marți, 22 iulie 2008

Concedierea gravidelor este ilegala

a. Nu te poate da afara. Din momentul depunerii instiintarii scrise catre angajator, acesta nu mai are voie sa concedieze angajata gravida. De asemenea, nu pot fi concediate persoanele aflate in concediul de maternitate, CIC, sau in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.

Chiar si in aceste situatii, iti poti peirde totusi locul de munca prin desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice, a falimentului, a transformarii tehnologice sau reorganizarii angajatorului.

b. Baza legislativa: Codul Muncii, Legea 53/2003, Art. 60:

  • (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
    c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
    d) pe durata concediului de maternitate;
    e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
    f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
  • 4 comentarii:

    Maria-Magdalena Craciun spunea...

    Buna ziua,

    Eu am fost concediata de angajator, desi sunt insarcinata.

    Cazul meu poate fi urmarit aici:

    http://magdacraciun.blogspot.com

    Haideti sa ne unim toate gravidele care trecem prin aceasta situatie si sensibilizam cumva autoritatile.

    Admin spunea...

    Maria, am citit povestea ta si lucrurile mi se par destul de complicate.

    Teoretic, gravidele nu pot fi concediate, dar practic, din pacate, angajatorul poate scapa de un angajat nedorit prin desfiintarea postului. Chiar si asa, din cate stiu eu, inaintea desfacerii contractului individual de munca ar trebui sa incerce incadrarea ta pe un post similar.

    Nu sunt de meserie jurist, asa ca sfatul meu este sa te adresezi unui avocat. Presupun ca stii ca daca dai angajatorul in judecata si castigi procesul, el este obligat sa iti plateasca toate salariile incepand din momentul concedierii ilegale si pana la castigarea procesului, fara ca tu sa mergi la serviciu. Mai mult, este obligat sa te primeasca imediat inapoi.

    Sper ca rezolvarea acestui caz sa fie in favoarea ta. Sa ne tii la curent cu actiunile tale!

    Unknown spunea...

    Buna, Raluca!
    In primul rand iti multumesc foarte mult pentru initiativa acestui blog. Mie personal mi-a fost si imi va fi de un real folos.
    Cu toate astea... eu inca am ramas cu dilema: ma vor concedia?
    Situatia mea e cam asa:sunt insarcinata in 13 saptamani, inainte de a afla de sarcina mi-am schimbat serviciul si deci eu momentan sunt angajata pe perioada determinata pana la 1 martie. Inca nu i-am anuntat si nici nu pot astepta pana in martie sa vad ce se intampla cu contractul meu, pentru ca deja se va observa sarcina.
    Asadar... in situatia asta... cu contract pe perioada determinata... institutia mai e obligata sa ma pastreze ca angajat, sa ma angajeze pe perioada nedeterminata si sa pot beneficia de toate drepturile ce rezulta de aici?

    Multumesc,
    Alina

    Admin spunea...

    Alina, nu am trecut prin asta, dar sunt sigura ca nu au obligatia de a te angaja pe perioada nedeterminata.