as face 12 luni, problema e ca in 13 .11.2008 am plecat de la aceea firma si in 14.11.2008 m-am angajat unde sunt si acum
se i-a in calcul 12 luni de contributie sau 12 lucrate la aceeasi firma???

elena spunea...

As dori sa stiu daca dividendele si veniturile din chirii se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Multumesc!

Admin spunea...

camelia, ti-am raspuns la celalalt comentariu.

Admin spunea...

elena, despre chirii stiu sigur ca nu se iau in calcul. Despre dividende parca citisem undeva ca nu se iau in calcul, sunt 90% sigura de chestia asta, dar nu mai stiu acum sa-ti dau link.

al3xutza69 spunea...

Buna..TE rog frumos sa ma ajuti si pe mine si sa imi raspunzi la o intrebare...Vreau sa stiu daca indemnizatia de crestere a copilului se ia pana la varsta de 2 ani a copilului sau timp de 2 ani de la depunerea dosarului.Eu sunt angajata cu salariul minim pe economie, am nascut pe 6 dec 2008 si nu am beneficiat decat de 6 zile de concediu prenatal.Acum nu stiu ce sa fac,sa continui sa iau concediu pana la cele 126 zile sau sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere?

Admin spunea...

alexuta, indemnizatia de crestere a copilului se ia pana la varsta de 2 ani a copilului, indiferent de data la care depui.

Trebuie sa iei neaparat dupa nastere cele 42 zile obligatorii.

Dupa cele 42 de zile, trebuie sa faci asa:

Daca indemnizatia de maternitate e mai mare decat 6 milioane, stai cele 126 zile in concediu de maternitate si apoi depui dosarul.

Daca indemnizatia de maternitate e mai mica de 6 milioane, depui dosarul imediat dupa expirarea celor 42 de zile (nu mai tarziu de 60 zile de la aceasta data).

Pentru a sti daca sa optezi pentru varianta 6 milioane sau 85%, faci asa:

- calculezi cat inseamna 85% din media ultimelor tale 12 salarii NETE dinaintea nasterii copilului.

- daca suma obtinuta este mai mica de 6 milioane, optezi pentru varianta 6 milioane.

- daca suma obtinuta e mai mare de 6 milioane, optezi pentru varianta 85% din salariu.

penteleu spunea...

buna ziua am si eu o mare nelamurire referitor la aceasta indemnizatie de 85%eu am cartea de munca bagata din data de 15 martie 2008 specific nu am mai avut carte de munca inainte decat am platit doar la casa de pensii iar la sfarsitul lunii martie inceputul luniii aprilie urmeaza sa nasc intrebarea e voi beneficia de ac indeminzatie specific ca am inceput cu salariu de 10 mil dupa lam avut 18 si acum 25 mil.pana caum nam intratin prenatal de teama ca nu voi beneficia de ac indeminzatie imi pot lua prenatal acum am apropae 8 luni sau dak imi iau prenatalu dupa ce voi naste e vreo problema.si inca ceva voi avea gemenele ce stiti sa aprobat pan la urma ca ac indeminzatie sa fie pt ambii copii? va multumesc o zi buna astept un raspuns.

penteleu spunea...

buna ziua sant o mamika de gemenele si am o mare nelamurire referitor cu aceasta indeminzatie de 85% am carte de munca din data de 15 martie 2008 specific nu am mai avut pana atunci carte de munca doar ce miam platit la casa de pensii eu personal si atat la sfarsitul lunii martie inceputul lui aprilie urmeaza sa nasc voi beneficia de ac indeminzatie mai specific ca de la inceput am avut salariu de 10 mil dupa 18 mil si acum actual de 25 mil.Eu inca nu am intrat in prenatal de teama ca nu voi beneficia de aceasta indeminzatie pot intra in prenatal sau dak intru in prenatal dupa ce voi naste e vreo problema.va multumesc astept cu nerabdare un raspuns.

anaid27 spunea...

BUNA! Am si eu o intrebare.Sunt in concediu medical pentru iminenta de avort,din a treia luna de sarcina ,concediul medical l-am luat si de la medicul de familie si de la medicul ginecolog.
La calculul indemnizatiei pentru 85% din salariu imi afecteaza concediul medical?Adica imi diminueaza suma pe care as primio avand in vedere ca sunt in CM platit 75%?Multumesc!

Admin spunea...

penteleu, iata extras din OUG 158/2005:

Art. 12. - (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical[...]

Deci poti intra in concediu de maternitate, pentru ca in ultimele 12 luni ai 6 luni lucrate (deci cu cotizare la asigurarile de sanatate).

Multa sanatate si nastere usoara!

Admin spunea...

Anaid, la calculul indemnizatiilor de maternitate se ia in considerare salariul brut din cate stiu eu... deci nu ar trebui sa conteze faptul ca momentan esti platita cu 75%... nu sunt foarte sigura pe raspuns.

Flavius R. spunea...

Am nevoie de o informatie. Sunt in concediu de maternitate, pt 2 ani, si vreau sa stiu daca in aceasta perioada pot beneficia si de alte venituri, m-i s-a propus sa lucrez ca si agent de asigurari, nu cu carte de munca ci un contract de colaborare cred, vreau sa stiu daca voi continua sa obtin indemnizatia de crestere a copilului, sau in momentul in care semnez contractul de colaborare se incheie si plata indemnizatiei.
Va rog sa imi da-ti un raspuns cat mai urgent. Va multumesc din suflet !

Admin spunea...

Flavius, daca in perioada concediului de ingrijire a copilului realizezi si venituri profesionale, se intrerupe plata indemnizatiei.

marimax spunea...

buna Raluca.am si eu o nelamurire.am o colega de servici care a nascut al doilea copil in noiembrie 2008 si ia venit o indemnizatie suplimentara de 1100 lei(mentionez ca sotul ei a intrat in post natal ,ea neavand loc de munca)iar eu am nascut in august 2008 si nu am primt aceea indemnizati suplimentara.Multumesc frumos si bafta in continuare

Admin spunea...

marimax, poti sa ne spui si noua mai exact ce este cu aceasta indemnizatie suplimentara pe care o primeste colega ta?

penteleu spunea...

am si eu o intrebare prenatalul este obligatoriu?ast un raspuns multumesc.

Admin spunea...

penteleu, prenatalul nu este obligatoriu.

Tot ce e obligatoriu sunt cele 42 de zile pe care trebuie neaparat sa le iei dupa nastere.

luci spunea...

Buna ziua.am si eu o intrebare daca am 3 zile fara plata ma afecteaza la concediu de maternitate?acum am 28 saptamani si fac un an de cand lucrez pe 29 aprilie,nasc in luna mai am dreptul la prenatal?dar daca exista riscul sa nasc mai devreme pierd prenatalul?astept raspuns.Va multumesc>

nicoleta spunea...

buna seara!sunt insarcinata in luna a 7 asi de la 1 martie o sa intru in concediu prenatal,dar firma la care lucrez isi inchide punctul de lucru de la 15 martie de aici de la pitesti firma mama fiind la Bucuresti, am intrebat la CAS daca ma pot prelua ei si au zis ca da daca fac dovada actului de faliment da dar va intreb cartea de munca unde va ramane ?si daca am de pierut la indemnizatie ca daca imi va inchide CM si ma va prelua CAS-ul, in carte nu va mai fi operat de la 1 martie cele 2 luni de prenatal si imi este teama ca voi pierde indemnizatia.Dar daca firma inca mai exista la Bucuresti ma gandesc ca imi poate tine cartea in continuare si sa imi bag concediul la bucuresti unde am si cartea de munca.si va rog sa mi spuneti ce imi mai trebuie inafara de concediul de la dr de familie si copie dupa cont restul fiind de obligatia contabilei,iar contributiile la stat pe timpul prenatalui le plateste angajatorul sau CAS-ul?iar banii ii voi primi de la angajator sau de la CAS in cazul in care imi bag concediul la firma fara sa ma preia CAS-ul si la cat timp voi primi banii dupa ce intru in concediu?
va multumesc, si scuze pt atatea intrebari dar sunt f nelamurita si nu vreau sa gresesc si sa nu pot primi indemnizatia.

nicoleta spunea...

buna seara !sunt insarcinata in 7 luni si de la 1 martie voi intra in prenatal dar firma la care lucrez isi va inchide punctul de lucru de aici de la Pitesti de la 15 martie firma mama fiind la Bucuresti unde am si CM. ma-am interesat la CAS la pitesti si a zis ca ma pot prelua ei daca duc copie dupa falimentdar nu stiu ce se va intampla cu cartea de munca in situatia asta mi se va inchide? mi-e frica sa nu pierd indemnizatia.va mai intreb ce acte imi mai trebuiesc inafara de concediul de la dr de familie si copie dupa contde restul ocupandu se contabila.si va mai intreb pe perioada prenatalului daca angajatorul mai plateste asig la stat?si la cat timp voi primii bani dupa ce voi depune concediul prenatal?

ofelia spunea...

Buna ziua!
La ce bun nu se trage impozit pe salar atata timp cat esti in concediul postnatal si prenatal,daca finantele te obliga sa-l platesti din mana dupa ce firma iti depune fisa fiscala la ei? Cu-i i-ar conveni sa dea atatia bani deodata din mana? Si pe langa asta la unii indemnizatia de crestere a copilului li se calculeaza 85% din venitul brut, iar la altii in net. Cum e posibil?
Multumesc!

RAMONAT spunea...

Buna ziua!
Am si eu o intrebare si sper ca ma veti putea lamuri si pe mine...
Nu sunt insarcinata,dar ne dorim f mult un copil,insa vrem sa tinem cont si de acordarea indemnizatiei.Am lucrat un an de zile,fara intrerupere,apoi am beneficiat de somaj sase luni...din cate am inteles,am pierdut continuitatea necesara indemnizatiei,intrucat am iesit din somaj cu terminarea lunii februarie si nu am reusit sa ma angajez...cat timp ar trebui sa mai asteptam,pt a beneficia de acest lucru,in cazul in careas reusi sa ma angajez????????Mentionez ca sunt si masteranta,in anul II,la stat,ultimul semestru..M-ar ajuta acest lucru?Va rog lamuriti-ma si pe mine ca sunt in ceata.Atept raspuns si la :ramonagrec25@yahoo.com....Multumesc

Admin spunea...

ramona, pentru primirea indemnizatiei trebuie sa ai stagiul de cotizare de 1 an efectuat. Daca tu momentan nu lucrezi, dupa angajare trebuie sa treaca 1 an.

Admin spunea...

ramona, faptul ca esti masteranda acum nu cred ca te va ajuta.

Singurul avantaj pentru studente ar fi ca, daca nasc in interval de maxim 60 zile de la obtinerea diplomei de LICENTA (nu master), atunci beneficiaza de indemnizatie. Nu e cazul tau.

Admin spunea...

Ofelia, de unde stii ca la unii li se calculeaza indemnizatia de crestere copil 85% din brut? Eu nu am auzit de asa ceva. Poti sa ne spui mai multe?

Despre impozitare nu inteleg la ce te referi. Eu am primit indemnizatia si nu am dat nici un ban din mana.

RAMONAT spunea...

Merci pentru raspuns,draga Raluca...
Nu inteleg insa un lucru:sa treaca un an pana la nastere,sau pana la concepere...daca mai trebuie sa stau un an sa astept pana sa-l concepem,atunci renunt la indemnizatie...mi se pare enorm de mult!!!!!!!!!...

Alina spunea...

Buna ziua!

Ma numesc Alina, sunt insarcinata in saptamana a 7-a si lucrez la o companie privata, in domeniu ingineriei. Din motive economice, conducerea companiei a trimis angajatilor o decizie prin care ne ruga, ca in termen de cateva zile sa ne exprimam optiunea ptr:

1) concediu fara plata de cel mult 90 de zile calendaristice, cu mentinerea contratului individual de munca; in aceasta perioada contratul individual de munca se suspenda;
2) suspendarea contractului individual de munca
3) protectie sociala conform Legii nr. 76/ 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intrebarea mea este: dat fiind faptul ca sunt insarcinata, din punct de vedere legal, compania poate sa aplice una din aceste optiuni? Daca da, in cazul concediului fara plata, voi fi afectata la calculul indemnizatiei de maternitate? Cum se va calcula cuantumul indemnizatiei?
Care din optiuni e mai avantajoasa pentru mine?
Observatie: in prezent sunt in concediu medical.

Multumesc!

Aara spunea...

Buna Raluca vad ca esti foarte documentata si ma bucur poate ma ajuti si pe mine cu o intrebare .
Stiu ca se vorbea prin parlament acum ceva tip de votarea unei legi care near prmite noua mamelor sa stam in concediu de maternitate pana cand copilul implineste 3 ani nu am mai auzit nimic tu stii ceva legat de asta? Ma ingrozeste gandul ca in luna iunie fetita mea implineste 2 ani si voi trebui sa incep serviciul si din pacate nu voi avea cu cine sa o las.
Astept raspuns la:
cristea_alyna@hotmail.com

Admin spunea...

ramonat, un an pana la nastere.

Admin spunea...

Aara, legea cu siguranta nu s-a votat. Nu stiu sa-ti spun mai multe...

Admin spunea...

Alina, nu stiu ce sa te sfatuiesc. Din cate stiu, dc iti iei concediu fara plata nu vei avea stagiul de cotizare de 12 luni efectuat, ceea ce inseamna ca nu vei avea dreptul la indemnizatia de maternitate si cea de CIC. La fel cred ca se intampla si in cazul suspendarii contractului individual de munca. Sper sa iei decizia cea buna.

cristina nitiu spunea...

Buna seara!sunt o viitoare mamik si as avea si eu 2 intrebari.Am lucrat timp de 5 ani 8 luni si 10 zile la o microintreprindere si de la 1 feb 2009 sunt in somaj.Problema mea este urmatoarea.Dc nu mi se da somajul pana cand nasc si mi se sisteaza cand voi duce concediul de prenatal?
si cine imi vor da restul banilor de cand nu voi mai lua somaj?unde trebuie sa merg sa ma interesez?mentionez ca am vb la somaj,la CAS si nimeni nu stie nimik.Mi se spune k sunt un caz unicat,eu urmand sa nasc in 11 iunie 2009.Va multumesc!

Admin spunea...

cristina, cu siguranta nu esti un caz unicat, in ultimele luni multe viitoare mamici au devenit somere.

Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 din 17/11/2005:
Art. 25.(2)"Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate."

La asigurarile de sanatate trebuie sa intrebi, de acolo vin banii.

Cristiana spunea...

buna! vreau si eu sa ma lamuresc cu ceva, la noi situatia cu salariile e mai nasoala si nah :D am pe Cartea de Munca 1300 de lei dar asta pt ca am rugat sa mi se treaca mai mult pentru a beneficia de ceva bani mai multi in aia 2 ani. De la 1 aprilie intru in prenatal. Salariul din prenatal va fi de 85% din media ultimelor 6 salarii nu? eu in octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie am avut 1000 lei iar in februarie si martie din cauza minunatei crize am luat 700 de lei (pe CM a ramas acelasi salariu de 1300 lei deci nu se poate face calculul la banii acestia pentru ca asa am convenit cu seful). Acum vreau sa inteleg, media ultimelor salarii e 900 lei deci 85% e 765 lei. deci nu se calculeaza 85% din ultimul salariu. O sa scot si legea sa i-o bag sub nas.
Alta intrebare ar fi daca contractul colectiv de munca la nivel national se aplica la nivelul tuturor societatilor. Societatea noastra are 6 angajati si nu avem decat contracte individuale de munca. intreb asta sa vad daca am dreptul sa cer prima din partea firmei la nasterea primului copil (media veniturilor angajatilor din societate). multumesc anticipat.

Cristina C spunea...

Buna ziua!
Sunt si eu o viitoare mamica si am si eu cateva intrebari care ma macina.
Eu am domiciliul stabil intr-o localitate si flotantul in alta. La ce primarie trebuie sa depun dosarul pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, la cea de domiciliu sau la cea la care am flotantul?
In cei doi ani de concediu de maternitate as vrea sa fac doctoratul si sa iau si bursa pe care o presupune. Ce se va intampla atunci cu indemnizatia pentru cresterea copiluilui? O sa o mai primesc?
Si ultima intrebare: daca in cei doi ani de concediu mai raman o data insarcinata, o sa mai primesc indemnizatia pentru cresterea si celui de al doilea copil sau trebuie sa mai am o perioada lucrata?
Va multumesc frumos!

Admin spunea...

cristianka:

1. se face media brutului pe ultimele 6 luni (ce e pe cartea de munca). Indemnizatia de maternitate e 85% din media asta.

2. se aplica oricarei societati, indiferent daca prevederile sale sunt sau nu incluse in contractul individual. Ai toate drepturile pe care ti le da CCMN

Admin spunea...

Cristina C:

1. intreaba la oricare din cele 2 primarii, te vor lamuri cu sigurnata.

2. din cate stiu eu bursele nu sunt venituri impozabile... dar mai intereseaza-te, nu am studiat problema.

3. Daca nasti in timpul CIC, ai dreptul la indemnizatie. Daca nasti dupa ce expira CIC, trebuie sa ai lucrata perioada dintre data la care expira CIC si data la care nasti.

Cu placere!

gabriela spunea...

Buna ziua!Am o prietena care lucreaza in Spania,unde nu are acte.Plateste in Romania pentru dreptul la pensie si ar vrea sa stie daca poate plati si pentru a beneficia de concediu de maternitate.Daca se poate va rog sa imi spuneti si mie,unde si cat ar trebui sa plateasca.Multumesc.Astept raspuns la adresa gabyb_bgsaf@yahoo.com

dana spunea...

Buna seara!
Am si eu o intrebare:are dreptul(poate) angajatorul sa mareasca salariul(de exemplu de la 20000lei net la 90000 lei net sau mai mult)inainte cu o luna ca o angajata sa nasca, pentru a beneficia de 85% indemnizatie?Este specificat in vreo lege daca da sau nu?
Mentionez ca pana la nasterea copilului va avea lucrate cele 12 luni obligatorii.
Mersi

Admin spunea...

Buna, Gabriela,

Din cate stiu eu, pentru a beneficia de concediu de maternitate este nevoie de un angajator... Este vorba si de niste zile libere.

Admin spunea...

dana, eu nu am dat peste nici o lege care interzice chestia asta. Daca ar exista, ar trebui sa fie noua, introdusa odata cu legea cu 85%.

Eszter spunea...

Salut!
Am auzit de la cineva că s-a schimbat această lege, şi perioada de concediu prenatal-postnatal s-a mărit la 148 de zile. Nu ştiu la ce să ma gândesc, nu găsesc nici un fel de informaţii care să adevăreasca această veste. Oare este totuşi adevărat?

Altă întrebare, poate nu e chiar la subiect: se pare că sunt însărcinată cu gemeni, care teoretic este din start considerată o sarcină cu risc crescut.
- Asta înseamnă că am dreptul la mai multe zile concediu medical?
- Care medic îmi poate acorda aceste concedii: medicul de familie sau medicul ginecolog?
- În cazul în care pot beneficia de concediu medical pentru sarcină cu risc crescut acesta va fi plătit de angajator sau de stat?
- Unde pot găsi legislaţia referitoare la acest subiect?

Mulţumesc anticpat pentru răspunsuri!

dana spunea...

Raluca, mersi de raspuns.Eu nu am gasit nici o lege care sa interzica marirea salariului, dar ma gandeam sa nu fie prea batator la ochi si cineva sa "comenteze"!
S-a confruntat cineva cu asa caz?
Mersi.

lucy26 spunea...

Este posibil ca platind cei 90 lei la casa de pensii sa beneficiezi de indemnizatie de crestere a copilului???Sau este un lucru total diferit-banii astia sunt strict pentru pensie.Functionarii de la Valcea asa i-au spus prietenei mele care isi plateste singura cei 90 lei si nu este angajata la vreo firma.Va multumesc mult si astept raspuns.

gyna spunea...

Buna ziua
Sunt insarcinata in 6 luni si o saptamana iar data probabila a nasterii este 24 iunie 2009. Intrebarea mea este de cata zile de concediu de odihna beneficiez.as dori sa intru in concediu prenatal de la 1 mai dar in acelasi lucru as dori sa imi iau inainte tot concediul de odihna de care am dreptul inainte de a intra in prenatal.Si inca o intrebare lamuritima si pe mine indemnizatia este 85% din brut sau din net caci eu nu mai inteleg nimic uni spun ca din brut alti ca din net. Multumesc anticipat si astept raspunsuri

eny spunea...

buna ziua! am si eu o intrebare! lucrez din august 2005, anul trecut mi-am schimbat locul de munca si am o intrerupere de 7 zile calendaristice. daca nasc inainte de a implini un an la noua firma mai beneficiez de ceva indemnizatii sau concediu de maternitate?

Admin spunea...

szeszterke, nu am auzit nimic de ce spui tu.

Nu exista o legislatie speciala pentru sarcina cu risc crescut; exista concediul de risc maternal pentru asta, care ramane la latitudinea medicului tau.

Admin spunea...

lucy26, nu risc un raspuns sigur, dar nu vad de ce n-ar fi posibil. Prietena ta a platit asigurari sociale, nu cred ca a mentionat undeva ca vrea sa plateasca numai pt pensie.

Admin spunea...

gyna, indemnizatia se calculeaza din net.

Concediul de odihna se calculeaza raportat la zilele lucratoare din an pana la data intrarii in concediu. Ceva de genul:

nr zile concediu la data d1 = (nr zile lucratoare pana la d1 x nr zile concediu la care ai dreptul anual)/nr zile lucratoare pe an

Admin spunea...

eny, nu stiu.

cureleaf spunea...

buna, sunt insarcinata in 35 saptamani cu data probabila a nasterii 20 mai.Am o intrebare legata de conditiile in care se acorda indemnizatia ptr cresterea copilului.Contracul meu de munca este din data de 01.11.2007 pe perioada deteminata pana pe 01.05.2009 si sunt in concediu maternal incepand cu 01.04.Intrebarea mea este daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani (cei 85% din salariu) in situatia in care eu incepand cu data de 01.05 nu o sa mai am contract cu firma la care lucrez iar eu acum sunt in concediul maternal.

Admin spunea...

cureleaf, trebuie sa realizezi venituri timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. La tine vor ramane aprox. 20 de zile neacoperite. Din cate stiu - fara sa fiu 100% sigura de treaba asta - daca intri in somaj iti poti completa stagiul de cotizare. Interesezeaza-te asupra acestei posibilitati.

RAMONAT spunea...

Buna ziua,
Revin si eu cu o intrebare...ma intereseaza daca as putea beneficia de indemnizatia de maternitate in cazul in care as plati cartea de munca din mana,timp de o luna sau doua pana mi-as gasi alt servici...ma intereseaza asta pt a nu ramanae descoperite acele cateva zile...vreau sa mentionez si faptul ca sunt persoana fizica ,fara firme ...
multumesc din suflet celor care au bunavointa de a-mi raspunde...

carmen spunea...

Buna cred ca aici voi gasi si eu cateva raspunsuri, am mii de multumiri pt cei ce ma v-or lamuri.
Situatia mea sta cam asa: ma aflu in CIC pt primul bebel,acesta implinind 2 anisori pe 10 iulie 2009, sunt din nou insarcinata urmand sa nasc in jurul datei de 20 iunie 2009 , teoretic mai am nevoie de 20-22 de zile pt implinirea celor 42 de lauzie obligatorii, pe care eu vreau sa le acopar cu un concediu de lauzie dat de medicul de familie.
Acum intrebarile mele sunt: -trebuie neparat sa iau 42 de zile concediu de lauzie sau doar cate as mai avea nevoie? de ce sa nu beneficiez de primul CIC pana in ultima zi;
-care este ultima zi de CIC pt primul bebel si cum ar trebui sa procedez la serviciu, ce fel trebuie sa sune cererea de incetare a CIC?
-ce documente sunt necesare la intocmirea dosarului pt al doilea CIC

gabriela visan spunea...

Buna ziua!

Sunt insarcinata in luna a VI-a. Ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii August. Am dreptul la intreg concediul de odihna (in cazul meu 21 zile) daca preconizez sa intru in concediu de maternitate la 01 August sau se recalculeaza raportat strict la perioada lucrata?

Admin spunea...

RAMONAT, intereseaza-te la Protectia Sociala.

Admin spunea...

carmen, nu stiu...

Admin spunea...

gabriela visan, se raporteaza la perioada lucrata.

Admin spunea...

carmen, uite ca am gasit absolut intamplator raspunsul la intrebarea ta:

OUG 148, Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă o singură indemnizaţie.

florentina spunea...

Buna,lucrez in irlanda de doi ani ,pot dovedi cu acte ca am fost angajata si cat am castigat. M-am hotarat sa ma stabilesc in romania si sa am un bebelus ,exista vreo sansa de a avea obtine vreun ajutor de la statul Roman?
florentina_bucuresteanu@yahoo.ie
Multumesc anticipat!

diana_sel spunea...

Buna ziua!am si eu o nelamurire in privinta indemnizatiei.Eu lucrez la o firma din 2007,ma rog nu cred ca are vreo importanta,sunt insarcina in 36 saptamani dar nu am luat nici un concediu prenatal,dar il voi lua pe cel postnatal de 42 zile cred.Eu in ce data sau cat am la dispozie sa mi depun dosarul pt.primirea indemnizatiei si alocatia pt.copil?sau se poate depune imediat dupa ce ai nascut?

roxanne^^ spunea...

Draga Raluca..."lumineaza-ma " si pe mine vis-a-vis de indemnizatia de maternitate( cele 126 zile ) , ca de doua zile " bantui" pe net sa desclusesc modul corect de calcul al acesteia. Se calculeaza din brut-ul sau net-ul utlimilor 6 luni...mentionez ca urmeaza sa intru in prenatal in 24 jun 09. Aceasta indemnizatie este platita de angajator , care urmeaza sa-si recupereze banii de la FNUASS , corect nu ?...trrebuie depus vreun dosar pe undeva in acest sens , sau doar dupa incheierea postnatalului , depunem dosarul pentru cresterea copilului ?....iti multumeste anticipat, pentru un raspuns punctual , o viitoare mamica de baietel :P

nicolle08 spunea...

Buna ziua!As avea si eu o intrebare.Beneficiez de concediu pt.cresterea copilului.Fetita mea are un anisor si as dori sa mai am un copilas pana implineste fata doi ani.intrebarea mea este:as putea beneficia in continuare de indemnizatie si pt cel de-al doilea copil?Adica sa intru dintr-un concediu in altul?

Tina spunea...

Buna Raluca!Vad ca esti mai documentata,asa ca o sa te rog sa ma ajuti si pe mine.Sunt insarcinata in 18 saptamani si sunt somera de la 1 mai 2009.Vreau sa stiu daca si in cazul meu este obligatoriu concediul de maternitate,sau doar cele 42 zile?Daca da,acelea imi sunt date de la medicul de familie?Trebuie sa fac vreo cerere speciala pt ca sunt somera?Interesul meu este sa intru cat de repede in concediul de indemnizatie a cresterii copilului,imi pot face dosarul imediat dupa nastere?Multumesc tare mult.Astept raspuns pe adresa tinapana81@yahoo.com

ramoncita spunea...

buna raluca
te-as ruga frumos sa ma lamuresti si pe mine, daca se poate, eu lucrez ca educatoare si data la care ar trebui sa nasc este 10 aug, iar contractul meu de munca se incheie in 31 aug si nu reusesc sa indeplinesc conditia obligatorie a celor 42 de zile postnatale ce se va intampla? voi putea primi indemnizatia de maternitate? cine imi va plati restul de zile pana la 42? unde ar trebui sa merg sa anunt acest lucru? sau singura solutie ar fi ca de la 1 sept sa imi gasesc un alt servici sau sa intru in somaj?
te rog sa ma sfatuiesti cum sa procedez, chiar nu stiu. multumesc

Admin spunea...

florentina, daca nu ai platit impozite in romania, nu cred ca ai vreo sansa... Poate ai sanse sa primesti ceva de acolo?...

Admin spunea...

diana_sel:

Regula este: dosarul trebuie depus in termen de 60 zile lucratoare de la terminarea concediului postnatal. Daca depui dupa aceasta data, vei primi indemnizatia incepand cu data la care ai depus dosarul. Nu cred ca poti depune inainte de terminarea postnatalului.

Admin spunea...

roxanne, trebuie sa faci o cerere de intrare in concediu de maternitate, catre angajator. Asta e tot ce tb sa faci tu. Indemnizatia se calculeaza din brut, este platita de angajator, care ulterior isi recupereaza banii de la stat (nu stiu prin ce institutie si mecanism).

Dupa incheierea postnatalului, depuni dosarul pentru cresterea copilului.

Admin spunea...

nicolle08, poti

Admin spunea...

Tina, nu stiu cum ramane cu concediul de maternitate in cazul mamicilor care se afla in somaj. Fiind un concediu - adica zile libere, ar trebui sa existe si un serviciu, nu? Altfel ce mai inseamna "concediu"? Indemnizatia de maternitate este platita, in mod normal, de angajator, care isi recupereaza banii de la stat. Nu stiu daca mecanismul functioneaza in cazul somerilor... intreaba la Fortele de Munca.

Admin spunea...

ramoncita, stagiul de cotizare il vei avea efectuat, deci cred ca in cazul tau exista solutii. Cu siguranta de indemnizatia de crestere a copilului beneficiezi, si va fi 85% din salariul avut. De cea de maternitate beneficiezi, cel putin pana la 31 august. Nu stiu cum ramane cu celelalte zile de postnatal. Intreaba la Directia de Munca si Protectie Sociala, ei te vor lamuri.

Ildiko spunea...

Buna Raluca!
Problema mea e ca cei de la firma la care sunt angajata nu-mi platesc indemnizatia de maternitate pentru ultima luna de postnatal. Ce pot sa fac in acest caz, ca sa-mi recuperez banii?
Multumesc pt raspuns.

Admin spunea...

Adela: de ce nu vor sa plateasca? care este motivatia lor?

Ildiko spunea...

Motivatia lor este ca 'nu sunt bani'. Daca vor intra bani, atunci ma vor plati. Insa asa au trecut aproape cinci luni, incep sa-mi fac griji.

eremia ioana spunea...

Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri.
Mamele casnice nu beneficiaza chiar de nimic. Ceva dupa nastere....
Si pentru CCC, luat de tata, in cazul in care e angajat, dar presteaza si actvitati independente, pt care plateste impozit. Veniturile se cumuleaza? Sau poatei intra in CCC pe baza contractului de munca si poate exercita in continuare acele activitati?
Va rog ajutati-me cu un raspuns! Multumesc.

Monica Popescu spunea...

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema privind cotizatia de 0.85% la concedii medicale.
Sunt PFA si cotizez cei 5.5%, insa nu am stiut pana acum o saptamana de cei 0.85% facultativi pentru concedii medical. Sunt in situatia neplacuta de a afla ca nu pot beneficia de concediul de maternitate din cauza faptului ca nu am cotizat acest procent. Intrebarea mea este urmatoarea: pot plati retroactiv in asa fel incat sa pot beneficia de concediul de maternitate? Am vazut in legea 399/2006, art. 7, ca stadiul minim de cotizare pentru acordarea acestui drept este de o luna de zile realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Eu as putea plati acum pentru lunile mai, repsectiv iunie, urmand sa intru in concediu de maternitate din iulie. Credeti ca este posibil?

Va multumesc mult!

Admin spunea...

Adela, este ca si cum nu ti-ar da salariul... faci reclamatie la ITM.

anca spunea...

Raluca am si eu o intrebare, am 4 luni si jum. de sarcina, si lucrez intr-o institutie bancara, la cateva persoane au inceput sa le taie din salar si mi-e frica sa nu patesc la fel mai ales ca acest lucru ma va afecta la indemnizatie. In cazul in care primesc o astfel de modificare salariala, am tot dreptul sa nu semnez? Merg in concediu medical pana la 7 luni. Se poate?
Astept raspunsul tau. multumesc.

flo spunea...

Buna ziua !
Sotia mea este insarcinata in 11 saptamani si este angajata,dar dorim sa intru eu in concediul de ingrijire a copilului(cel de 2 ani, ca sa nu gresesc, nu cel de paternitate, care am inteles ca este de 5 zile lucratoare), fiind si eu angajat de peste 12 luni pana in prezent.Intrebarea mea este , in cazul in care eu, sotul , voi intra in somaj cu cateva luni inainte sa nasca sotia, voi mai putea beneficia de acest concediu de ingrijire a copilului de 2 ani?
Multumesc anticipat !
Astept raspuns la adresa:fpetrof@yahoo.com

Admin spunea...

anca, nu cred ca poti sa nu semnezi, dar sunt aporoape sigura ca poti rezolva cu medicalul.

Admin spunea...

flo, vei putea beneficia de indemnizatie daca esti in somaj. Singura problema ar fi ca, somajul fiind foarte mic, si indemnizatia va fi mica. Oricum, nu poate fi sub 600 lei. Succes!

paul spunea...

buna Raluca,

Ma numesc Paul si avem si noi o problema.
Sotia mea are 8 luni iar in momentul in care se va naste copilul ea va avea aproximativ 10 luni lucrate.
Nu cred ca poate intra ea in concediu de ingrijire a copilului asa ca as dorii sa intru eu. Is angajat intr-o firma din 4 dec 2006 problema este ca acum doresc sa ma de-a afara pe motive de incopetenta profesionala.
Daca reusesc sa ma de-a afara mai pot sa iau indemnizatia de crestere a copilului?
Sotia mea ar trebui sa nasca saptamana asta sau viitoare iar eu sunt in concediu medical pana in 17 iulie.
Din cate am inteles ar trebui sa am 12 luni lucrate fara intrerupere dar pana cand? Pana se naste copilul sau pana pot sa intru eu in concediu de ingrijire?
Pot sa intru din momentul in care se naste copilul sau dupa 42 de zile?
Sotia ii obligata sa isi ia tot concediul de maternitate (126 zile) sau poate sa isi ia numai cele 42 zile?
suntem foarte nelamuriti.
te rugam sa ne ajuti.
multumim

Admin spunea...

Paul,

Trebuie sa ai 12 luni de munca pana in momentul nasterii copilului pentru a putea intra in CIC.

Daca te dau afara dupa ce se naste copilul, ai scapat. Oricum, din cate stiu eu daca esti in concediu medical nu prea au ce sa-ti faca. Poate reusesti sa o mai intinzi cu medicalele.

Sotia nu este obligata sa-si ia toate zilele de concediu de maternitate. Obligatorii sunt doar cele 42 de zile dupa nastere.

Nu stiu cand anume au voie taticii sa intre in concediu de ingrijire a copilului. Despre mamici stiu ca la expirarea celor 42 de zile. Pentru tatici chiar nu stiu, intreaba la Directia de Munca si Protectie Sociala.

Mult succes!

silvia spunea...

SILVIA SUNT va rog sa ma ajutati si pe mine lucrez de 5 ani la o societate,de curind am ramas insarcinata ,zilele trecute ma anuntat sefii ca voi intra in concediu de odihna,apoi voi sta o saptamana in concediu fara plata intr timp se va schimba numele firmei ,cind ma intorc voi lucra la aclasi servici dar cu alt nume firma intrebarea mea e daca beneficiez de continuitate pt indemnizatie pt cresterea copilului

raluk000 spunea...

Buna.As dori sa aflu daca primesc indemnizatia pt nastere daca am pe cartea de munca contract cu 4 ore?

Admin spunea...

silvia, singura problema pe care o vad ar fi cu concediul fara plata... De fapt, nu stiu sigur dc e o problema, nu stiu daca se ia in considerare ca stagiu de cotizare. Intereseaza-te la DMPS.

Admin spunea...

raluk000, nu e nici o problema daca ai contract cu 4 ore/zi. Beneficiezi de absolut toate drepturile.

tanima_i spunea...

Silvia, nu accepta sub nici o forma concediul fara plata, vei pierde indemnizatia si ptr o zi de fara plata. Anunta conducerea despre starea ta fiziologica de graviditate, scris, eventual intra in concediu medical pana se mai linistesc apele acolo, cere sfatul contabilei sau cuiva de la personal care cunoaste legea cu privire la modul de trecere de la o societate la alta.

D. spunea...

Raluca please help,

la calculul indemnizatiei pt concediul de materniatate societatea la care lucrez a plafonat 3 din cele 6 luni in care aveam salariu f mare la cele 12 salarii medii pe economie (7200). E corect asa?
Din lege reiese destul de clar ca se plafoneaza media veniturilor.
Cred ca nu e deloc corect, pierd f multi bani.
A doua intrebare ar fi..pt prima luna de prenatal sa zicem iulie se calc veniturile ian-iunie, dar pt august? daca medicul imi da continuitate? nu se calculeaza la fel?
mii de multumiri pt raspuns!

RAMONAT spunea...

Buna ziua!Am si eu o mare rugaminte de a ma lamuri cele care sunt cunoscatoare in acesata situatie:lucrez din martie fara intrerupere si am aflat de curand ca sunt insarcinata in doua saptamani..problema este ca ,la scoala la care lucrez am intrat in concediu fara plata de la 1 iulie si pana la 1 septembrie...credeti ca asa putea beneficia de indemnizatie avand in vedere faptul ca din septembrie voi reintra la normal?

andreea spunea...

Buna!
Ma numesc Andreea am o intrebare daca ma puteti ajuta am 23 de ani am inceput sa lucrez in data de 13 noiembrie 2008 contractul meu sa incheiat in data de 12 iunie 2009 am ramas insarcinata si am 11 saptamani urmeaza sa nasc la sfarsitul luni ianuarie inceputul luni februarie 2 luni si 12 zile nu am lucrat urmeaza sa fiu angajata de la 1 septembrie 2009 POT SA BENEFICIEZ DE CONCEDIU DE MATERNITATE astept raspuns la andreea_bm2008@yahoo.com va multumesc

danac spunea...

buna,

foarte multe informatii utile.
am o intrebare: pe perioada de CIC pot incasa dividende?
multumesc frumos

Unknown spunea...

Buna ziua!
Indemnizatia de 85% se ia din venitul net sau din venitul brut?Se calculeaza media pe ultimele 6 luni a venitului brut si din medie ti se da 85%?
Multumesc

anca spunea...

Buna, sunt Anca si sunt insarcinata in 7 saptamani. As vrea sa stiu daca voi beneficia de cei 600 de lei dac lucrez din februarie dar numai din iunie cu carte de munca. Voi naste undeva dupa jumatatea lui martie si as dori sa stiu daca pot sa imi iau cele 126 de zile de prenatal din luna decembrie anul acesta si daca se tine cont de ele la cele 12 luni pe care trebuie sa le ai. In decembrie voi avea 7 luni de cand lucrez si 6 luni de sarcina. Multumesc frumos!

carmen.svab spunea...

buna seara
Va rog mult daca puteti sa-mi dati si mie o informatie.Sunt casnica si sunt insarcinata in 3 luni.In cazul acesta primesc vreo indemnizatie sau vreun ajutor din partea staului?multumesc anticipat

iulicadam spunea...

buna ziua!sunt insarcinata in luna a 9a si urmeaza sa nasc in august 2009.intrebarea mea e urmatoarea:mai beneficiez de cele 21 de zile de odihna daca eu am lucrat pana pe 9 iunie sau se calculeaza in functie de nr zileleor lucrate?de pe 17 iunie pana pe 30 am fost in medical iar de pe 14 iulie am intrat in prenatal.la calcularea zilelor de odihna intra si concediile medicale?mentionez ca eu de fapt mi-am luat cele 21 de zile de odihna urmand acum sa aflu ce de fapt n-as avea dreptul si ca ar trebui sa restitui ceva banuti pe zilele de concediu luate in plus.Va rog faceti lumina!Multumesc

iulicadam spunea...

buna ziua!sunt insarcinata in 9 luni si bebe trebuie sa vina in curand.Intrebarea mea este urmatoarea:beneficiez de cele 21 de zile de concediu de odihna daca am lucrat pana pe 9 iunie sau se calculeaza in functie de zilele lucrate?eu de pe 14 iulie am intrat in conc prenatal.am mai inteles ca durata concediului medical nu scade nr zilelor de odihna.Va rog lamuriti-ma si pe mine!Multumesc

Admin spunea...

Daniela, nu stiu cum e cu plafonarea.

Pentru calculul indemnizatiei de maternitate pt luna august, se iau in considerare lunile februarie-iulie.

Admin spunea...

RAMONAT, cred ca concediul fara plata iti da peste cap stagiul de cotizare, care trebuie sa fie de 12 luni anterioare nasterii copilului.

Admin spunea...

andreea, nu am inteles exact mesajul tau, incearca sa folosesti si semnele de punctuatie.

Situatia e asa: daca ai 12 luni neintrerupte lucrate inainte de nastere, beneficiezi de indemnizatia de maternitate. Daca nu, nu.

Admin spunea...

danac, din cate stiu eu nu.

Admin spunea...

anca, nu prea beneficiezi. Cat ai lucrat fara carte de munca nu se ia in considerare.

Admin spunea...

andru, e vorba de brut. Ai inteles bine modul de calcul.

Admin spunea...

carmen.svab, nu primesti.

Admin spunea...

iulicadam, nr zilelor de concediu de odihna se raporteaza la nr zilelor lucrate. Zilele de concediu medical nu au nici o legatura cu concediul de odihna.

Unknown spunea...

Buna ziua,

Sunt insarcinata in sapt. a 8-a si nu imi este deloc clar cu aceasta / aceste indemnizatii.
Am citit tot articolul si toate comentariile si tot sunt in "ceata". Sunt deci 2 tipuri de indemnizatie corect? 1. indemnizatia de maternitate (cele 42 de zile postnatale) si 2. indemnizatia de crestere a copilului (cei 2 ani).

Acum: pe cartea de munca am 1000 RON (si se vor aduna cele 12 luni) plus pentru primele 5 luni si un contract de drepturi de autor de 2600 RON/luna (inregistrat la admin. financiara). In aceste conditii, cum se calculeaza cele 2 indemnizatii? Adica la care se aplica regula de 85% din media ultimelor 6 luni, la cele 42 de zile sau la cei 2 ani?

Va multumesc mult de tot!

Anonim spunea...

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce trebuie sa fac si cum.
Sunt insarcinata in 23 de saptamani, si as vrea sa intru in prenatal dar nu stiu data sigura cand se poate face lucrul acesta. Mai am de luat 8 zile de concediu de odihna pe care as vrea sa le iau chiar inainte de prenatal. Prenatalul se poate lua fix la 28 de saptamani (eu 28 de saptamani fac pe 7 octombrie 2009)si as vrea ca concediul de odihna sa fie intre 28.09-07.10.2009 si apoi sa intru direct in prenatal. Se poate lucrul acesta? Care sunt pasii de urmat in obtinerea prenatalului si cand as putea sa ma duc la medic sa mi-l dea?
Multumesc mult! Sper ca nu v-am ametit prea tare.

ana p. spunea...

Buna ziua.Am si eu o mare nelamurire.Am fost data afara de la munca.Am plecat dupa cele 20 de zile de preaviz.Dupa ce am plecat am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani.Acum astept sa-mi dea actele pt somaj.Intrebarea mea este:voi lua indemnizatia pt copil daca voi sta 6 luni in somaj pt ca am doar 2 ani lucrati,si 3 luni prelungirea aia de somaj,in total 9?Pot sa iau indemnizatia daca stau in somaj?Va rog ajutati-ma ca nu stiu cum sa procedez.

iza spunea...

buna ziua,
ma bucur ca exista cineva care sa ne raspunda la problemele noastre. ma numesc elena, sunt insarcinata in luna a-2a si lucrez de 3 luni la o firma de distributie ca agent comercial. medicul mi-a dat concediu medical in continuare, o sa ajung in comisie. problema e ca sefii mei nu accepta acest lucru. nu accepta sa stau acasa si sa pprimesc bani.in concluzie firma e la inceput, sefii ma ameninta ca nu au bani sa ma plateasca si eu nu stiu ce sa fac ca sa primesc si eu niste bani, sa nu ma mai ameninte sefii ca ma dau afara si sa imi duc si eu sarcina linistita.nu mai stiu cum sa procedez sa fie bine. daca dau faliment si ma angajez la o firma cu 2 ore mai primesc indemnizatie?
primesc indemnizatie.
va multumesc

Admin spunea...

Dan,

1.Indemnizatia de maternitate:
o plateste angajatorul in timpul concediului de maternitate de 126 zile (din care nu esti obligata sa le iei pe toate, dar esti obligata sa iei minim 42). Ea este in valoare de 85% din media venitului brut la angajatorul respectiv din ultimele 6 luni. Drepturiled e autor nu au nici o legatura.


2. Indemnizatia de crestere a copilului: o plateste statul mamei cu copil in varsta de pana la 2 ani. Ea e in valoare de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. Stiu ca daca ai mai multe locuri de munca, se pun toate veniturile. Nu stiu de drepturile de autor daca se iau in calcul. Daca aceatsa suma de 85% este mai mica de 6 mil, iei 6 mil.

Admin spunea...

flori,

Iti iei concediul de odihna in mod normal. Cu cateva zile inainte de a intra in prenatal mergi la dr ginecolog si ceri scrisoare medicala catre dr de fam cum ca esti gravida si se recomanda concediu prenatal incepnad cu data x. Cu aceasta scrisoare mergi la dr de fam care iti va elibera concediul de maternitate pt luna in curs. Foaia de concediu de maternitate o duci la servici in ziua cand ti se termina concediul de odihna.

Ai grija sa-ti pastrezi minim 42 zile de postnatal pt dupa nastere.

Admin spunea...

ana p,

pai somajul il termini inainte sa nasti cu vreo 2 luni, nu? Trebuie sa iti acoperi si cele 2 luni pana nasti. Eventual te angajezi undeva 2 luni daca poti. Ar mai fi o varianta despre care nu sunt foarte sigura, si anume sa iti platesti singura la casa de pensii. Dar asta trebuie intrebat la casa de pensii.

Admin spunea...

elena,

din cate stiu eu firma nu te poate da afara cat timp esti in medical. Daca da faliment si te angajezi in alta parte, chiar si cu 2 ore, este ok.

Alta e insa problema. Daca nu ai mai lucrat inainte de aceste 3 luni, nu vad cum iti implinesti stagiul de cotizare de 12 luni? (trebuie sa fi lucrat cu 12 luni inainte de a naste pentru a primi indemnizatia).

ana p. spunea...

normal da,dar mi-a zis cineva ca s-a dat o lege acum ca si cum s-ar marii somajul cu 3 luni in cazul in care nu-ti gasesti de munca dupa cele 6 luni .eu m-as angaja dar cine ma mai angajeaza?va rog ajutati-m,nu stiu cum sa procedez si ce sa fac.

Roxana | ANGHEL spunea...

Buna dimineata!

As vrea sa va intreb, daca stiti: de 3 zile am intrat in concediu de maternitate, dar nu am depus cererea pt acordarea salariului brut timp de minim 6 saptamani.

E prea tarziu daca inaintez formalitatile zilele astea pana nasc? Si ce inseamna minim 6 saptamani?

Ca sa beneficiez de acest drept, este suficienta cererea respectiva la care sa atasez si extrasul dn lege (asta pt mai multa convingere ca trebuie sa beneficiez de acest drept)?

Si inca ceva: imi puteti spune/arata unde pot gasi un model de astfel de cerere?

Multumesc din suflet, Roxana

ralus spunea...

scurt:
am nascut pe 10 iulie. am avbut c prenatal 10 zile,
am avut concediu de lauzie pana in prezent.
vreau concediu de lauzie in continuare, pana la 126 de zile.
1 pot lua in continuare?
2 pierd dreptul la CiC caci nu am depus inca cererea?
60 de zile se refera la nastere sau la incetarea celor 42 de zile?

Adina spunea...

Buna seara
Ma numesc Adina si sunt insarcinata in 17 saptamani iar din 31.09.09 contractul de munca m-ia expirat, Sunt interesat daca din somaj pot intra in maternitate si cum se calculeaza.

danilandreea spunea...

de astazi(01.10.2009)am depus dosarul pt concediul de maternitate.am inteles ca este de 126 de zile...eu nasc in noiembrie,intrebarea mea este:este necesar sa astept pana se termina cele 126 de zile de concediu ca sa pot depune dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului sau il pot depune imediat ce nasc????

oana spunea...

buna ziua. va rog sa ma ajutati ref la 2 nelamuriri:
1. care ste baza de calcul a indemnizatiei din perioada concediului de lauzie si sarcina, 85% din media salariuliui brut?
1. care este perioada de timp in care trebuie sa ma hotarasc daca raman in concediu ptr cresterea copilului sau ma reintorc la munca, din punct de vedere al formalitatilor privind depunerea dosarului?Multumesc mult

Unknown spunea...

Buna ziua.
Sunt PFA si sunt insarcinata in luna 8-a.Intru in concediu prenatal din 01.10.2009 si voi naste probabil in noiembrie.Intrebarea mea ar fi daca in perioada de concediu prenatal mai trebuie sa platesc contributiile la casa de pensii si sanatate sau astea deja vor fi suportate de casa de sanatate. Multumesc. Astept raspuns la adresa: rekarapoti@yahoo.com

llorenzo spunea...

Buna seara!Am si eu o intrebare,daca am fost angajata pe o perioada de 2 ani cu norma de 2 ore ,pot beneficia de concediu de maternitate?
Va multumesc.astept raspuns pe laur_spg@yahoo.com

nicoleta roxana spunea...

Buna ziua.Sunt in concediu de crestere a copilului pina in data de 28 decembrie 2009.Intre timp am mai nascut un copil ,in varsta de 2 saptamini.Din cate stiu pot intra in urmatorul concediu de crestere a celui de al doilea copil.Cei de la primarie mi-au cerut pentru asta o adeverinta de salariat de la locul de munca din care sa rezulte ca sunt inca angajata.As dori daca se poate sa-mi trimiteti un model de adeverinta.

nicoleta roxana spunea...

Buna ziua.M-ar interesa un model de adeverinta de salariat din care sa rezulte ca sunt inca angajata ,pentru a putea intra in urmatorul concediu de crestre a celui de al doilea copil care s-a nascut inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani.
Va multmesc.

alex spunea...

buna,sunt alex o viitoare mamica si am urmatoarea nelamurire sa zic asa.Sunt angajata pe data de 5.03.2009 si ar trebui sa nasc cu aprox. la sf.luniia-2 sau inceputul lunii a-3 tinind cont ca pe data de 5.03.2010 se implinesc cele 12luni.Se poate sa existe si pt. mine o portita pt. a beneficia de indemnizatie.?

ancusi spunea...

BUNA ZIUA!
AS AVEA SI EU O INTREBARE, POATE MA PUTETI LAMURI.
SUNT INSARCINATA IN 23 DE SAPTAMANI, IN 22.02.2010 ESTE PROGRAMATA NASTEREA. LUCREZ LA O SOCIETATE CU CONTRACT DE MUNCA DE 8 ORE SI MAI AM INCA 3 CONTRACTE CU CATE O ORA LA INCA 3 SOCIETATI, LA UNA DINTRE ELE CONTRACTUL INCEPAND DOAR CU DATA DE 15.07.2009. NELEMURIREA MEA ESTE: SE IA IN CALCUL VENITUL OBTINUT LA SOCIETATA LA CARE SUNT ANGAJATA DIN 15.07.2009, SAU SE IAU IN CALCUL LA STABILIREA INDEMNIZATIEI DE CONCEDIU PT INGRIJIREA COPILLUI PANA LA 2 ANI DOAR VENITURILE OBTINUTE LA SOCIETATILE UNDE AM LUCRAT CEL PUTIN 12 LUNI?
IN ASTEPTAREA UNUI RASPUNS VA MULTUMESC MULT!

Admin spunea...

Rocsaine, poti depune inca acea cerere, atat in prenatal cat si in postnatal. Totusi nu cred ca se plateste retroactiva, asa ca cere iainte sa expire si ultimele 6 saptamani din concediul tau. Este o cerere aici.

Admin spunea...

sular, iata citat din lege:

Art. 20. - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:

a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

deci sunt 60 zile din momentul incetarii concediului postnatal.

poti lua in continuare toate zilele la care ai dreptul. nu poerzi dreptul la CIC, poti depunde in 60 zile lucratoare de la expirarea concediului maternal si vei primi retroactiv. Daca trec 60 zile, primesti din data depunerii dosarului, nu mai primesti retroactiv.

Admin spunea...

Adina, conceidul de maternitate fiind de fapt un concediu medical, nu cred ca iti poti lua concediu daca nu lucrezi... intereseaza-te la Fortele de Munca, asta e umila mea parere.

Admin spunea...

danilandreea, vezi raspunsul pt sular.

Admin spunea...

oana

1. baza de calcul pt imdemnizatia de maternitate este brutul
2. dosarul CIC il poti depune oricand pana implineste copilul 2 ani. Daca il depui insa dupa ce au trecut 60 zile lucratoare de la expirarea postnatalului, primesti indemnizatia incepand cu data depunerii dosarului. Daca il depui in termen de 60 zile lucratoare de la expirarea postnatalului, primesti si din urma (de la data expirarii postnatalului).

Admin spunea...

Reka, nu stiu.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 264   Mai noi› Cele mai noi»