vineri, 14 noiembrie 2008

Indemnizatia pentru cresterea copilului, de 85% din venit

Asa cum probabil ati aflat, s-a votat Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Noua lege da posibilitatea mamei sa opteze sa primeasca fie 600 RON, fie 85% din salariu, dupa cum o avantajeaza mai mult.

a. Data de intrare in vigoare a legii: 1 ianuarie 2009

b. Acte: Pentru persoanele aflate deja in plata, indemnizatia poate fi recalculata pe baza urmatoarelor acte:

- adeverinta cu venitul net pe cele 12 luni anterioare nasterii - eliberata de angajator
- cerere de recalculare a indemnizatiei
- copie CI mama
- copie CN copil

c. Baza legislativa

Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

  • Art. I. - Alineatul (1) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."


  • Art. II. - Pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
  • Normele metodologice


    citeste mai multe detalii despre concediul de ingrijire a copilului pana la 2 ani, indemnizatia de ingrijire a copilului

    Cititi si raspunsul pe care l-am primit de la AGENTIA PENTRU PRESTATII SOCIALE A MUNICIPIULUI BUCURESTI privitor la recalcularea indemnizatiei.

    206 comentarii:

    1 – 200 din 206   Mai noi›   Cele mai noi»
    mica spunea...

    Buna Raluca! excelent blog. aici am putu gasi informatiile pe care le caut de foarta multa vreme si la care nu gaseam raspuns. Multumesc pentru lamuriri:*.
    Te rog sa ma lamuresti si cu privire la urmatorul aspect: o sa nasc intre 21-26 aprilie 2009. Am avut un concediu medical in 2008 de 8 zile in mai continuat cu un altul de 9 zile in iunie pentru boala obisnuita(operatie deviatie de spet+ recuperare); in sept am avut 13 zile de concediu medical cu un cod de sarcina ( probleme sarcina incipienta sau ceva de genul acesta). aceste concedii medicale imi pot crea probleme in acordarea indemnizatiei pentru crestere copil? Eu dn lege am inteles ca nu, dar as vrea sa-mi confirmi acest lucru. Multumesc pentru raspuns! succes in continuare!

    Admin spunea...

    Buna, Mica! Ma bucur ca ai gasit informatii utile pe acest blog!

    Zilele de concediu medical nu iti pot crea nici o problema in privinta drepturilor pe care le ai ca gravida sau mama.

    Sarcina usoara si bebe sanatos iti doresc!

    Unknown spunea...

    Buna Raluca,

    Extrem de folositoare informatiile postate de tine. Eu urmeaza sa nasc in ianuarie si as vrea sa-mi lamuresc 2 aspecte:
    1. baza de calcul pt indemnizatia de crestere copil este salariul brut sau net?
    2. ce trebuie sa cuprinda dosarul pt indemnizatie si unde trebuie depus

    Multumesc,
    Carmen

    Admin spunea...

    Carmen, inca nu m-am lamurit exact cum se aplica practic noua lege privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. De indata ce ma lamuresc, voi posta pe blog.

    Unknown spunea...

    Buna Raluca, ok, astept cu nerabdare :) Ideea e ca eu nu nasc in tara iar sotul meu nu are cetatenie romana, asta e motivul pentru care vreau sa stiu din timp ce am de pregatit pt ca sigur imi vor trebui o gramada de hartoage.

    Multumesc inca o data,
    Carmen

    Admin spunea...

    Cu placere :)

    MamaCornelia spunea...

    Daca am intrerupt concediul de crestere copil, pot reintra beneficiind de cei 85%?

    ariklia spunea...

    buna
    as dori daca poti sa ma ajuti intr-o problema
    Sunt angajata din 1 oct 08 iar acum am 3 saptamani de sarcina,nu fac acel an de care e nevoie pentru a putea primi aceea indemnizatie de la stat.
    exista vreo sansa sa fac ceva????

    Unknown spunea...

    Buna Raluca, am o intrebare ... cei 85% se calculeaza doar din salariul de baza trecut pe cartea de munca sau conteaza toate sporurile din contract?! Eu practic platesc imozit ptr 3500 ron, insa salariul de baza este de 2200, restul find sporuri de noapte si bonusuri de performanta, dar care sunt impozitate.
    Multumesc, Elena

    Admin spunea...

    Cornelia, nu stiu sa-ti raspund.

    ariklia, din cate stiu eu nu.

    Admin spunea...

    Elena, in lege scrie "85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni". Cred ca la venituri se incadreaza si sporurile de care vorbesti.

    Alina spunea...

    Buna!
    Am si eu o intrebare: primele intra in baza de calcul (85%) din care se calculeza concediu pentru cresterea copilului?
    Multumesc,
    Alina

    O femeie spunea...

    astazi a zis la tv ministrul muncii ca amana aplicarea. Acu, nu mai cred nik din pomana lor electorala. stiti cumva, au aparut normele/ actele necesare pt? si nu din ce mint la tv, ci sa se stie clar ce acte ce adeverinte si mai ales unde trebuie duse.

    Deea_24 spunea...

    Buna Raluca, felicitari si nu in ultimul rand multumiri pentru acest blog! Este extrem de folositor.

    Am si eu o nedumerire. Pe langa cei 85% din salar se mai primeste si alocatia de 200 ron pentru copil?

    Inca o intrebare, in cele ultimele 12 luni care se iau in considerare pentru calculul indemnizatiei, intra si concediul prenatal sau sunt considerate 12 luni de dinainte de acest concediu?

    Multumesc

    rodica spunea...

    buna!fıgurez ca angajata din oct 2008.urmeaza sa nasc la sfarsitul lui aprilie.beneficiez de idemnizatie?tin sa mentionez ca in vara lui 2008 m terminat facultatea,şi find facuta la zi cred ca se pune-cel putin asa stiu eu...dar licenta o sa o dau in feb 2009. tu ce stii? ms

    Admin spunea...

    Alina si Deea, inca nu stiu cum se calculeaza indemnizatia... astept si eu sa se limpezeasca apele.

    Deea, vei primi si alocatia.

    Admin spunea...

    rodica, daca intre data obtineri licentei (la o facultate la zi) si cea a nasterii sunt mai putin de 60 de zile, atunci poti primi indemnizatia.

    erikamirel spunea...

    Buna. Am si eu o intrebare. acest tusou despre care se tot vorbeste, Se acorda si in zilele noastre? Ce valoare are acum? Cum trebuie procedat pentru al obtine?
    Pentru al doilea copil nascut se acorda parintilor ceva stimulare in bani??????
    Multumesc anticipat.

    Deea_24 spunea...

    Raluca,

    Multumesc de raspuns.

    Admin spunea...

    erikamirel, trusoul se acorda si acum si e de 150 lei. Actele necesare sunt:

    * Cerere tip;
    * Declaraţie pe propria răspundere privind nesolicitarea anterioara a contravalorii în lei a trusoului pentru nou-născuţi;
    * Act de identitate solicitant (original şi copie);
    * Act de identitate celălalt părinte (copie);
    * Certificat naştere copil (original şi copie).

    Dosarul se depune la directia de munca de care apartii.

    Nu stiu daca se da vreun simulent pt al doilea copil.

    monica spunea...

    BUNA RALUCA!AM SI EU O NELAMURIRE:SUNT INSARCINATA IN 4 LUNI,LUCREZ DE LA 1 SEPT 2008 LA ACTUALA FIRMA,DECI PANA PANA VOI NASTE,ADICA IN LUNA IUNIE NU VOI AVEA 12 LUNI CA SA POT LUA INDEMNIZATIA DE 85%.INTREBAREA MEA ESTE:DACA IAU CONCEDIUL MATERNAL DUPA CE NASC,AS FACE 13 LUNI.DAR CONCEDIUL MATERNAL MI SE CALCULEAZA LA VECHIME?

    Admin spunea...

    monica, ce conteaza este perioada lucrata INAINTE de nastere.

    Rux spunea...

    Buna Raluca. Am o intrebare, poate reusesti tu sa ma lamuresti. Am nascut pe data de 3 octombrie 2008 iar pe cartea de munca nu am 12 luni lucrate fara intrerupere, dar stiu ca acum, cu legea de 85%, se iau in calcul banii impozabili cu 12 luni inainte de nastere. Am primit adevrinta pe perioada septembrie 2007-septembrie 2008. Vreau doar sa stiu daca acea adeverinta crezi ca este buna... fiind o perioada de exact 12 luni ... Astept un raspuns. Iti multumesc.

    Admin spunea...

    rux, cred ca e buna adeverinta. 12 luni trebuie sa contina, nu mai mult.

    respol spunea...

    Buna Raluca. in primul rand, felicitari pt blog. excelent.
    as vrea sa te intreb ceva: eu voi deveni mamica in app 3 saptamani si am incercat astazi sa dupun la mine la firma unde lucrez o cerere pt compensarea de 15% pe per concediului de maternitate, dar mi s-a raspuns ca noi, ca firma, nu tinem cont de prevederile contractului colectiv de munca la nivel national (si nici unul la nivel de unitate nu avem)si prin urmare forma nu este obligata sa-mi acorde niciun drept prevazut in CCM (nici cei 15%, nici salariul mediu pe unitate)... stii cumva daca CCM este "optional"? stii si daca exista o baza legisltiva in acest sens? merci mult.

    Admin spunea...

    respol, in ccmn scrie
    ca e obligatoriu pt orice firma din romania. Firma e obligata in mod SIGUR sa-ti ofere drepturile ce decurg de aici. Gasesti link la CCMN pe acest blog.

    Admin spunea...

    Am primit raspuns de la Protectia Sociala. Il redau mai jos:

    Stimata Doamna,


    Va aducem la cunostinta ca beneficiarii aflati in plata depun la sediul institutiei noastre sau trimit prin posta – cu confirmare de primire - urmatoarele acte:

    - formular tip (postat si pe site-ul ministerului) sau cerere scrisa care sa contina numele/prenumele, codul numeric personal, adresa beneficiarului si a copilului, nr. de telefon, cu mentiunea de recalculare a indemnizatiei de 85%;

    - copie dupa B.I./ C.I. a titularului de indemnizatie;

    - copie dupa certificatul de nastere al copilului.

    - adeverinta in original cu veniturile nete realizate de titularul de indemnizatie pe ultimele 12 luni, anterior datei nasterii copilului (se mentioneaza venitul net pe fiecare luna in plata + totalul veniturilor realizate);

    In cazul in care ati realizat si alte venituri colaterale veniturilor profesionalale sunt necesare adeverinte/dovezi eliberate de autoritatile competente. Nu sunt luate in calcul veniturile obtinute din chirii si dividente.

    IMPORTANT!

    Daca doriti sa vi se ofere informatii, va rugam sa ne trimiteti date de identificare:

    - CNP-ul reprezentantului legal care primeste alocatia, adresa si sectorul.

    Orice solicitare a petentilor pe e-mail trebuie sa fie insotita de fotocopii dupa urmatoarele acte:

    - cerere scrisa in care sa specificati solicitarea dvs.;

    - B.I./C.I. al titularului de alocatie/indemnizatie;

    - certificatul de nastere/C.I. al copilului;

    - extras de cont cu semnatura si stampila bancii - in cazul in care doriti virament bancar al prestatiilor.

    Dupa caz (fotocopii):

    - hotararea de divort, definitiva si irevocabila;

    - adeverinte scolare care fac dovada frecventarii cursurilor scolare;

    - cesiune - in cazul modificarii titularului de alocatie;

    - certificat de deces al titularului;

    - certificat de incadrare intr-o categorie de persoana cu handicap.


    Institutia opereaza lunar intr-un program electronic care nu mai poate fi modificat din moment ce este finalizat, fapt pentru care, cererile petentilor necesita un timp legal de solutionare de 60 de zile.

    Mihaela Abalasei

    AGENTIA PENTRU PRESTATII SOCIALE A MUNICIPIULUI BUCURESTI

    Str.Hambarului, Nr.6, Sect.2

    Program cu publicul : Luni, Miercuri, Joi: 9-15

    Nr. Telefon : (021) 250.90.20 / 250.90.21 / 250.90.22

    mica spunea...

    Buna Raluca,
    Imi poti spune te rog cand pot depune cel mai devrreme dosarul pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului? se poate depune si in postnatal ?
    Multumesc,
    MIca

    Admin spunea...

    Buna, mica! Din cate stiu eu dosarul se depune dupa expirarea postnatalului. Daca il depui in termen de 60 de zile de la expirarea postnatalului, primesti banii din urma, dc trec mai mult de 60 de zile, primesti indemnizatie incepand cu ziua de puneri dosarului. Citeste si celelalte comentarii, s-a mai discutat pe tema asta.

    Unknown spunea...

    buna Raluca. am si eu intrebare.eu am continuitate pe cartea de munca 12 luni dar mi-am schimbat jobul in perioada aceasta(mi-am scos cartea de munca pe data de 31 august de la fostul loc de munca si am inceput cu data de 1 septembrie la actualul loc de munca. as vrea sa stiu daca asa voi beneficia de cei 85% din venituri? in cazul in care nici tu nu stii acest lucru, imi poti spune si mie unde ma pot interesa de asa ceva? multumesc mult!

    Admin spunea...

    Carmen, vei beneficia.

    camelia_ploiesti spunea...

    daca am 12 luni fara intrerupere , dar nu in cadrul aceleasi firme pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului??

    Ana spunea...

    Buna Raluca!Am si eu o mare nedumerire si in acelasi timp o mare tristete fata de ce se intampla in tara asta.Eu am 19 ani si o fetita de 7 luni,sotul 24 si termina anul acesta facultatea.Nu-mi vine sa cred ca mi se dau doar 2oo ron,si asta din cauza faptului ca nu lucrez(sunt in cl.a12a si chiar nu am cum).Mi se pare o mare prostie,avand in vedere faptul ca nu este deloc usor sa cresti un copil,mai ales daca nu ai o sursa de venit.Si ma gandesc ca sunt unele mamici care gastiga foarte mult,si beneficiaza si de 85%.Ar trebui totusi schimbat ceva in tara asta,ca de asta se duce de rapa...Sunteti de acord cu mine sau nu?Si nu sunt singura mamica tanara in aceasta situatie..sunt altele care o duc mult mai greu..:(.Pup pentru toate mamicile,si viitoarele mamici

    Admin spunea...

    Camelia, beneficiezi.

    Admin spunea...

    Ana, ai raspunsul meu aici.

    paunita spunea...

    Buna Raluca!am si eu o intrebare:primele intra in calculul veniturilor pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani? Daca da, suma primita pentru concediul de maternitate va fi mai mare decat salariul net si min acest caz mai exista acea diferenta de 15% pe care o pot cere angajatorului?Prima acordata a fost impozata.
    Multumesc

    Unknown spunea...

    Buna!
    Stii cumva daca au inceput sa dea indemnizatiile recalculate cu 85%?ai auzit pe cineva care sa fii primit deja?
    Eu am o prietena care a fost acum 2 saptamani sa isi depuna dosarul si i-au spus doamnele de acolo "sa stea linistita ca pina in iunie nu primim nici un ban..."

    Admin spunea...

    paunita despre prime nu stiu ce sa-ti spun ...

    Admin spunea...

    Sorina, nu am auzit de nimeni care sa fi luat indemnnizatia de 85%... eu am primit ieri indemnizatia pe Ianuarie, dar tot in valoare de 6 milioane. Am depus cererea pe 15 ianuarie.

    Oricum, eu nu cred pana nu vad :)

    Mihaela spunea...

    Buna.Faci o treaba foarte buna ajutandu-ne atunci cand avem nelamuriri.Esti deosebita.
    As dori sa ma lamuresti intr-o anumita privinta:ziua in care voi naste va fi pe 22 iunie anul acesta.In anul 2008 am avut concediu medical astfel 4.06.08 - 14.06.08=11zile, 16.06.08 - 28.06.08=13zile, apoi 1.08.08 - 14.08.08=14zile.Pe fluturasul cu salariul din iunie am trecute 3 zile lucrate, pe cel de iulie 23, iar pe cel de august 11.Eu as fi vrut sa-mi iau 84 de zile de concediu prenatal inainte si sa-mi las doar cele 42 obligatorii pt cel postnatal.Nelamurirea mea este urmatoarea : cand ar trebui sa-mi iau prenatalul avand in vedere ca eu nu am concediu medical pe toate zilele in iunie 2008? Credeti ca este mai ok sa-mi las 52 zile pt concediul postnatal si sa-mi iau doar 74 concediu prenatal? Sau poate medicul de familie sa-mi dea un concediu medical in cazul in care nasc mai tarziu de 22 iunie si mi-am lasat doar cele 42 zile obligatorii?
    Va multumesc anticipat pt raspunsul pe care mi-l veti da.
    O zi buna.

    Admin spunea...

    MIHAELA, multumesc pentru apreciere.

    Discuta cu medicul ginecolog pentru a stabili cate zile sa-ti lasi dupa nastere. El ar trebui sa stie mai bine daca in cazul tau e posibil sa nasti mai tarziu de DPN. Daca iti lasi fix 42 este cam riscant, nu?

    patricia spunea...

    buna,
    eu am avut concediu medical pt. sarcina cu risc crescut de la 3 luni si as dori sa stiu cum se va calcula indemnizatia de crestere a copilului,respectiv ce trebuie trecut pe adeverinta?:salariile din concediul medical sau o adeverinta simpla cu salariul meu net?

    Admin spunea...

    patricia, indemnnizatia de crestere a copilului se va calcula in functie de net. In adeverinta trebuie sa treci salariul net.

    kryxtee spunea...

    Buna, foarte util blogul, felicitari! Am gasit multe informatii de care am avut mare nevoie. As avea si eu o intrebare: Daca ma duc in concediu prenatal cand am implinit luna 7 de sarcina, atunci cele 2 luni ramase pana la data la care trebuie sa nasc nu se mai iau in considerare pentru a "baza de calcul" a veniturilor realizate 12 luni dupa care se stabileste indemniyatia de maternitate? multumesc anticipat, o zi buna!

    Anonim spunea...

    Buna! Tot citesc de vreo 3 zile pentru ca incerc sa gasesc raspunsuri la o serie de intrebari.

    Daca ma poti ajuta cu urmatoarele:

    1. indemnizatia acordata pentru concediu prenatal (sarcina si lauzie) are un plafon la baza de calcul. Din ceea ce am gasit pe net legea ar suna cam asa : "Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii."

    Mie mi se pare extrem de interpretabila….

    Intrebare: plafonul se aplica la venitul lunar sau la media veniturilor pe cele 6 luni? as dori si referire la lege indiferent de raspuns.

    2. Indemnizatia pentru cresterea copilului (cea acordata 2 ani) reprezinta 85% din media veniturilor...... Care venituri ? la mine pe fluturasi apar trei tipuri de denumiri: "venit brut", "venit impozabil", "salariu net".

    La care din ele aplic regula cu 85%?

    3. In cat timp de la depunerea dosarului pentru «indemnizatie crestere copil» incepi sa primesti efectiv banii ?

    Multumesc mult pentru raspuns.

    Admin spunea...

    kryxtee: la indemnizatia pentru cresterea copilului se iau in considerare si veniturile din lunile de prenatal.

    In caz ca te refereai la indemnizatia de maternitate: ultima luna care se ia in considerare la calculul acesteia este luna precedenta, indiferent dc a fost lucrata sau dc ai fost in concediu.

    Admin spunea...

    Buna Dana,

    In primul rand, asa cum am mai scris pe aici, eu nu sunt jurist... Nu ma pricep la interpretat nuante ale legii, iti pot spune doar cum a fost in cazul meu si al celor n mamici pe care le cunosc, inclusiv de aici de pe blog.

    Deci:

    1. plafonul se aplica la venitul lunar. Legea se refera la "baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2...". Ar trebui sa vezi despre ce e vb la art. 2, probabil e vb de indemnizatia lunara. In plus, legea vb despre o medie a veniturilor lunare, este logic ca aceasta medie este tot un venit lunar (adica indemnizatia), care se plafoneaza... si nu o suma a indemnizatiilor pe x luni.

    2. este vorba de salariul net

    3. depinde de cei de la DMPS de care apartii, serviciul alocatii si indemnizatii. Eu de exemplu (Bucuresti) am depus dosarul in iunie si am primit indemnizatia in august.

    kryxtee spunea...

    Raluca, multumesc mult pentru raspuns, asa m-i sa parut normal si mie, dar si contabila, si alte persoane incercau sa ma convinga ca ultima luna care se ia in considerare pentru baza de calcul este ultima luna lucrata, ceea ce nu-mi convine deoarece din ianuarie am primit marire de salariu. Eventual, daca stii unde gasesc baza legislativa care se refera la cele de sus, te rog sa mai scrii, mersi mult de tot inca 1 data, o zi buna!

    Admin spunea...

    kryxtee, e vb de Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005.

    (2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

    gim spunea...

    In acest caz, cel mai frecvent se pot intalni urmatoarele situatii:

    A. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite si din perioade asimilate si din perioade de realizare de venituri profesionale. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate si din perioada in care s-au realizat venituri profesionale, impartita la 12.

    Exemplu:
    Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite astfel:
    - 4 luni concediu crestere copil timp in care a primit indemnizatia de 600 lei;
    - 6 luni activitate profesionala salarizata;
    -2 luni concediu de maternitate prenatal, timp in care a primit indemnizatia de maternitate aferenta (85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare)
    In aceasta situatie, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este urmatoarea :
    (4 X 600 lei) + (veniturile salariale inregistrate in cele 6 luni lucrate) + (2 X indemnizatia de maternitate)

    B. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite numai din perioade asimilate, altele decat concediul pentru cresterea copilului. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate, impartita la 12.
    Exemplu:
    Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite din perioada de somaj.
    Venitul este reprezentat de indemnizatia de somaj, iar baza de calcul pentru stabilirea indenizatiei este reprezentata de suma indemnizatiilor de somaj primite, impartita la 12.
    C. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri. In aceasta situatie, conditiile de eligibilitate fiind indeplinite, chiar daca veniturile sunt egale cu ”0” , indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la valoarea minima de 600 lei.
    Exemplu: Absolvente cu examen de licenta sau de diploma ale cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective.
    D. Situatia in care se naste inca un copil in perioada in care persoana este in concediu pentru cresterea primului copil.
    In acest caz, perioada de concediu se prelungeste pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie calculata prin aplicarea procentului de 85% la veniturile realizate inainte de nasterea copilului/copiilor anteriori.

    Ma incadrez la exemplul A. Sa inteleg ca am facut o greseala ca m-am intors la munca sa mai contribui cu ceva la stat si sa platesc bona in loc sa stau acasa si sa ma incadrez in exemplul D.
    Se pare ca statul incearca sa ne prosteasca pe fata. De ce oare la o mama care a nascut in timp ce era in CIC poate sa-i se ia in calcul veniturile avute inainte de nasterea primului copil, iar celor care s-au mai intors la munca cele 6 mil.(venit limitat si impus de stat)? Daca tot vor sa fac media cu cele 6mil.,de ce nu considera venit si milionul primit supliment in cele 8 luni?
    Consider ca ar fi corect ca si pentru exemplul A pentru cele 4 luni sa se ia venitul obtinut inaintea nasterii primului copil.
    Stiti daca s-au facut schimbari la acest gen de situatii?

    ela spunea...

    buna Raluca,
    o inrebare: in cazul in care la implinirea varstei de 1 an a copilului doresc sa ma intorc la locul de munca, se poate acorda in continuare indemnizatia de cresterea copilului 85% sotului daca acesta ramane acasa pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani?
    mutumesc

    Admin spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
    Admin spunea...

    ela, da.

    minutza spunea...

    Buna raluca1 Ma numesc Mina si sunt in urmatoarea situatie: eu am incheiat contractul de munca cu firma la care lucram de 11 ani pe 27 iunie 2008. Pe data de 15 august 2008 m-am angajat la alta firma. La vechea firma aveam un salariu de 2830 lei. La noua firma sunt angajata cu 720 lei. In luna septembrie am ramas insarcinata si pe 15 mai o sa nasc. Intrebarea mea este: unde ma incadrez eu din punct de vedere al indemnizatiei pentru cresterea copilului? La varianta cu 85 % din veniturile realizate in ultimele 12 luni? La cei 600 lei dati de stat? Sau...la alta varianta? Multumesc pentru raspuns!

    glossa73 spunea...

    Buna ziua!
    Sunt o viitoare mamica si va rog sa imi spuneti daca concediul medical pentru sarcina cu risc se calculaeaza din venitul net sau din cel brut?

    florina d spunea...

    Buna sunt florina si am o intrebare trebuie sa ai 12 luni fara intrerupere? de exemplu daca am lucrat la o companie din 23.01.08 pana in 28.02.09 si in aprilie as ramane insarcinata as beneficia de indemnizatie?

    Admin spunea...

    minuta, din calculele mele nu iti ies 12 luni lucrate continuu inainte de nastere pentru a beneficia de indemnizatia de ingrijire a copilului. Intre cele 2 locuri de munca ce ai facut? Poate ai avut somaj, sau ai desfasurat o activitate pe cont propriu, sau ai realizat venituri din agricultura, sau ti-ai platit singura asigurarile la stat? In aceste cazuri beneficiezi.

    Admin spunea...

    glosa, nu stiu.

    Admin spunea...

    florina, trebuie sa ai tot stagiul de cotizare de 12 luni.

    Alina spunea...

    Glossa, pot sa-ti raspund eu ca sunt in aceeasi situatie sau mai bine spus am fost
    Pentru risc maternal se ia media zilnica calculata la salariul brut de pe ultimele 6 luni cotizate si se imnulteste cu 75% dupa care se inmulteste cu nr de zile de concediu de risc maternal:
    De ex daca in ultimele 6 luni ai un venit brut de 1000 lei/luna:
    1000x6:ne de zile lucratoare din ultimele 6 luni fara sarbatori legale (sa spunem 125) x 75% x nr de zile concediu de maternitate pe luna in care ti-e dat medicul (toata luna sau fractionat)(sa spunem 22 zile lucratoare fara sarbatori legale - adica toata luna)
    Deci ai o medie zilnica de 48x75%-36
    Salariul pe luna de risc maternal va fi 36x22=792 brut din care se scade 63 lei(CAS 10,5 % din salariul min pe economie care este 600 lei) La concediul de maternitate sau la cel de risc maternal nu se plateste impozit conform art 42 din codul fiscal
    Sper sa ma fi facut inteleasa:))
    Nu sunt contabila

    Alina

    magda spunea...

    Buna Raluca
    Ma numesc Magda si a-si vrea sa stiu daca in 27 februarie m-au trimis in somaj in martie am ramas insarcinata , din cauza actelor gresite nu am
    putut depune dosarul de somaj doar in 6 aprilie ,deci in perioada 27 februarie pana in 6 aprilie am cartea de munca intrerupta ce pot sa fac sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului.Multumesc

    Admin spunea...

    magda, poate sa-ti platesti singura asigurarile sociale pentru aceasta perioada. nu stiu sigur.

    Anonim spunea...

    Multumesc mult pentru informatii.
    Inca o intrebare: Daca fac cererea de obtinere a indemnizatiei de 85 la suta la data de 15 aprilie 2009, si solicit recalcularea retroactiva incepand cu data de 1 ianuarie 2009, respectiv data intrarii in vigoare a legii, imi vor plati retroactiv?

    Admin spunea...

    irina, da. Am uitat exact care e perioada in care poti cere recalcularea retroactiv, din cate imi amintesc se poate pana in iunie (citeste normele metodologice ca sa vezi exact). Ai linkul in acest articol.

    janina spunea...

    Ceau! Am citit legea dar nu e prea explicita si nu am gasit raspuns pe net la intrebarea mea. Am carte de munca dar am lucrat si lucrez doar cu program partial de lucru 2 ore , eu primesc cei 600 de lei de la stat? Multumesc

    Admin spunea...

    janina, primesti.

    Eea spunea...

    Buna,
    Super tare blog-ul.
    Doresc sa stiu daca a primit cineva indemnizatia de maternitate dupa recalcularea de 85%. Eu nu am primit cu toate ca am depus dosarul la inceputul lui ianuarie. Cat mai trebuie sa asteptam?

    Roxy_G26 spunea...

    buna! sunt o viitoare mamica, dar sunt cam in ceata! am terminat facultatea in 2008,diploma de licenta luata, iar din 15 septembrie 2008 am intrat ca invatatoare suplinitoare pana la 10 iunie 2009, si imi continui studiile la master. perioada de vara (sfarsitul lui iunie, iulie, august)nu cred ca imi intra la vechime. nu stiu ce sa fac pt a primi indemnizatia. are vre-o importanta ca urmez master la zi? as putea beneficia de somaj in lunile de vara?? somajul ma ajuta la implinirea celor 12 luni de vechime?? te rog ajuta-ma ca sunt foarte buimaca! multumesc anticipat!
    felicitari de blog!! sunt raspunsuri interesante!!

    crysvio spunea...

    buna raluca sint cristi si as dori sa stiu daca eu ca tata pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului

    Admin spunea...

    andreeajump, de unde esti? Nici eu nu am primit indemnizatia marita, desi copilul meu a implinit luna trecuta 2 ani. Am depus actele la mijlocul lui ianuarie. Am inteles ca alte mamici au primit deja.

    Admin spunea...

    Roxy_G26, raspund ce stiu din intrebarile tale, pentru ca situatia ma cam depaseste.

    - faptul ca faci master nu conteaza in nici un fel la obtinerea indemnizatiei
    - poti beneficia de somaj in lunile de vara in masura in care nu ai nici un contract de munca in aceasta perioada (nu stiu cum sta treaba in invatamant, suplinitorii au contract pe perioada determinata?)
    - somajul te ajuta la implinirea celor 12 luni de vechime

    Admin spunea...

    crysvio: sigur ca poti, daca ai stagiul de cotizare de 12 luni complet.

    Eea spunea...

    Buna,
    Mercic pentru raspuns Raluca.
    Astept in continuare cu nerabdare indemnizatia marita.
    Sunt o mamica din Bucuresti cu un bebe de 10 luni si 1 saptamana.

    Catalina79 spunea...

    Buna!
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema: in luna iulie (aprox.15) am sa nasc cel de-al doilea copil si vreau sa stiu daca se ia in considerare pt calculul indemnizatiei jobul principal si part-time-ul pe care l-am lucrat in alta parte.Jobul principal il am din 2000, in 2005 am nascut,iar in martie 2007 m-am intors la lucru, dar in noiembrie m-am angajat si la un al doilea job (nestiind ca sunt insarcinata) si nefiind mare lucru de facut am continuat cu amandoua in paralel, mai ales ca sotul meu a fost disponibilizat in decembrie si banii ne erau de mare folos.Nu am avut concedii medicale decat concediu de odihna legal.Am deja 29 saptamani si am sa merg la serviciu pana la 30 saptamani urmand sa continui acasa cu part-time-ul.Cum se va calcula indemnizatia pt.mine? Voi putea ridica si trusol pt. noi nascuti?
    Sper ca ceea ce am scris a fost pe inteles si astept cu mare nerabdare raspuns.Daca e mai usor sa-mi trimiteti raspuns pe mail-ul personal acesta este: katyseby.2005@yahoo.com. VA multumesc mult de tot!E bine ca avem si noi cu cine discuta.

    irianna spunea...

    Salut Raluca! Excelent blog. Te rog poate reusesti sa ma lamuresti
    Am nascut pe data de 9 iul 2008, pana pe 4 nov.2008 am fost in concediu de sarcina si lehuzie (sau concediu de maternitate), iar incepand cu data de 5 nov ma intorc la servici. Cat am fost la munca nu am depus cerere pentru stimulent.
    Pe data de 2 feb.2009 imi suspenda contractul de munca ca sa intru in concediu crestere copil, iar dosarul pentru plata indemnizatiei de crestere copil reusesc sa-l depun pe 27 feb 2009 (eu stiind ca am 60 de zile lucratoare la dispozitie).
    Acum cei de la Directia Muncii imi recunosc plata indemnizatiei incepad cu 27 feb si nu cu data imediat urmatoare suspendarii contractului pentru ca nu am depus dosarul in termen de 60 de zile lucaratoare de la data terminarii concediului de maternitate.
    Au dreptate?
    Multumesc mult!

    paula79 spunea...

    Buna.am si eu o intrebare.am fost in concediu medical de 5 zile si inca mai sunt cu prelungire pana la 14 zile.sunt insarcinata in 5 luni.dupa 2 zile colegii mei au beneficiat de o marire d esalariu,eu nu.Intrebarea e:de ce?nu am acelasi drept?

    Admin spunea...

    Catalina79, se iau in considerare ambele venituri pentru calculul indemnizatiei de crestere copil.

    Problema este ca, pentru a primi indemnizatia, nu trebuie sa ai nici un alt venit. Deci nu poti continua cu unul dintre joburi pe timpul CIC.

    Admin spunea...

    irianna, au dreptate.

    Admin spunea...

    paula79, daca ai vreun contract cu firma in care se mentioneaza anumite renegocieri sau mariri, iar marirea acordata colegilor tai se incadra in acest contract, atunci trebuia sa ai si tu dreptul la marire. Daca este numai un gest de "bunavointa" din partea firmei, atunci au dreptul sa aleaga cine primeste si cine nu.

    alexa24 spunea...

    daca sunt agent de asigurari am dreptul sa iau cele 6 milioane?

    Laura spunea...

    buna raluca, am nevoie de ajutorul tau: avem un baietel de 1 an si o luna si mai vrem un bebe. Eu sunt in cic si primesc indemnizatia de 85%. As vrea sa stiu ce indemnizatie voi primi pentru al doilea bebe daca se va naste inainte ca primul sa implineasca 2 ani: 600 ron pt ca nu am obtinut venituri in cele 12 luni anterioare nasterii celui de-al doilea copil SAU 85% din prima indemnizatie SAU aceeasi indemnizatia ca la primul copil? mentionez ca firma la care lucram s-a lichidat in luna ian 2009, dar nu cred ca ma va afecta acest lucru.
    sa stii ca blogul tau m-a ajutat f mult cand eram gravida si dupa ce am nascut; astept raspunsul tau si iti multumesc mult
    o seara placuta

    queen4kunigunda spunea...

    Buna Raluca! Sper sa mai ai rabdare si pentru mine...
    Iata intrebarile mele:
    - daca imi iau concediul de odihna in continuarea concediului postnatal, dosarul pentru indemnizatie crestere copil il depun cand ies din postnatal, sau cand ies din concediul de odihna? De la ce data voi primi indemnizatia de crestere copil- de la iesirea din postnatal sau de la terminarea concediului de odihna?
    - venitul mediu zilnic care sta la baza de calcul a indemnizatiei pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate ramane constant in acesata perioada? Mie imi spune contabila ca venitul mediu zilnic scade de la o luna la alta si nu am gasit nicaieri aceasta precizare.

    Multumesc de raspunsuri.

    Admin spunea...

    alexa24, daca ai realizat venituri supuse impozitului pe venit ai dreptul.

    Admin spunea...

    Laura, ma bucur ca blogulmeu ti-a fost util pentru ambele nasteri. Daca nasti inainte ca bebe sa implineasca 2 ani, se ia in considerare venitul dinaintea nasterii primului copil.

    Admin spunea...

    kinga_pataki:

    1. daca vrei sa-ti iei CO dupa postanatal, vei primi indemnizatia incepand cu ziua urmatoare incetarii CO. Dosarul cred ca trebuie depus supa incetarea CO (nu stiu sigur, asa mi se pare normal).

    2. pentru calculul indemnizatiei de maternitate, se face o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. Indemnizatia este 85% din aceasta medie. Suma asta se raporteaza la numarul de zile lucratoare din luna, de aceea nu vei primi aceeasi suma in fiecare luna. Totusi, nu vad de ce ai primi tot mai putin in fiecare luna. Daca, de exemplu, iulie are 31 zile iar iunie 30, in iulie iei mai mult decat in iunie.

    Gina spunea...

    Buna.Te rog daca se poate sa ma luminezi in legatura cu urmatoarea situatie:sunt insarcinata iar DPN este 28-30 septembrie 2009;lucrez la o firma din 27.10.2008 iar inainte am mai lucrat 7 luni 01.04.2008) la alta firma.Pentru indemnizatia de crestere a copilului am inteles ca trebuie o adeverinta completata de angajator cu cele 12 luni lucrate.Problema este ca ultima luna care trebuie trecuta in adeverinta este octombrie 2008 dar in acea luna am contract pana pe 24 la prima firma si apoi de pe 27 la firma la care lucrez in prezent. Cum va trebui sa procedez?Ambele firme trebuie sa completeze cate o adeverinta chiar daca prima firma va trebui sa completeze pentru o luna?
    Multumesc, Gina

    Laura spunea...

    Buna ziua tuturor!
    As vrea sa ma ajutati cu raspunsuri la cateva intrebari.
    Am terminat facultatea pe 13 iulie 2008, iar pe 15 septembrie 2008 m-am angajat. Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii iulie, timp in care nu indeplinesc cele 12 luni de realizare venituri. Concediul postnatal se ia in considerare pt realizarea celor 12 luni?
    Sau ma pot intoarce la serviciu pana la efectuarea celor 12 luni de munca pt ca apoi sa intru in concediu de cresterea copilului in perioada in care a mai ramas pana acesta face 2 ani?
    Multumesc frumos!

    malta spunea...

    Am o nelamurire. Pe 18 iunie termin postnatalul. Eu vreau sa ma intorc in activitate (sunt invatatoare), nu vreau sa intru in CCC. Dupa calculele mele, daca as sta acasa in CCC as pierde lunar cate 500ron. Nealaptand, nu cred ca se merita, scoala e la 5 km, locuiesc cu parintii (are cine tine copilul), de la toamna voi avea clasa intai si am depus memoriu la Minister sa-mi reprogrameze inspectiile de sustinere a gradului didactic I din urmatorul an scolar. Suplinitoarea din locul meu ar dori sa raman acasa pana la 1 septembrie, ca sa nu ii apara intrerupere in cartea de munca. Daca m-as intoarce in activitate as beneficia si de 100ron stimulent...Trebuia depus dosarul cu o saptamana inainte...Cat timp ar trebui sa astept pana primesc banii, adica indemnizatia pentru cresterea copilului? Daca e de asteptat, e jale: salariul meu e singura sursa de venit din casa. Plus umblatura cu dosarul. Acum oscilez intre omenie si buzunarul meu.

    malta spunea...

    Buna ziua! Am o nelamurire. Pe 18 iunie termin postnatalul. Eu vreau sa ma intorc in activitate (sunt invatatoare), nu vreau sa intru in CCC. Dupa calculele mele, daca as sta acasa in CCC as pierde lunar cate 500ron. Nealaptand, nu cred ca se merita, scoala e la 5 km, locuiesc cu parintii (are cine tine copilul), de la toamna voi avea clasa intai si am depus memoriu la Minister sa-mi reprogrameze inspectiile de sustinere a gradului didactic I din urmatorul an scolar. Suplinitoarea din locul meu ar dori sa raman acasa pana la 1 septembrie, ca sa nu ii apara intrerupere in cartea de munca. Daca m-as intoarce in activitate as beneficia si de 100ron stimulent...Trebuia depus dosarul cu o saptamana inainte...Cat timp ar trebui sa astept pana primesc banii, adica indemnizatia pentru cresterea copilului? Daca e de asteptat, e jale: salariul meu e singura sursa de venit din casa. Plus umblatura cu dosarul. Acum oscilez intre omenie si buzunarul meu. Ce ma sfatuiti?

    Admin spunea...

    Gina, ambele firme ar trebui sa-ti cmpleteze adeverinta, fie si numai pt 1 luna.

    Admin spunea...

    Best Music, se ia in considerare perioada de pana la nastere. Daca nu ai indeplinit stagiul de cotizare, nu beneficiezi.

    Admin spunea...

    malta, pentru prima indemnizatie astepti cam 2 luni - minim. Fiind singurul venit din casa, va fi destul de greu. Tu decizi daca poti astepta sau nu.

    Roxy_G26 spunea...

    buna! apelez iar la tine raluca! la sfarsitul lui iunie implinesc 9 luni si 2 saptamani de vechime, nu o sa mai lucrez la scoala. eu trebuie sa nasc in noiembrie, as putea plati la casa de pensii din iulie si pana in noiembrie? iar daca da, as primi indemnizatia?
    multumesc anticipat!

    Admin spunea...

    Roxy_G26, intreaba la directia de munca si protectie sociala chestia asta. Din cate stiu eu nu se poate, dar ei te vor lamuri exact.

    Ana spunea...

    Buna, Raluca! Te felicit pentru amabilitatea ta de a raspunde tuturor, blogul tau e foarte util!
    Poate reusesti sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns. Anul trecut din motive de snatate nu am participat la un examen de titularizare si am ramas fara post. Nu am reusit sa ma reangajez, iar in ianuarie am ramas insarcinata. Am asadar 12 luni nelucrate. In iulie voi sustine examenul si din 1 sept. voi avea un post in invatamant. Intrebarea este daca voi putea beneficia de concediu prenatal si de concediu de maternitate si in ce conditii?P.s:in septembrie e ultima luna de sarcina. Iti multumesc!

    Admin spunea...

    Ana:

    Ordonanta de urgenta nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

    ART. 7

    Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) – d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

    Deci: daca apuci sa lucrezi 1 luna ai dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate (nu de ingrijire copil). Nu stiu daca indemnizatia va fi egala cu 85% din salariul pe aceasta luna, sau 85% din salariu impartit la 6 (in mod normal se face media pe ultimele 6 luni).

    roxana spunea...

    BUNA RALUCA!MA NUMESC ROXANA SI AM O INTREBARE:AS VREA SA STIU MAMELE CARE NU LUCREAZA DE CE NU AU DREPTUL LA O INDEMNIZATIE PENTRU CRESTERA COPIILOR?AI NOSTRI NU FAC PARTE DIN ACEASTA SOCIETATE?TREBUIE SA EXISTE SI PENTRU NOI O SOLUTIE NU?SUNTEM MULTE MAME IN ACEASTA SITUATIE CA DOAR NU TOATE AVEM NOROCUL DE UN LUO DE MUNCA.IMI POTI RASPUNDE ?MULTUMESC

    Admin spunea...

    roxana, poate pentru ca indemnizatia este un ajutor pe care il primeste mama, numai in cazul in care a cotizat... pt copil se considera ca e alocatia.

    Roxy_G26 spunea...

    mai nou am aflat ca am 11 luni pe cartea de munca, scoala mi-a incheiat cartea. raman doar cu luna august... ce nebunie... nu stiu ce sa fac... nimeni nu se incurca sa-mi faca carte de munca pt o luna, deoarece din septembrie voi intra iar in invatamant... nu stiu ce sa fac, da-mi un sfat!
    multumesc!!

    claudia24 spunea...

    Buna.Am o intrebare si sper sa ma poti ajuta cu un raspuns.Imi doresc sa fac un copil,monentan nu lucrez si daca as plati carte de munca la Directia de Munca timp de 12 luni as beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?Sau trebuie sa fiu angajata?Multumesc anticipat.

    Admin spunea...

    Roxy_G26, somajul ar fi o solutie, daca ai dreptul. Cat mai repede. Succes!

    Admin spunea...

    claudia24, intreaba la Directia de Munca. Nu stiu sa-ti raspund.

    adriana spunea...

    buna raluca,
    sunt insarcinata in 6 luni si nasc in octombrie. Eu nu lucrez, dar sotul meu lucreaza cu carte de munca din decembrie 2008. As vrea sa stiu daca poate intra in concediu, respectiv daca poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului incepand cu luna decembrie 2009 cand face 12 luni pe cartea de munca, chiar daca pierde cele 2 luni?

    adriana spunea...

    buna raluca,
    sunt insarcinata in 6 luni, eu nu lucrez, dar sotul meu lucreaza. In luna decembrie 2009 face 12 luni pe cartea de munca. As vrea sa stiu daca poate beneficia de concediu respectiv de indemnizatie pentru cresterea copilului incepand cu decembrie, daca eu nasc in octombrie?

    Admin spunea...

    adriana, daca nasti in oct nu poate beneficia sotul de CIC. Beneficia numai daca avea 12 luni lucrate ANTERIOR datei nasterii copilului.

    adriana spunea...

    trebuie sa aiba 12 luni consecutiv?
    pt ca el a mai lucrat si la o alta firma inainte, dar are 2 luni intrerupere pe cartea de munca intre cele doua firme. in total are 3 ani vechime pe cartea de munca.

    Roxy_G26 spunea...

    pentru a primi somaj este obligatoriu sa ai 12 luni lucrate, eu am abia 11, si nu pot lua.. mai este o chestie nasoala nici concediu medical nu-mi primesc la scoala, pentru a intrerupe concediu de odihna si sa mi-l prelungeasca... deci, s-ar putea sa nu pot rezolva nimic.... iar pentru o luna nu pot primi indemnizatia. o veste buna ar fi ca am loc de munca de la 1 septembrie... daca gasesti o portita si ma poti ajuta, astept orice sfat! multumesc din suflet!

    adriana spunea...

    trebuie sa aiba 12 luni consecutive?
    pt ca vechime pe cartea de munca are 2 ani si jumatate dar are intrerupere.

    Unknown spunea...

    Buna Raluca.
    Sunt angajata cu contract de colaborare de la 1 aprilie 2009 si in acelasi timp lucrez de mai bine de un an cu carte de munca. Voi naste la sfarsitul lunii februarie 2010, deci as avea lipsa cam o luna din contractul de colaborare. Am intrebat la primarie si am inteles ca voi beneficia la calculul indemnizatiei de ambele contracte, insa am uitat sa intreb daca si la cel de colaboare trebuie sa am un an vechime. Ma poti lamuri?
    Multumesc.

    Roxy_G26 spunea...

    Draga Raluca, am reusit sa ma angajez pentru o luna drept contabila la un magazin, iar de la 1 septembrie merg la scoala ca profesoara. Insa am o nelamurire: pt a primi indemnizatia si ccc trebuie sa am contract pe perioada nedeterminata? Ca suplinitor calificat an contractul pe 1 an. Pana acuma an 11 luni lucrate la scoala, 1 luna la un magazin, iar de la 1 sept iar la scoala. Eu voi naste in noiembrie, voi beneficia de indemnizatie si ccc?

    Roxy_G26 spunea...

    claudia24, nu beneficiezi! trebuie sa fii angajata. am fost eu si am intrebat, am vrut si eu sa-mi plataesc dar nu primesti indemnizatia....

    ank spunea...

    buna.as fi foarte recunoscatoare daca mi ati putea raspunde la intrebare.eu lucrez din oct 2008 si urmeaza sa nasc in martie 2010.contractul meu expira in oct 2009, cand as avea exact un an.in cazul in care el nu se prelungeste, beneficiez de indemnizatia de 600 de lei?eu lucrez part time cu carte de munca.se ia in considerare acest tip de contributie?mentionez ca am terminat facultatea anul acesta.multumesc

    Lylutza spunea...

    Buna ziua! Am si eu o intrebare. Eu sunt insarcinata in 2luni si nu am lucrat cu carte de munca,in schimb sotul meu lucreaza cu carte de munca. Intrebarea mea este poate sotul meu sa primeasca el indemnizatia pentru cresterea copilului si ce trebuie sa faca? Va multumesc si astept si eu un raspun.
    La revedere!

    Admin spunea...

    adriana , din cate stiu eu e vb de 12 luni consecutive

    Admin spunea...

    Adriana, nu trebuie sa ai si la cel de colaborare 1 an, este suficient un contract. Se vor lua in calcul ambele.

    Admin spunea...

    Roxy_G26, contractul nu trebuie sa fie pe perioada nedeterminata neaparat. este ok cazul tau, totul e sa ai stagiul de cotizare efectuat.

    Admin spunea...

    ank, pentru a beneficia de indemnizatie si CIC trebuie sa fii angajata pana se naste copilul. Nu se ia in considerare ca ai lucrat tu 12 luni acum 5 ani. Altfel nu prea vad cum sa beneficiezi... doar daca te angajezi din nou pana nasti sau intri in somaj.

    Admin spunea...

    Lylutza, daca sotul tau va avea stagiuyl de cotizare efectuat, sigur ca poate.

    Unknown spunea...

    Buna Raluca,
    Acum o saptamana am aflat cu bucurie ca sunt insarcinata in 6 saptamani. Problema este ca din iulie sau august anul trecut, (2008), eu nu am mai avut un loc de munca cu carte de munca. Deci sunt in aer, mai ales ca din partea tatalui, nu am nici un sprijin, pentru ca nu il vrea.am inteles ca daca ma duc la casa de pensii si imi fac dosar de asigurat si platesc din urma, pot beneficia de acei 600Ron?
    multumesc mult.

    Claudiu Muresan spunea...

    Buna,
    am o nelamurire legata de indemnizatia pentru cresterea copilului.
    Sotia este angajata cu carte de munca la o scoala, si are si un cabinet individual de psihologie la care plateste impozit pe venit.
    Nelamurirea mea este daca la calcularea indemnizatie se ia in considerare si venitul de la cabinetul individual.
    daca stie cineva va rog sa imi scrie-ti.
    Multumesc.

    gina spunea...

    buna raluca!.am nevoie de ajutor si cred ca imi poti da cateva sfaturi. Am nascut in noiembrie 2008 si primesc indemnizatie de 85%.Am lucrat in invatamant pe perioada determinata(1sept-31aug)fara nici o intrerupere. Am fost informata de un inspector din invatamant ca incepand cu data de 1 sept nu mai primesc indemnizatie deoarece mi se termina contractul de munca.Nu mi se pare ceva normal, ce legatura are una cu alta? De ce nu mai pot primi banii?E legal asa ceva? Trebuie sa ma angajez ca sa beneficiez in continuare de indemnizatie? Multumesc mult1

    Goldangel spunea...

    va rog lamuritima si pe mine .eu am lucrat de 5 luni cu CM la 8 ore iar de 3 luni cu CM la 6 ore fara intreruperi.sunt insarcinata in 4 luni .as vrea sa stiu ce indemnizatie am sa iau .cea de 6 mil + 2mil sau mai mica ?
    multumesc anticipat

    Goldangel spunea...

    va rog lamuritima si pe mine .eu am lucrat de 5 luni cu CM la 8 ore iar de 3 luni cu CM la 6 ore fara intreruperi.sunt insarcinata in 4 luni .as vrea sa stiu ce indemnizatie am sa iau .cea de 6 mil + 2mil sau mai mica ?
    multumesc anticipat

    anca g spunea...

    buna raluca
    as dori sa te intreb dc pot beneficia de indemnizatie dc la 1aprilie m-am angajat la o firma si pe 1iulie am dat demisia,iar pe 7-20iulie am lucrat dandu-mi demisia si de aici dar la 22iulie m-am angajat la o alta firma unde sunt si in prezent.acum am 2luni de sarcina si in aprilie 2010 teoretic ar trebui sa nasc.multumesc

    Admin spunea...

    Anca, intreaba la casa de pensii, nu stiu ce sa-ti spun. Si eu am auzit ca s-ar putea, dar sigura nu sunt.

    Admin spunea...

    Claudiu Muresan,

    La calculul indemnizatiei pt cresterea copilului se iau in considerare ambele venituri.

    Admin spunea...

    gina, daca ai realizat stagiul de cotizare inainte de nastere (si din moment ce primesti indemnizatie inseamna ca l-ai realizat), voi primi indemnizatia pana la 2 ani indiferent ce se intampla cu actualul loc de munca.

    Admin spunea...

    goldangel,

    daca ai implinit 1 an de munca cu carte de munca inainte de nasterea copilului, beneficiezi de indemnizatie pt cresterea copilului, aceasta fiind:

    - daca 6 mil mai mare decat 85% din media venitului net pe ultimele 12 luni lucrate, primesti 6 mil.
    - dc 85% e mai mare ca 6 mil, primesti 85%

    Daca nu se fac 12 luni lucrate pana la nasterea copilului, nu beneficiezi de nimic.

    Admin spunea...

    anca g, nu stiu. Aparent ai cateva zile nelucrate, si as spune ca nu beneficiezi. Dar fiind vorba doar de cateva zile, nu stiu daca se iau in calcul, dat fiind ca in iulie totusi ai realizat venit... deci ai cotizat.

    Nu stiu ce sa-ti spun, intreaba la Directia de Munca si Protectie Sociala.

    Unknown spunea...

    Buna Raluca...felicitari pt blog..Alina ma numesc si am o nelamurire.Eu nu lucrez si o sa intre sotul in concediu,nasc in februarie,sotul are carte de munca+plus contract de drepturi de autor si inca un contract de conventie civila la care se plateste imp. de 16%.
    Vreau sa stiu daca se iau in considerare toate veniturile,inclusiv cele din drepturi de autor si cele din conventia civila.Multumesc frumos!

    Unknown spunea...

    Buna Raluca...am mai scris,dar nu am primit raspuns.
    Eu nu lucrez si o sa nasc in februarie si o sa intre sotul sa ia indemnizatia.Are CM plus contract de cesiune cu drepturi de autor la aceiasi firma si mai are o conventie civila la alta firma.
    Vreau sa stiu dc se iau in considerare veniturile din conventia civila?(cand se naste copilul,o sa aiba vreo 5 luni pe contr. de conv.civila).
    Si o ultima intrebare...ce impozit se plateste la conv.civila?,se plateste si sanatatea?.
    Multumesc frumos!!!

    Unknown spunea...

    buna ziua,

    as dori sa va intreb cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul in care sunt angajata cu un salariu de 1000 ron/luna , si de asemenea mai am venituri din chiria unei case,la care platesc lunar impozit 16%. Este luat in considerare acest venit la calcularea indemnizatiei?sau este obligatoriu ca imobilul sa fie inchiriat cu cel putin 12 luni inainte de a ramane insarcinata

    mona spunea...

    Buna. Am si eu o nelamurire.Primul meu copil are un an si cinci luni iar al doilea are trei luni. Indemnizatia pentru cresterea copilului o primesc doar pentru un copil sau pentru amandoi? Va rog sa-mi raspundeti si mie.

    Unknown spunea...

    Buna Raluca,

    Daca imi lipsete o zi in stagiul de cotizare de 12 luni , pot beneficia de cei 85% din venituri? Contract vechi incheiat pe 08.01. 09 , contract nou inceput 12.01.09; DPN 20.10.2009. Merci

    ancam spunea...

    Buna ziua. Am si eu o intrebare si o mare problema. Ce se intampla in cazul in care dupa nasterea copilului nu mai raman cele 42 de zile aferente concediului de lauzie? Exista posibilitatea sa pierd dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Am inteles ca se poate lua si concediu fara plata pana la implinirea celor 42 de zile obligatorii. Va rog frumos cina imi poate da un raspuns ca am tot cautata si nu gasesc nimic. Va multumesc anticipat.

    nika spunea...

    salut.
    daca eu nu mai lucrez din 2008 si nu voi naste in tara, am dreptul la alocatie?
    eu fiind cetatean strain, iar sotul meu nu.
    multumesc.

    alina spunea...

    Buna Raluca sunt Alina si am si eu o nelamurire eu lucrez la o firma din aprilie 2009 dar cartea de munca mi-a facut-o in mai mentionez ca pana acum nu am avut carte de munca si acum sunt insarcinata in trei luni iar nasterea este preconizata in aprilie exact cand as face 12 luni de munca poate sefa mea sa imi dea o adeverinta un act ceva ca eu am lucrat si luna aprilie integral ?te rog din suflet daca stii spune-mi si mie cum ar trebui sa procedez sa beneficiez de indemnizatie.Multumesc mult

    Claudia spunea...

    Buna Raluca,asi dori sa ma lamuresti si pe mine,lucrez la firma actuala din 23.04.2009,daca in lunile urmatoare raman insarcinata ,beneficiez de cei 900 ron? Se calculeaza la cele 12 luni si perioada de sarcina?Chiar daca voi avea concedii medicale? te rog sa ma ajuti daca poti. Iti multumesc

    Unknown spunea...

    Buna Raluca
    Am o mica nedumerire. In cazul in care momentan sunt somera si intentionez sa raman insarcinata, dar in ultimele 2-3 luni ale sarcinii reusesc sa ma angajez, cum se va calcula indemnizatia pentru cresterea copilului? Exista o perioada minima la acest loc de munca care conditioneaza acordarea concediului de maternitate? Mentionez ca sunt somera incepand cu data de 01 septembre 2009, iar anterior acestei date am realizat venituri impozitate. Se va tine cont la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului si de veniturile realizate, sau numai de nivelul indemnizatiei de somaj?Iar in cazul in care se tine cont de amandoua, exact cum se calculeaza? Multumesc

    alinascu spunea...

    buna,am si eu o mare nelamurire daca ma puteti ajuta,momentan nu lucrez si nici somaj nu am,daca sunt coasigurat medical de catre sotul meu,si imi platesc toate darile catre stat din mana beneficiez de indemnizatie de crestere acopilului? am dori sa devenim parinti si as vrea sa stiu exact in ce conditi poate sa vina bebe pe lume,sau trebuie sa mai caut loc de munca si dupa 12 luni sa ma gandesc la bebe??? va multumesc mult si pupici pt pitici si mamici

    Admin spunea...

    ELENA-ALINA, nu stiu cum e cu conv. civila.

    Admin spunea...

    mona, pentru un copil.

    Admin spunea...

    Ramona, din cate stiu eu nu trebuie sa lipseasca nici o zi.

    Admin spunea...

    nika, nu ai dreptul.

    Admin spunea...

    alina, daca iti poate da sefa o adeverinta de la ITM ca ai lucrat si in aprilie, beneficiezi. Daca e ceva scris de ea de mana fara acoperire (adica daca ai lucrat la negru luna aia), nu e valabil.

    Ai putea beneficia de indemnizatie daca pana sa iti faca cartea de munca ai fost in somaj, sau studenta, sau in perioada de 60 zile de la licenta.

    Admin spunea...

    Claudia, trebuie sa fie 12 luni lucrate inainte de a naste. Concediile medicale nu iti afecteaza nici un drept.

    anca g spunea...

    pt alina:daca lucrezi din aprilie 2009 si nasti in aprilie 2010 eu stiu ca beneficiezi ca si eu sunt in aceiasi situatie si stiu de la o vecina ca ea a putut a nascut pe 5august si i-a trecut si luna respectiva.sarcina usoara

    Admin spunea...

    Ramona, perioada in care esti somera face parte si stagiul de cotizare. Trebuie sa nu existe pauze intre somaj si data la care te angajezi, pentru a beneficia de indemnizatie.

    anca g spunea...

    eu am am intrebat si de factul ca stimbasem serviciu si era diferenta de 5-6zile intre contractele de munca si a zis ca merge!succes mult!nastere usoara

    simmyd spunea...

    Am depus actele pentru dosarul de acordare a ccc,dar firma la care lucrez a constatat ulterior ca nu am efectuat tot concediul de odihna si mi-a impus sa-mi iau si aceste zile,dupa terminarea perioadei de concediu postanatal. acum se suprapun perioada de concediu de odihna cu cel de ccc.ce pot face?pot returna banii pentru ccc pe aceasta perioada?pot modifica la primarie data de la care am solicitat ccc?dosarul inca nu a fost aprobat,este verificat deocamdata.multumesc

    Unknown spunea...

    Buna Raluca.Am si eu o intrebare.Nu lucrez dar as vrea sa imi platesc cartea de munca si as vrea sa stiu daca o platesc daca am dreptul sa primesc aceasta indemnizatie in caz ca voi face un copil.Si as vrea sa mai stiu ce anume tb platit neaparat la cartea demunca.
    multumesc anticipat.

    Unknown spunea...

    bună .am şi eu o nelămurire am fost în şomaj pe perioada 01/01/09pînă pe 30/09/09 şi mam angajat pe operioadă determinată 01/10/09 şi 31/01/10 iar eu nasc pe 06/02/10 pot beneficia de indemnizaţie . mulţumesc

    Admin spunea...

    simmyd, nu cred ca te pot obliga cei de la firma sa-ti iei concediul de odihna.

    Admin spunea...

    alinascu, ce inseamna coasigurat? Intreaba mai bine la Protectia Copilului, nu vreau sa te induc in eroare.

    Admin spunea...

    1983golden, fa ceva cu zilele 31.01 - 6.02. Trebuie sa fi lucrat pana la data nasterii copilului.

    Denisa spunea...

    Buna,Raluca!
    Te rog frumos daca poti sa ma lamuresti:daca eu din aug 2008 pana la 1 noiembrie 2009 am salariul de 3000 ron pe cartea de munca, iar din 1 noimbrie 2009 o sa am salariul minim pe economie,ce indemnizatie o sa iau?Multumesc!

    Denisa spunea...

    Am uitat sa precizez ca voi naste in luna iunie 20009!

    giorgiana spunea...

    Am o vechime in munca de 1 an si 6 luni. Acum sunt somera indemnizata pe o per de 9 luni. Daca in aceasta per de somaj raman insarcinata pot benef de indemniatie crestere copil?

    Admin spunea...

    Buna Denisa,

    Acest blog s-a aglomerat foarte tare, de aceea de acum voi raspunde la intrebari pe noul site Drepturile Gravidelor.

    Pentru a citi raspunsul la intrebarea ta, uita-te la sfarsitul acestui articol: Concediul de ingrijire a copilului, indemnizatia de ingrijire a copilului.

    Admin spunea...

    giorgiana,

    rapunsul il gasesti la sfarsitul acestui articol: Concediul de ingrijire a copilului pana la 2 ani, indemnizatia de ingrijire a copilului.

    Anonim spunea...

    SUNT CRINA SI AM SI EU O INTREBARE; BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI IN CAZUL IN CARE MI-AM RELUAT CURSURILE UNIVERSITARE M LUAT LICENTA (1OCT 2008-30 IUNIE 2009) dupa care am intrat in somaj si am nascut pe 3 oct 2009?

    Anonim spunea...

    Buna Raluca,eu sunt Madalina

    Am si eu o intrebare , daca am depus dosarul in septembrie , cam cand o sa primesc banii?
    Eu am nascut in iunie , mai devrem cu o luna trebuie sa nasc in iulie , iar in august au expirat cele 42 de zile . Am inteles ca se primesc banii din urma , adica de cand am nasut sau de cand am depus dosarul sau de cand au expirat cele 42 de zile?
    Mersi mult

    Admin spunea...

    CRINA , citeste raspunsul tau aici (la sfarsitul articolului).

    Unknown spunea...

    Buna Raluca! Am o nelamurire legata de activitatea mamicilor cu profesii liberale. Eu sunt psiholog, am un cabinet individual, iar bebe al meu o sa se nasca in iulie 2010. Ma intereseaza pana cand pot emite facturi pentru serviciile prestate, fara sa imi pun in pericol viitoarea indemnizatie pentru cresterea copilului ("Plata indemnizatiei... se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit....). De asemenea, as vrea sa stiu cand voi putea emite, din nou, facturi. Multumesc.
    Nicoleta

    tali spunea...

    Ma intereseaza sa stiu cum de dau banii pentru indemnizatia crestere copil pe luna in curs sau pentru o luna in urma?

    geany spunea...

    BUNA.am lucrat 8 luni la o firma ;mi-am dat demisia ,dupa care la 23 de zile m-am angajat la alta firma lacare lucrez de 10 luni.Sunt gravida si ar trebui sa nasc la sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie .Beneficiez de indemnizatie? Multumesc anticipat.

    Anonim spunea...

    Buna!Aveti idee daca la indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza vreo retinere (dupa aplicarea procentului de 85% la media veniturilor nete pe cele 12 luni luate in calcul)? Si daca da, ce fel de retineri (impozit, sanatate, pensii, somaj)? Multumesc!

    Anonim spunea...

    Buna, sunt ANCA. Excelent blog!
    Am si eu o intrebare: sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil, dar voi naste dupa terminarea concediului de ingrijire al primului copil. Voi beneficia de indemnizatia de 600 ron, sau va trebui sa lucrez 12 luni.
    Multumesc anticipat

    CORINA spunea...

    Buna Raluca.TE ROG SA MA AJUTI SI PE MINE.AM FOST STUDENTA LA ZI ,MI-AM LUAT LICENTA IN IULIE 2009 SI ACUM SUNT IN SOMAJ.AM RAMAS INSARCINATA IN MAI 2009 SI ACUM MAI AM PUTIN SI TREBUIE SA NASC .VREAU SA STIU DAK POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIE PT CRESTEREA COPILULUI.

    iuliana spunea...

    Buna Raluca. Am nascut in noiembrie 2009.Firma la care am lucrat mi-a dat concediu fara plata in luna dec 2008(13 zile);in ian.2009(20 zile);in apr.2009(11 zile)in total 44 de zile pentru ca nu au avut de lucru si ne-a obligat sa facem cerere de concediu fara plata.Am fost sa depun dosarul pentru indemnizatie si mi s-a spus de la primarie ca nu primesc decat alocatia de 200 ron.Ce pot sa fac sa primesc indemnizatia de 600 ron tinand cont ca am semnat cererea de concediu fara plata.Cum pot afla un raspuns cat mai repede.

    iuliana spunea...

    Am nascut in noiembrie 2009.Firma la care am lucrat mi-a dat concediu fara plata in luna dec 2008(13 zile);in ian.2009(20 zile);in apr.2009(11 zile)in total 44 de zile pentru ca nu au avut de lucru si ne-a obligat sa facem cerere de concediu fara plata.Am fost sa depun dosarul pentru indemnizatie si mi s-a spus de la primarie ca nu primesc decat alocatia de 200 ron.Ce pot sa fac sa primesc indemnizatia de 600 ron tinand cont ca am semnat cererea de concediu fara plata

    zapacita666 spunea...

    buna
    am vazut ca mai multe persoane se confrunta cu problema ca au pauza pe cartea de munka de la catva zile la 1 luna .. eu am sunat la Asistenta Sociala pt indemnizatia copilului si mi sa zis ca in proportie de 99% se acorda indemnizatia..dar depinde de la caz la caz.... cel mai bun sfat este sa va luati o adeverinta de la medicul de familie ca precum in peioada aceea lipsa ...ati avut ceva... eu de exemplu mi\am luat pt entorsa garava la picior care necesita imobilizarea la pat... este o idee..si cand va ducetzi la depusul actelor nu uitatzi sa bagatzi si ceva in buzunar la domintele de la birou...
    eu am lucrat 1 an fara 2 zile ca ...domnul meu "adorat" sef ma obligat sa imi dau demisia de la munka sub amenintari...si mi\am gasit deabea dupa vreo 29 de zile unde sa imi platesc darile la stat... eu in acte lucrez..dar de fapt stau acasa .... poate avetzi niste prieteni cu firme bagatzi\va la ei si platiti lunar impozitul pe salariu pe care il doriti voi...
    Incrcati sa nu va mai stresati atat ca facetzi rau la bebelusi..eu incerc sa fiu optimista si sunt sigura ca in vara cand voi depunde actele o sa beneficiez de indemnizatie

    Aveti grija de fiintele care cresc in noi...pt ca ele sunt minunea noastra

    Anonim spunea...

    buna.daca am 12 luni pe cartea de munca intrerupte pana la data nasterii beneficiez de indemnizatie?

    Anonim spunea...

    Buna. Lucrez de 10 luni si am ramas insarcinata luna trecuta. problema e ca sefu ne modifica contractu la juamte de norma. daca mai lucrez 2 luni cu juam de norma pot primi indemnizatie?
    Multumesc anticipat.

    didicuta spunea...

    Buna. am lucrat 10 luni si luna trecuta am ramas insarcinata. Problema e ca sefu imi reduce contractul de munca la jumate de norma. Daca mai lucrez inca 2 luni cu juamte de norma si dupa aia intru in somaj beneficiez de indemnizatie?
    Multumesc anticipat.

    ioana spunea...

    buna,am si eu o nelamurire...in data de 01 nov 2009 mi-s-a incheiat contractul de munca(un an si o luna,acesta a fost incheiat cu art 65,dupa care de la 01 nov-16 dec 2009 am fost chemata inapoi ptr inventar,si mi s-a facut o conventie civila.Din data de 17 dec 2009 beneficiez de ajutorul de somaj.specific ca am ramas insarcinata in 22-24 dec iar somajul mi se incheie in data de 17 sept 2010,pot sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului?

    Oana spunea...

    Buna. Am citit cu foarte mult interes acest blog. este foarte util.
    M-ar interesa si pe mine un singur lucru. Daca momentan sunt somera,dar am lucrat inainte timp de 9 luni(6 luni intr-un loc si 3 luni in alt loc) si as ramane insarcinata, pot beneficia de ajutor de maternitate(indemnizatie)? daca da..ce ar trebui sa fac . Multumesc

    dorina spunea...

    Buna Raluca.As vrea sa stiu pentru ca de la ITM C-TA nu am primit un raspuns concret,daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care sunt angajata din 10 aprilie 2009 si am intrat in concediu de maternitate initial abia pe 01 februarie 2010.Ei mi-au spus ca ,,s-ar putea"daca se cumuleaza cu concediul medical.Iti multumesc.

    Anonim spunea...

    Buna! Acum sunt in concediu de crestere copil pana in august 2011. Daca inainte de data mentionata anterior voi ramane insarcinata, indeminzatia pentru al doilea copil va fi de 85 % din cei 85 % pe care ii iau acum? Multumesc pentru raspuns!

    Anonim spunea...

    raluca, nush daca a mai intrebat cineva despre asta, insa eu vin cu o nelamurire. in parc, mamicile tot vb ca si-au depus dosarulla primarie sa primeasca un stimulent pt ca au un copil care e de 50 lei, si la doi copii primesti 60 lei......in nici o lege nu am gasit ceva legat de acest lucru, mamicile spun ca nu conteaza in ce conditii(venit, sau altceva), iar cei de la primarie zic ca doar daca media veniturilor pe membru de familie nu depaseste 470 lei/membru!....stii ceva? as vrea si eu sa primesc niste info....pls!!

    claudia spunea...

    buna raluca.sunt angajata din 1 noiembrie 2009 si acum is gravida in 2 saptamani.as dori sa stiu daca iau maternitate

    Anonim spunea...

    buna raluca!sunt claudia.am si eu o intrebare:in 1 noiembrie 2009 m-am angajat la actualul loc de munca si acuma is gravida in 2 saptamani.as dori sa siu daca iau maternitate

    Anonim spunea...

    Ar trebui sa se actualizeze site-ul din cand in cand.
    Legea 226/2008 modifica art. 1 al Legii 257/2008:
    Art. 12
    Alineatul (1) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1 - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei."

    Anonim spunea...

    Buna , ma numesc Hana...Am si eu o intrebare. Daca am o sarcina cu risc si sunt in concediu medical, care sunt veniturile care se vor lua in calcul pentru acordarea indemnizatei de cresterie a copilului? De exemplu: in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului am realizat urmatoarele venituri: 3 luni, salar net 530, 4 luni salar net 3155, dupa care urmatoarele 5 luni pana la nasterea copilului voi fi in concediu medical, respectiv prenatal.As dori sa ma lamuriti in aceasta problema.

    Anonim spunea...

    daca nu am fix un an pot sa mai platesc din mana cateva luni(2 luni) pentru a beneficia de postnatal mai exact aia 2 ani?va rog sa.mi raspundeti si mie.ms.

    Anonim spunea...

    buna.ma numesc silvia si am o intrebare:primesc o imdemnizatie de 600 ron pentru copil iar in mai voi naaste iar.primul va face 2 ani in noiembrie.voi primi bani numai ptr.unul sau ptr.amandoi?

    Dana spunea...

    Buna Raluca,
    Am nevoie de o lamurire.Daca data nasterii este intre 23-25 iulie 2010 din ce data pot sa intru in prenatal, sa-mi ramana si cele 42 de zile obligatorii de postnatal?
    Astept raspuns,
    Multumesc anticipat,
    Dana

    Adriana84 spunea...

    Buna Raluca, excelent blog.
    Am si eu o intrebare. In momentul cand m-am angajat (3 nov. 2010) eram deja gravida in 2 luni iar cartea de munca nu mi-au facut-o imediat (abia pe 5 febr. 2010.Sunt constienta ca nu pot primi indemnizatia, insa stiam ca pot beneficia de cele 42 de zile le lehuzie (astea se dau dupa nastere obigatoriu?), date prin lege. Medicul meu de familie mi-a spus ca daca iau de la medicul ginecolog o trimitere catre cel de familie cum ca necesit internare, medicul de familie imi poate da medical 126 zile. In calculul acestor zile intra si perioada de dinainte de nastere?Eu vreau sa stau cat mai mult la serviciu dar nici nu vreau sa-l pierd stand prea mult acasa cu copilul (din fericire are cine ma ajuta) Cum sa procedez cu toate concediile astea?Descurca-ma putin te rog.

    Anonim spunea...

    buna ziua, ma numesc Valentina si am o intrebare.Sunt in somaj din decembrie si in august se termina.Acum sunt insarcinata in 2 saptamani si tebuie se nasc in ianuarie.Deoarece somajul se termina in august nu pot intra in indemnizatie crestere copil.Intrebarea mea este daca pot plati la casa de asigurari in continuare dupa ce se termina somajul ca sa am continuitate si sa beneficiez de indemnizatie?

    stefi 82 spunea...

    buna as avea si eu o nelamurire: am fost angajata la o firma in perioada 01.12.2002-01.03.2010 si in somaj din 01.03.2010 pana la inceputul lui mai cand mi-am gasit un serviciu dar cartea de munca mi-a fc incepand cu data de 22 mai 2010, as dori sa aflu daca as ramane insarcinata as beneficia de indemnizatie avand in vedere obligativitatea celor 12 luni neintrerupte sau in ce perioada as putea ramane insarcinata sa beneficiez de indemnizatie,sper sa fi inteles nelamurirea mea si iti multumesc anticipat. astept raspunsul pe adresa de mail: stefi_mokus@yahoo.com

    octaviat spunea...

    poti ramane insarcinata in timpul celui de al treilea an de stat cu copilul( cert pt handicap )si sa ramai in continuare inca 2 ani in concediu de crestere copil

    alinascu spunea...

    buna,am si eu o intrebare unde trebuie sa platesc din mana timp de 12 luni contributia la stat,nu lucrez cu carte de munca,ca mai apoi cand raman insarcinata sa pot lua indemnizatia de crestere a copilului??? va multumesc,astept raspuns urgent daca se poate
    alinasuciu2009@yahoo.com

    Anonim spunea...

    Buna
    Eu am urmatoarea problema: Il am pe tatal meu ca si coasigurat, din luna iunie am intrat in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Oare tatal meu trebuie sa-si gaseasca un alt asigurat sau ramane in continuare la mine. Nu stiu pe cine as putea sa-i gasesc deoarece mama nu m-ai traieste si eu sunt singurul lui copil. Daca imi puteti da un raspuns la aceasta intrebare va raman recunoscatoare. Multumesc

    alina2428 spunea...

    buna.lucrez pe baza de mandat si comision de 8 luni,veniturile pe care le realizez sunt impozabile,as vrea sa stiu unde trebuie sa platesc din mana ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului,cand va fii s avina acesta???( planuiesc sa ranan insarcinata) va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs

    Anonim spunea...

    Buna Raluca. Am si eu o mare problema daca ma poti lamuri daca nu macar sa imi spui unde sa ma adresez.Sunt in concediu prenatal dar am primit instiintare ca institutia se desfiinteaza(preaviz) pina pe 21 octombrie.Eu nasc in noiembrie, ce se va intimpla cu cartea mea de munca in aceasta perioada si cine imi va plti medicalul in conditiile in care cei de la somaj spun ca nu imi pot prelua cartea de munca fiind in prenatal.Daca nu voi reusu sa lamuresc problema aceasta intrerupere in cartea de munca imi va afecta indemnizatia, o voi mai primi?Da-mi un sfat te rog.

    Mahi spunea...

    Daca am intarziat cu depunerea dosaruli de indeminaztie (60 zile)imi mai primeste dosarul?Am certificatul de nastere gresit si a durat pana mia dat altul.

    mirela_c spunea...

    buna seara ! am si eu cateva nelamuriri . trebuie sa nasc aproximativ pe 24 mai 2011. sunt angajata de 11 ani cu contract pe perioada nedeterminata la scoala publica . am dreptul la 126 zile concediu pre si post natal , 42 minim luate post natal . dupa aceste zile mai am dreptul la concediul de odihna aferent lunilor lucrate in 2011 si apoi sa trec in maternitate ???

    va multumesc

    mirela.n spunea...

    am si eu o intrebare arzatoare: daca eu pe cartea de munca am trecut ca lucrez 1 ora/zi (din motive de taxe - eu lucrez 8 ore si cu salariu intreg) am aceleasi drepturi ca si mamicile care au pe cartea de munca 8 ore? imi dau seama ca nu voi beneficia decat de minim, dar chiar si asa as vrea sa stiu..
    multumesc!

    VALENTINA spunea...

    Buna.
    Daca mamica(eu) nu pot sa fac dovada celor 12 luni neintrerupte anterioare nasterii copilului, poate opta taticul pt aceasta indemnizatie? Si daca da, la cat timp se poate intoarce la munca ca sa beneficieze de cei 500 lei?
    VA rog, astept si eu un raspuns.
    Valentina, vali_niculcea@yahoo.com

    radiowhisper.com spunea...

    Buna Seara!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    «Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 206   Mai noi› Cele mai noi»