marți, 22 iulie 2008

Instiintare in scris a angajatorului a starii fiziologice de graviditate

a. Daca vrei sa-ti obtii drepturile, anunta oficial angajatorul ca esti gravida. Conform definitiei oficiale, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Asadar, toate beneficiile pe care le ai de obtinut ca si gravida din partea angajatorului decurg din aceasta instiintare oficiala, in scris.

b. Acte:

  • adeverinta de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog (observati ca in lege scrie "sau", nu "si", ceea ce inseamna ca daca ai o adeverinta de la unul dintre acesti medici este suficient)
  • instiintare in scris (vezi model de instiintare)

    c. Baza legislativa. OUG 96/2003:

  • Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
  • 3 comentarii:

    Unknown spunea...

    Buna ziua. Sunt angajata cu CIM si am si un contract pe perioada determinata. Trebuie sa anunt in ambele parti ca sunt insarcinata? Si daca da, cererile trebuie insotite de adeverinte in original? Multumesc.

    Admin spunea...

    Adriana, ups, abia acum am vazut mesajul tau. Da, este bine sa anunti in ambele parti, pentru ca e spre avantajul tau. Nu stiu daca este nevoie de adeverinte in original.

    iolau spunea...

    Neata
    Daca sotia a depus numai adeverinta de la medic ca este insarcinata dar nu si instiintare scrisa pot aparea probleme??
    Mentionez ca pe adevrinta i sa trecut numar de inregistrare inainte de a o duce la HR