sâmbătă, 20 septembrie 2008

Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

a. 126 de zile de concediu de maternitate. Ca salariata ce am cotizat la asigurarile de sanatate, am avut dreptul conform OUG 158/2005, ca dupa luna a 7-a de sarcina sa intru in concediu de maternitate. Acesta este de 126 de zile calendaristice si se imparte in concediu de sarcina (inainte de nastere) si de lauzie (dupa nastere). Cele 126 de zile si le distribuie fiecare femeie dupa cum ii convine, singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.


b. 42 de zile obligatorii. Numai cele 42 de zile de dupa nastere din acest concediu sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.


c. Indemnizatia de maternitate. Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:

  • se determina baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare – eu am inteles ca, din ultimele 12 luni, se iau in considerare ultimele 6 luni de plata a asigurarilor de sanatate
  • venitul este 85% din aceasta baza de calcul
  • pentru femeile care au 6 luni de cotizatie la asigurarile de sanatate in decursul ultimelor 12 luni, indemnizatia de maternitate va fi aproximativ 85% din salariul brut. Zic “aproximativ”, pentru ca exista o variatie de la luna la luna in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.


d. Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42. Este bine de stiut acest lucru: pe mine de exemplu fetele de la contabilitate au incercat sa ma convinga ca acest venit este impozabil. Pana nu le-am bagat legea sub nas nu s-au lasat.


e. Concediul de maternitate este eliberat de medicul de familie, pentru luna in curs, pe baza unei scrisori medicale de la ginecolog. Asta inseamna ca in fiecare luna vei face cate un drum la medicul de familie sa iti iei concediul, apoi unul la serviciu sa duci concediul. Stiu, cu burta asta imensa e o misiune dificila. Ca sa-ti fie mai usor, poti stabili cu medicul de familie ca la sfarsitul lunii sa-ti iei si concediul pe luna in curs, si cel pe luna urmatoare. Astfel vei face doar un drum la doua luni.


f. Baza legislativa

  • Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, CAPITOLUL IV - Concediul si indemnizatia de maternitate:

    • ART. 10.
      • (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
      • (2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
        • a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
        • b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).
      • (4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
      • (5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
      • (6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

    • Art. 23.
      • (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate

    • Art. 24.
      • (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
      • (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
      • (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
      • (4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
    • Art. 25.
      • (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
      • (2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
  • COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile
    • Art. 42 - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
      • a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

citeste mai multe detalii despre Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

264 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 264 din 264
Admin spunea...

pt laurentiu: DA.

Admin spunea...

nicoleta roxana, gasesti modele de adeverinte aici. Poate e si ce te intereseaza.

Admin spunea...

alex, sa nasti dupa ce se fac cele 12 luni :)

sau daca inainte de a te angaja ai fost: studenta, proaspata licentiata, eleva la scoala postliceala sau somera.

Admin spunea...

ancusi, dat fiind ca ai stagiul de cotizare de 12 luni efectuat lucrand la alte intreprinderi, eu zic ca ar trebui sa se ia in calcul si venitul de la locul de munca unde nu ai lucrat inca 1 an.

rox12 spunea...

Buna ziua,am citit toate raspunsurile de aici dar am o nelamurire.Trebuie sa ai lucrate 12 luni la aceeasi firma sau 12 luni fara intrerupere?
si in cele 12 luni intra si perioada de concediu prenatal?
De ex .angajat in 08.01.09,intrat in concediul prenatal in 12.10.09.,data probabila a nasterii 22-26.12.09.
Multumesc si astept raspuns si la adreasa roxana_jitaru@yahoo.com

iza spunea...

buna, as dori si eu un raspuns daca se poate .
m-am angajat pe data de 01.05.2009 la o firma de distributie, pe data de 20.08.2009 m-am angajat la o alta firma cu jumate de norma i contabilitate, in concediul prenatal intru pe data de 01.02.2009, data probabila a nasterii e 15.04.2009. inainte am lucrat 2 ani din 16.07.2007 - 31.07.2009, apoia am intrat in somaj, imediat dupa somaj am lucrat la o alta firma din 01.03.2009 pina in 15.04.2009. apoi la aceasta firma de distributie din 01.05.2009. la aceasta firma am ramas insarcinata , am intrat in concediul medical din 25.08.2009, pe 13.11.2009 intru in cele 90 zile de concediu medical deci in comisie pina la 7 luni. va rog sa imi spuneti, mai beneficiez de indemnizatie crestere copil?
dar daca nasc prematur si aduc o adeverinta de la medicul ginecolog ca am nascut mai devreme?
pt ca am mari probleme cu sarcina, de aceea am si intrat in concediu medical atatea zile. va multumesc mult.

dollymarcso@yahoo.com spunea...

am peste13 ani lucrati pe cartea de munca,dar anul asta in iunie mi-am schimbat locul de munca si e posibil sa fiu nevoita sa il schimb din nou,acum fiind angajata unei societati care furnizeaza forta de munca pt diferite firme,sunt insarcinta in 2 luni,,trebuie sa nasc la 27iunie 2010,in conditiile actuale exista mereu amenintarea de a fi disponibilizata,as dori sa stiu dupa ce am cotizat vreme de 13 ani chiar daca am schimbat locurile de munca,daca as putea beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului,chiar daca nu voi beneficia de prenetal si postnatal(poate in perioada aia nu voi lucra niciunde,cine mai angajeaza acum gravide,cind persoane negravide plang pe la porti sa se angajeze si cu greu gasesc ceva de lucru pe bani de batjocura)

devplayer spunea...

Buna, eu tot incerc sa stiu cum trebuie sa procedez, si pe masura ce citesc mai multe, pe atat sunt mai in ceata.
Va rog, daca stie cineva clar, sa-mi explice si mie, as fi recunoscator.
Se da angajatorul X.
X are angajata (A), din luna 06.2009, dar care a lucrat inainte la angajatorul Y, din 09.2008 pana in 06.2009.
A a nascut in data de 07.11.2009.
A a avut concediu (prenatal? desi pe act scria doar 'medical'), incepand cu 01.11.2009, de 29 de zile.
Ce trebuie sa faca X, respectiv A, pentru ca A sa obtina indemnizatia de crestere a copilului?
Care sunt actele pe care trebuie sa i le dea angajatorul angajatei (X lui A)?
Trebuie sa dea si angajatorul Y ceva acte? Doar cum poate X dovedi veniturile pe care le-a avut A inainte de a se angaja la el?
Ce acte trebuie sa aduca A la angajator? Concediu 'postnatal'? Si apoi altul pentru durata de 2 ani?

Credeti-ma ca nu inteleg nimic, nu stiu ce trebuie sa facem. Poate vreo mamica care a trecut prin acelasi lucru?

rox12 spunea...

Buna ziua,sunt in urmatoarea situatie;1. din 08.09.2008 pana in 08.01.2009 am fost angajata la firma X din 08.01.2009-pana in prezent sunt angajata la firma Y.din 12.10.2009 sunt in concediu prenatal iar data aproximativa a nasterii este de 26.12.2009.Pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate imi trebuie si adeverinta de la firma X pentru 1 luna sau pt.toata perioada lucrata la ei?
2. firma Y si-a schimbat in oct. denumirea si administratorul .Pe mine ma afecteaza in vreun fel pt.indemnizatie?Multumesc anticipat pt.raspuns.Adresa mea de email roxana_jitaru@yahoo.com

Admin spunea...

devplayer, citeste acest articol, in care gasesti si actele de care ai nevoie.

Va fi nevoie de adeverinta de venit de la ambii angajatori.

Unknown spunea...

Buna Raluca,

Am rugamintea sa ma ajuti sa inteleg cum se procedeaza in urmatoarea situatie:
- pe 28.01.2008 am nascut primul copil
- acum sunt insarcinata in 37 de saptamani, trebuie sa nasc al doilea copil spre sfarsitul lunii decembrie 2009
- cum se procedeaza la serviciu, cand trebuie sa anunt, daca se mai iau zilele acelea de medical, cate sunt acelea, 42 sau 126, care este modalitatea de calcul a medicalului, dar a urmatoarei indemnizatii? mi s-a zis ca pe 28.01.2010, cand primul copil face 2 ani, ar trebui sa imi fac o revenire formala la serviciu si apoi sa intru in medical, dar totusi nu ar trebui sa intru in acel medical de la nasterea celui de-al doilea copil? nu prea inteleg nimic, pana la urma cum se procedeaza?

astept raspunsul tau daca ai mai multe informatii

multumesc frumos si o zi buna,
Monica

Unknown spunea...

scuze, am uitat ceva ... la maternitate ce adeverinta se poate prezenta avand in vedere ca sunt deja in concediu crestere copil? de la serviciu mi s-a transmis ca mi se va da o adeverinta cu datele mele de cand sunt angajata, ca momentan sunt in concediu crestere copil, mai trebuie ceva luat din alta parte ca sa fac dovada ca eu contribui la plata asigurarilor medicale?

multumesc,
Monica

denisa spunea...

eu sunt cu adevarat disperata.e f complicat la mine,si as avea mare nevoie de un sfat.s profesor titular la o scoala in alt oras.m mutat in bucuresti si mi-am bagat concediu f plata un an.problema ar fi k aici am avut doar contract de colaborare unde muncesc.cartea mea de muncae inca la fosta scoala,pt k s pe perioada nedeterminata acolo.intentinam s imi fac un transfer aici la anul dar am ramas gravida.s insarcinata in 12 saptamani,urmand sa nasc in iulie.concediul meu f plata a inceput la 1 septembrie 2009.ei daca au cartea mea de munca fiind perioada nedeterminata au cotizat la stat?beneficiez de indemnizatie postnatal?sau daca nu?imi pot plati singura ultimele 6 luni la stat?si daca da cam cat ar trebui?aveam acolo salariul de 1000ron.ce sfat imi dati ?va rog mult?

pozepersonalizari spunea...

buna ziua!
va cer ajutor, daca puteti :
sotul sta acasa cu primul copil( concediu crestere copil).
eu ar trebui sa intru in concediu de sarcina( luna a 7 a)cu cel de-al doilea.
1in cazul asta sotul mai poate beneficia de indemnizatie sau este obligat sa se intoarca la munca
2mai pot avea venit suplimentar impozabil in timpul acestui concediu medical?

Anonim spunea...

buna!
M-am intors la serviciu din 1 sept.2009,in invatamant, din concediu ingrijire copil, desi fetita mea implineste 2 ani abia in martie 2010.Eu si nsotul meu ne mai dorim un copil si ne-am gandit ca din ianuarie 2010 sa ramanem ,,insarcinati''.Problema este ca desi lucrez de 4 luni ,sept-dec.2009,in lunile nov. si dec. am fost obligati ,noi bugetarii,sa intram cate 4 zile /luna in concediu f salar , din cauza crizei financiare.Intrebarea mea:Daca as ramane insarcinata din ianuarie si desi pana as naste as avea 13,14 luni lucrate desi in luna a 3-a si a 4-a am cate 4 zile/luna concediu f salar, afecteaza acest concediu primirea indemnizatiei de ingrijire copil calculata cu cuantumul de 85%?Adica voi mai beneficia de aceasta indemnizatie?

yoni spunea...

buna pot lucra pana la 4 luni de sarcina ,dupaia sa stau acasa in concediu de risc materm?

yoni spunea...

buna raluca pot sa intru in concediu de risc matern de la 4 luni?

Ioana Diaconescu spunea...

Buna .

Am si eu o mare nelamurire - am cautat atat de mult pe net niste informatii ca mi s-au lungit urechile .

Am nascut pe 9 ian 2010 si am 4 locuri de munca . Am primit un singur concediu medical pe luna ian integral pe care il voi duce la firma unde am functia de baza .

Cum fac cu celelalte locuri de munca ? Pentru ca vreau sa folosesc aceste venituri ptr indemnizatie .

Cand imi suspend contractul de munca la aceste firme ( la cea cu concediu medical am inteles ca in a 43 zi suspend contractul de munca). Trebuie completate formularele de catre toti angajatorii ? Trebuie sa imi suspend contractul de munca neaparat cu articolul ptr crestere copil sau ,,,

Care este procedura pentru veniturile de la celelalte locuri de munca ca sa imi fac dosarul cum trebuie .

Ioana Diaconescu spunea...

Buna .

Am si eu o mare nelamurire - am cautat atat de mult pe net niste informatii ca mi s-au lungit urechile .

Am nascut pe 9 ian 2010 si am 4 locuri de munca . Am primit un singur concediu medical pe luna ian integral pe care il voi duce la firma unde am functia de baza .

Cum fac cu celelalte locuri de munca ? Pentru ca vreau sa folosesc aceste venituri ptr indemnizatie .

Cand imi suspend contractul de munca la aceste firme ( la cea cu concediu medical am inteles ca in a 43 zi suspend contractul de munca). Trebuie completate formularele de catre toti angajatorii ? Trebuie sa imi suspend contractul de munca neaparat cu articolul ptr crestere copil sau ,,,

Care este procedura pentru veniturile de la celelalte locuri de munca ca sa imi fac dosarul cum trebuie .

valy spunea...

buna raluca ma numesc valy si am o nelamurire dc poti sa m ajuti.sunt insarcinata si sunt persoana fizica autorizata platesc la stat sanatatea si cartea de munca minimul pe economie.as vrea sa stiu dc pot sa dispun de indemnizatia pt cresterea copiluluim mult

big chef spunea...

Buna seara!Va rog sa ma ajutati.
Eu am nascut pe 26 nov 2009,timp in care ma aflam in concediu de maternitate pentru cresterea primului copil.Inca nu am apucat sa depun dosarul.Cum se procedeaza? Pierd aceste 3 luni de zile?
Mentionez ca nu am putut depune dosarul deoarece sotul meu s-a imbolnavit si ne-a fost extrem de greu,credca stiti ce inseamna sa mergi pe la toate ghiseele!
Va rog sa ma ajutati!

mary spunea...

Buna Raluca. Multumim pentru blog si pentru timpul alocat ca sa ne ajuti. Am si eu o intrebare : sunt insarcinata in 3 saptamani, dar pana acuma nu am muncit cu carte de munca, doar cu contract de colaborare, deci nu am cotizat la stat si m-ar interesa daca as putea sa platesc taxe/asigurari la stat ca sa pot primi indemnizatia de crestere a copilului.sau ce as putea sa fac in cazul asta? multumesc frumos.

gyna spunea...

Buna ziua
Sunt mamica unui baietel de 9 luni si sunt insarcinata cu al doilea copil in 7 luni.Adica 1 an diferenta intre cei doi copii.As dorii sa stiu daca beneficiez de indemnizatia de crestere copil si pentru al doilea copil sau daca tatal poate intra el in concediu de crestere copil (mentionez ca tatal este somer din iunie 2009).Adica putem sta amandoi parintii in concediu de crestere copil eu cu primul copil si sotul cu cel de-al doi-lea?Astept raspuns urgent si multumesc anticipat

alexandraleo spunea...

am si eu o intrebare ....
eu saunt platita cu drepturi de autor .. si carte de munca ... pt concediul de maternitate .. se ia in considerare si drepturile de autor? eu am tot citit si vad ca ... de la 1 ian 2009 se iau si ele in calcul tu ce sti?

emiremi spunea...

Buna,am si eu o intrebare....:in cazul in care o femeie care nu are loc de munca sau somaj,ramane insarcinata, poate primi sotul acesteia concediul de paternitate daca acesta are un loc de munca?????
Va multumesc anticipat pentru raspuns!!!!

turtureanu silviana spunea...

Buna ziua.
Stiti cumva concediu de odihna se poate lua retroactiv?
As vrea sa va prezint situatia mea. Sunt titulara in invatamnat si am mers in activitate, pana la 31 mai 2008. Incepand cu data de 1 iunie 2008 am intrat in concediu prenatal iar pe fetita am nascut o pe 18 iulie 2008 urmand ca dupa aceasta data sa intru in concediu postnatal. Deci concediul postnatal a coincis cu perioada concediului de odihna.
Ma intereseaza daca pot lua concediul de odihna(retroactiv) cand ma voi intoarce pe 18 iulie 2010 sau va trebui sa intru in activitate incepand cu aceasta data?
Astept raspunsurile la adresa email: strangersly@yahoo.com

valyj spunea...

Buna ziua va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine intro problema.Am o nelamurire .Sora mea a lucrat timp de 7 ani intro institutie la inceputul anului a fost data in somaj in aceasta perioada ea a ramas insarcinata.in timpul somajului a fost chemata iar la munca timp de 2 luni apui pusa sa continuie somajul de unde la interupt.acum la 7 luni de sarcina a mers sa se intereseze ce trebuie sa faca sa beneficieze si ea de concediul de maternitate.Dar aici a fost instiintata ca nu o sa poata beneficia de acest ajutor pt ca ultimul ei loc de munca a fost doar de 2 luni.este posibil ca ea sa nu beneficieze de acest ajutor chear daca ea a contribuit la stat tot timpul?Va multumesc anticipat

Anonim spunea...

medicul de familie nu vrea sa imi dea concediu medical cu toate ca sunt insarcinata in 34 saptamani .ce pot face si unde sa ma adresez

Nadia spunea...

Buna ziua!As dori sa stiu daca se poate cumula indemnizatia pentru cresterea copilului cu bursa postdoctorala (venit neimpozabil) Multumesc. Nadia

mihaela S spunea...

Buna ziua!Sunt angajata in ministerul Sanatatii de 20 ani ca asistent medical,si acum sunt insarcinata si aflu ca voi beneficia de indemnizatie redusa din cauza reducerilor salariale ale bugetarilor.Exista vreo posibilitate sa suplimentez plata contributiei la CAS pt a beneficia de indemnizatia de maternitate intreaga? Mihaela S

Andreea spunea...

Voi ati incercat sa va luati concediu de maternitate in perioada asta?

petra spunea...

buna am si eu o rugaminte , sunt angajata din data de 15 ianuarie 2010 , si e posibil sa nasc pe data de 11 ianuarie 2011 , e vb de cateva zile diferenta , cum pot sa fac sa beneficiez de indemnizatie ?

oana spunea...

bune ziua am o intrebare pentru toate mamicile si viitoarele mamici sunteti deacord sa stati doar un an acasa ptr cresterea copilului cand trebe sa te ocupi de el mai bine mergem la lucru jos cu prostiile si legea asta

andrea spunea...

Buna ziua...
Ma numesc Andrea!Am o intrebare daca ma poti ajuta te rog:
Am lucrat intr-o firma 1 an jumate dupa care mi-am dat demisia..au trecut 3 saptamani si m-am angajat la o alta firma si am ramas gravida...dk am trecut asa de la o firma la alta pot sa iau indemnizatia crestere copil?
Multumesc...astept raspuns la adresa:andre_5th@yahoo.

Anonim spunea...

buna ziua!Copilul meu e nascut pe 10 ianuarie.Pt luna respectiva tot 200 de lei iau alocatie?astept raspunsul multumesc

AndreeaA spunea...

Buna,site'ul vostru e super tare,sunt o gramada de variante de raspunsuri.am si eu o intrebare:
Am deja o fetita,dar as dori sa mai fac un bebe.am un contract de munca semnat in 4.11.2010,daca as ramane insarcinata acum,tinand cont ca suntem in februarie as beneficia de indemnizatie?mentionez ca s-ar cumula cele 12 luni pana in momentul cand as naste.multumesc,astept un raspuns la adresa Andre_angel7@yahoo.com

mardarebenone spunea...

buna.nu am 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului eu m am angajat pe 27 decembrie2009 si copilul sa nascut pe 31 iulie2010.pot sa beneficiez de concediu de cresterea copilului?

ioanad spunea...

ziua buna! nu gasesc nicaieri pe net informatia urmatoare: daca de un an scolar sunt in concediu fara plata (invatamant) pot beneficia din sept anul acesta de concediu maternal si toate indemnizatiile cuvenite?(voi naste in germania)Multumesc frumos!

ioanad spunea...

buna ziua! nu gasesc nicaieri aceasta informatie pe net: daca in ultimul an scolar am avut concediu fara plata, pot avea in urmatorul an scolar concediu maternal si toate indemnizatiile? sunt profesor titular din 2006. (voi naste in germania)Multumesc frumos!

Anonim spunea...

buna ziua, am si eu o intrebare, dak sunt angajata din data de 30 dec 2010 cu contract de munca cu durata determinata 3 luni, adica pana in data de 30 03 2011, si apoi voi semna un contract cu durata nedeterminata pot beneficia de concediu prenatal, postnatal si de crestere copil....??? toate astea post natal, prenatal, se calculeaza in cele 12 luni necesare pentru CCC??
eu doar ma interesez, pentru ca in viitorul apropiat ne dorim si noi un bebe mic....intelesesem ca trebuie sa ai lucrate 218 zile, pana in mom nasterii.... cu sau fara prenatal....???cele 63 de zile....???

sper sa ma puteti ajuta. va multumesc

gabrielle spunea...

buna seara!
am o mare nelamurire....lucrez din ziua de 1 iunie 2010 la un magazin dar sunt angajata la 4 ore....as vrea sa stiu dak ma pot gandi k in luna ianuarie sa concep un bebelus dar sa pot beneficia si de indemnizatie.sau trebuie sa lucrez la 8 ore?astept un raspuns.multumesc

ramona spunea...

buna seara am si eu o intrebare lucrez la o firma de 4 luni si mi-au intrerupt contractul pentru o luna acum lau facut din nou .pentru a lua ajutorul imi sunt de ajutor su cele 4 luni sau trebuie sa lucrez 12 luni fara intrerupere pentru a benificia va rog foarte mult sa imi raspundeti

simo spunea...

Ma numesc Simona si as avea o intrebare.Am fost in concediu pt cresteres copilului pana la varsta de 2 ani si de 2 luni m -am reintors la lucru daca vreau sa raman acuma insarcinata iar mai beneficiez de indemnizatia de maternitate?

simo spunea...

Buna,as avea si eu o intrebare.Pana in 28.02.2011 am fost in concediu de maternitate de 2 luni m-am reintors la lucru di acum as vrea sa raman iar insarcinata.Pot beneficia de indemnizatia pt maternitate sau tre sa am si acum 1 an lucrat?

Ioana spunea...

Buna tuturor! As vrea sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate. Sunt in concediu de ingrijire a copilului, care se va termina pe data de 13.06.2012. Eu sunt educatoare, iar anul scolar viitor se va termina chiar pe 15.06. As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu fara plata imediat dupa concediul de ingriire a copilului, deoarece pentru doua zile pana la sfarsitul anului scolar nu se merita sa ma intorc din 14.06, de asemenea sa ma duc de la inceputul semestrului nu vreau, din moment ce as mai avea aprox 5 luni de concediu. Va multumesc! astept raspuns la adresa darioa2131@yahoo.com

Gabriela24 spunea...

Buna ziua,am si eu o intrebare sunt insarcinat in 3 luni jumate si lucrez la o firma de la 1.11.2010 si nu ma angajat doar la 26.01.2011,intre timp am ramas insarcinata in februarie 2011,inainte am lucrat 4 ani in alta parte se poate face ceva din urma sau nu.Cat timp trebuie sa ai lucrat ca sa primesti bani pe perioada concediului de maternitate. In 1.11.2011 ar trebiu sa nasc.Va multumesc si astept raspuns.

iordache ana-maria spunea...

am o intrebare daca am un pfa deschis 2010 si nu am platit nici la pensi nici la sanatate pot plati din urma ca sa beneficiez de maternitate

iordache ana-maria spunea...

daca ai un pfa deschis unde poti beneficia pentru a putea beneficia de maternitate

visinica spunea...

BUNA
Sun insarcinata in 17 saptamani si sunt in somaj ,am fost internata si am 79 de zile de medical.Pot sa-mi bag al 4 luni concediu de risc maternal si cat timp am dreptul?

nikoleta spunea...

buna seara,am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog:daca am contract de colaborare pot beneficia de indemnizatie?

nikoleta spunea...

buna seara,
o intrebare am si eu:daca am contract de colaborare pot beneficia de indemnizatie?

Anonim spunea...

buna ziua.am o intrebare.sunt insarcinata in 3 luni si am lucrat pana ieri la o firma un an de zile.ieri mi-au spus ca de azi sa nu mai vin la servici.pot sa beneficiez de maternitate daca nu ma da pe somaj?

Anonim spunea...

Buna ziua!
M-ar interesa si pe mine ce pot face daca sefu nu vrea sa-i acorde tatalui concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani,nu vrea sa-i semneze actele.
astept raspuns la adresa patru_flori@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna seara,scuzati ma,dar vreau sa va intreb..sunt insarcinata in 6 saptamani,si nu am medic de familie...si nu lucrez,si nu am niciun venit,cum ma pot inscrie a medicul de familie din nou??tre sa platesc ceva la casa de asigurari???multumesc mult

Anonim spunea...

Buna,am si eu o intrebare,va rog.
Lucrez de 8 luni jumatate,sunt in a 11-a saptamana de sarcina,la noi la serviciu se dau afara angajati temporari,printre care s-ar putea sa fiu si eu.
Intrebarea este urmatoarea :
Ce taxe trebuiesc platite in continuare si unde,pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului,dupa nastere.
Va multumesc mult,cu respect Elena.

Anonim spunea...

Buna ziua!Claudia ma numesc,sunt insarcinata in 12 sapt,sunt in foaie de boala pt iminenta de avort,lucrez de 2 ani jumatate la aceasi firma.Problema mea este urmatoarea,cei de la ITM au fost in control sa se intereseze de mine si patroana le-a aratat o serie de cereri de concediu fara palta semnate de mine pt cateva zile din octombrie si noiembrie 2011.Problema este ca eu nu am semnat nicio cerere(deci este fals in acte)si pe fluturasii pe care i-am primit nu figurez cu nicio zi de concediu fara plata(doar ca ei nu sunt semnati si stampilati).In aceste conditii ce pot face sa beneficiez de indemnizatia maternala si pt cresterea copilului???

Anonim spunea...

Buna,
as vrea sa stiuceva: daca nasti in alt stat european primesti maternitate din romania in conditiile in care ai cotizat conform legii si te incadrezi pt indemnizatie?

astept raspuns la adresa: lidy_rebeca_07@yahoo.com

Rebeca B. spunea...

buna seara,
vreau sa stiu si eu ceva: daca vrei sa nasti in alta tara, primesti maternitate din Romania in conditiile in care ai cotizat conform legii si te incadrezi pt indemnizatie?
adica ai lucrat inainte sa ramai insarcinata dar vrei sa nasti in alt Stat UE.

multumesc!

astept raspuns daca se poate pe adresa de mail lidy_rebeca_07@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua. Am si eu o intrebare si rog pe cine imi poate raspunde sa ma ajute cu informatii. Am nascut in august anul curent si mi-am depus cerere pt scutirea de impozit pt intretinerea unui minor la locul de munca dar de acolo mi s-a spus ca aceea scutirea va fii doar de 5-6 lei in situatia in care mi se poreste 100 si ceva de roni; de acel ajutor de nastere pt primul copil eu lucrand in spital, stiu ca acest lucru este specificat in contractul colectiv de munca- cum pot face sa vad daca este stipulat in contract? Eu dupa cele 42 de zile vreau sa imi iau concediu de maternitate pana in decembrie: cat ar trebuii sa primesc eu salariu si cat la suta din salariul brut sau net? si o ultima intrebare ce drepturi banesti mai are o femeie care a nascut? ms si astept rasp.

Mirona M. spunea...

Buna seara,

As dori sa stiu si eu care sunt drepturile mele, avand in vedere ca sunt insarcinata de 7 saptamani si am doar 4 luni la locul de munca. Voi beneficia sau nu de concediul de maternitate de 2 ani? Exista vre-o posibilitate de a avea acest concediu? Daca nu, care-mi sunt drepturile?

Mirona M. spunea...

Buna seara,

As dori sa stiu si eu ce drepturi am, caci sunt insarcinata in 7 saptamani si am doar 4 luni la locul de munca. Am dreptul la concediu maternitate si la indemnizatia de maternitate?

Admin spunea...

Mirona, raspunsul la intrebarea ta il poti gasi aici

Anonim spunea...

Buna seara,
Ma aflu intr-o situatie incredibila si nu stiu ce masuri legale pot lua pt a-mi fi respectate drepturile. Sunt insarcinata in 30 sapt si am intrat in concediu de maternitate.problema este ca patronul firmei la care sunt angajata nu vrea sa-mi plateasca concediul de maternitate. Ce pot face in situatia aceasta? Astept un raspuns urgent. Multumesc

Admin spunea...

Va rog puneti intrebarile pe www.drepturile-gravidelor.ro (vedeti ca trebuie sa va creati cont pentru a putea posta intrebari). Aici pe blog nu mai pot raspunde, pentru ca s-au adunat deja sute de comentarii si imi e foarte greu sa le moderez. Va multumesc pentru intelegere! Raluca

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 264 din 264   Mai noi› Cele mai noi»