marți, 16 septembrie 2008

16 ore libere lunar, pentru controale medicale

a. Doua zile lucratoare libere, lunar. Conform legii, femeile insarcinate au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.

b. Baza legislativa. OUG 96/2003:

  • Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
  • Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
  • 11 comentarii:

    Anonim spunea...

    Felicitari pentru acest blog! intr-adevar foarte folositor! Multe din aceste lucruri nu le stiam si ma gandeam cum sunt unele proceduri.
    Multumesc...!

    Admin spunea...

    Ma bucur ca ai ajuns pe blogul meu si ca l-ai considerat util! Poti sa ajuti si alte mamici raspandind vestea despre el prin targ! :)

    corina78 spunea...

    super informatiile de aici! in ceea ce priveste baza legala pt cele 2 zile libere lunar pt controale medicale va pot oferi eu informatii deoarece am beneficiat deja de aceasta facilitate.
    Lege nr. 25/2004
    4. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale în limita a maximum 16 ore pe luna, în conditiile prevazute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigatiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale."

    Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
    f) dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;

    corina78 spunea...

    am si eu o nedumerire...stiu ca cele 126 de zile din concediu de maternitate pot fi compensate intre ele cu conditia ca 42 din acestea sa fie obligatoriu luate postnastere. Daca imi raman mai mult de 42 de zile din concediu de maternitate dupa nastere si vreau sa imi iau concediu de crestere copil, mi se reduce concediu postpartum la doar 42 de zile? fiindca mie nu mi se pare ca in lege scrie asa...dar doctorita mea de familie asa sustine...ca si cum acest concediu de 126 de zile e valabil doar daca nu imi iau si concediu de crestere copil....

    Admin spunea...

    Corina, singura conditie in ce priveste concediul de maternitate este sa iti iei minim 42 de zile dupa nastere. Nimeni nu te obliga insa sa iei numai 42 dupa. Daca vrei, poti sa iti iei tot concediul de maternitate dupa nastere. CIC-ul ti-l iei dupa expirarea concediului de maternitate, indiferent cum ti-l programezi pe acesta din urma. Eu mi-am luat 60 zile CM inainte de nastere, si 66 dupa. Apoi am intrat in CIC. Fiecare cum vrea, cu conditia ca dupa nastere sa ai minim 42 zile.

    Anca82 spunea...

    Felicitari pentru blog..o sa am grija sa transmit linkul la toate viitoare mamici pe care le cunosc.
    O intrebare: recomnadarea de la medicul specialist cum trb sa sune? este ceva standard, sau pur si simplu sa fie un biletel stampilat cum ca pacienta X trb sa se prezinte la control in data de, la ora Y?

    Admin spunea...

    Anca, eu nu am beneficiat de chestia asta, dar vezi ca am modificat putin acest subiect. Este vorbe nu de 2 zile, ci de 16 ore lunar - asta inseamna ca poti sa ti le iei pe parcursul a mai multe zile.

    Am pus si articolul de lege, unde nu scrie nimic de recomandare de la medic. Din cate am inteles eu, este suficient sa depui instiintarea catre angajator cum sa esti insarcinata, conform OUG 96/2003, art. 2 lit. c.

    Anonim spunea...

    Am si eu o intrebare, sunt insarcinata in 16 saptamani, termenul nasterii imi este pe 27-29 septembrie, as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta, la cate zile de concediu de odihna am voie pe acest an.eu intru in prenatal in iulie, daca imi iau 63 zile inainte, si mi s-a zis de la servici ca as avea dreptul doar la zilele de concediu care corespund pana la sfarsitul lui iulie.eu stiu ca am dreptul la toate, dar din pacate nu gasesc nici o lege unde sa zica clar la ce am dreptul sau nu.va rog sa ma ajutati,multumesc.

    Admin spunea...

    Maria, au dreptate cei de la servici.

    Anonim spunea...

    multumesc mult, e foarte bun acest blog, ma bucur mult ca am dat de el si ca mi-ati si raspuns repede :).multumesc, Paste fericit!

    Admin spunea...

    Cu placere, Maria! Paste fericit!