vineri, 14 noiembrie 2008

Indemnizatia pentru cresterea copilului, de 85% din venit

Asa cum probabil ati aflat, s-a votat Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Noua lege da posibilitatea mamei sa opteze sa primeasca fie 600 RON, fie 85% din salariu, dupa cum o avantajeaza mai mult.

a. Data de intrare in vigoare a legii: 1 ianuarie 2009

b. Acte: Pentru persoanele aflate deja in plata, indemnizatia poate fi recalculata pe baza urmatoarelor acte:

- adeverinta cu venitul net pe cele 12 luni anterioare nasterii - eliberata de angajator
- cerere de recalculare a indemnizatiei
- copie CI mama
- copie CN copil

c. Baza legislativa

Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

  • Art. I. - Alineatul (1) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."


  • Art. II. - Pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
  • Normele metodologice


    citeste mai multe detalii despre concediul de ingrijire a copilului pana la 2 ani, indemnizatia de ingrijire a copilului

    Cititi si raspunsul pe care l-am primit de la AGENTIA PENTRU PRESTATII SOCIALE A MUNICIPIULUI BUCURESTI privitor la recalcularea indemnizatiei.

    206 comentarii:

    «Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 206 din 206
    Diana spunea...

    Buna. Intrebarea mea este stupida :) dar n-am gasit nicaieri un raspuns: in ziua cand baietelul meu implineste 2 ani merg la munca? ...sau in ziua urmatoare? multumesc.

    BeautyNails spunea...

    buna seara !sunt fericitul tatal unui copil sanatos si frumos!o intrebare ? sunt cadru militar si as vrea sa stiu de cand pot intra in concediu de cresterea copilului! tinand cont ca sotia nu beneficiaza de indemnizatie ! va multumesc!

    andreea judele spunea...

    Buna ziua! Numele meu este Andreea Judele, reprezint un site pentru copii si mamici - www.iasicomanda.ro - si as dori sa discutam despre o posibila colaborare cu dumneavoastra - ma intereseaza promovare pe blog, numarul de utilizatori unici pe care ii aveti, precum si pretul postarii unui banner. multumesc! o zi buna!

    Anonim spunea...

    buna! all ! dupa varsta de 2 ani se mai da indemizatia pt cresterea copiluil?
    nu am luat indemnizatia pe ultimaa luna inca!
    luam 800 ron!
    si eu am concediu pana pe 5 august !
    ce e de facut in acest caz?
    si am luat doar 42 ron!
    fetita mea a implinit deja 2 ani pe 27 aprilie 2011~
    diana!astept raspuns urgent!

    alexuch spunea...

    Buna ziua! Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta, am lucrat din noiembrie 2010 pana in august 2011, adica 9 luni, acum m-am angajat din nou. Ce ar trebui sa fac pentru a primi indemniztia pentru cresterea copilului in caz ca raman inarcinata. Contributia de 12 luni trebuie sa fie continuua, sau se ia in consideratie si cele 9 luni lucrate. Sau ar trebui de acum sa lucrez 12 luni si apoi sa raman insarcinata? Va multumesc

    Mirell@ spunea...

    Buna Raluca!
    sunt invatator si am nascut pe 22 noiembrie 2012. am intrat in concediu de maternitate(cele 126 de zile) de la 1 octombrie, timp in care am dus la scoala concedii de la medicul de familie. Intrebarea mea este: Dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului cand il depun? La ce data? Dupa ce termin ce le 126 de zile sau dupa ce s-au implinit cele 42 de zile de dupa nastere? Multumesc!

    «Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 206 din 206   Mai noi› Cele mai noi»