vineri, 8 august 2008

Rezumat. Drepturi la locul de munca

 • Angajatorul are urmatoarele obligatii:

  - sa nu expuna salariatele gravide, lauze sau care alapteaza la riscuri ce le pot afecta sanatatea;
  - sa le schimbe locul de munca celor care isi desfasoara activitatea numai in picioare sau asezat, astfel incat sa li se asigure pauze pentru repaus sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii;
  - sa acorde gravidelor dispensa pentru consultatii prenatale constand in ore libere platite;
  - sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cate o ora, in timpul programului, sau sa reduca timpul de lucru cu doua ore zilnic, fara diminuarea salariului;
  - sa transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar, salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, care presteaza o munca insalubra sau penibila;
  - sa transfere la un loc de munca de zi salariatele care muncesc noaptea, pe baza solicitarii lor scrise;
  - sa modifice conditiile/orarul de munca ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, cu o activitate ce prezinta riscuri pentru sanatate.

 • Angajatorul nu poate concedia salariata:
  - gravida, lauza sau care alapteaza, din motive legate de starea sa;
  - care e in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau se afla in concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap, de pana la 18 ani.
  - aflata in concediu de risc maternal, de maternitate sau pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

  Interdictiile nu se aplica in cazul concedierilor rezultate din desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice, a transformarii tehnologice sau reorganizarii angajatorului.

 • Angajatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a femeii si sa nu anunte alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca.
 • Niciun comentariu: