b. Acte. Actele de care ai nevoie sunt: o cerere prin care soliciti acest ajutor conform legii si certificatul de nastere al copilului.
c. Baza legislativa
- Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
- c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
- c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Vezi si model de cerere de acordare a unui salariu mediu pe unitate la nastere.
39 de comentarii:
Ce inseamna "in cazurile in care se aplica"?
Nu se aplica tuturor celor care nu au incheiat un alt contract colectiv de munca, caz in care, acesta din urma nu poate avea decat prevederi mai avantajoase?
multumesc anticipat
Irina, buna intrebare.
Exista si cazuri in care anumite companii au propriul contract colectiv de munca, nu CCMN. Atunci nu se aplica CCMN, ci contractul colectiv de munca la nivel de unitate (sau ramura, dupa caz).
Dar, asa cum spui si tu, acest contract colectiv de munca trebuie sa contina minim prevederile CCMN.
Daca unitatea in care lucrezi are alt CCM, acesta trebuie sa contina prevederi mai avantajoase.
Buna,
sa inteleg ca daca in contractul semnat la angajare nu este stipulat ca se acorda acest salar mediu pe unitate in cazul nasterii unui copil, eu nu pot beneficia de aceasta lege?
in consecinta degeaba merg la biroul personal al firmei cu legea in mana ca nu o sa ma bage nimeni in seama deoarece in contractul semnat cu ei nu este precizat nici un art. care sa ma sustina.
daca am nascut la data de 09.11.2007 mai beneficiez de acest salar?
Pentru Alina: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, care contine aceasta prevedere, se aplica in toate firmele din Romania indiferent de ce scrie in contractul tau individual de munca (cu exceptia firmelor care au un Contract colectiv de munca la nivel de unitate sau ramura, caz in care oricum acest contract trebuie sa contina minim prevederile CCMN).
Daca ceva ce e in Contractul colectiv de munca nu este mentionat in contractul tau individual semnat cu firma, asta nu inseamna ca nu ai acel drept. Este de la sine inteles ca tot ce e stipulat in Contractul colectiv de munca se aplica.
Deci ai dreptul la acest salariu! Du-te la biroul personal cu toata increderea, este dreptul tau.
Miha, nu stiu ce sa-ti raspund.
Daca as fi in locul tau as incerca.
Raluca, multumesc pentru raspuns.
Cred ca in aceeasi categorie de probleme se regaseste si salarul 100% brut timp de 6 sapt minim in per de 126 zile calendaristice pre si post natal.
Am fost la biroul personal al firmei si mi-a zis, pe un ton ironic, ca nu s-a dat la nimeni asa ceva dar eu pot sa incerc, nu ma opreste nimeni.
Ce e mai frustrant este ca ei interpreteaza cum vor legile si fac ce vor, si mi-a mai spus ca CIM la nivel de firma(cel pe care l-am semnat la angajare) nu implica CCMN, deci daca in contractul individual de munca pe care l-am semnat nu apar articole din CCMN asta nu inseamna ca ei sunt obligati sa ia in considerare articolele legale din CCMN.
Toate acestea contrazic ceea ce este logic, adica daca CCMN este cel din care deriva celelalte contracte individuale pe care le semnezi la angajare cum e posibil sa nu se accepte drepturile minime ale femeii gravide?
Prevad o lupta lunga cu acestia pentru a-mi face dreptate!
multumesc,Alina
Alina, probabil cei de la biroul personal sunt incompetenti sau rau-voitori, altfel nu-mi explic.
Orice salariat din Romania are minim drepturile stipulate in contractul colectiv de munca la nivel national.
Ti-am citat mai jos 2 articole din CCMN.
Art. 3 spune ca:
1. clauzele contractelor colective de munca se aplica pentru toti salariatii din unitatile, ramurile, institutiile carora le apartin
2. orice contract colectiv de munca (in cazul ca intreprinderea la care lucrezi are unul propriu) trebuie sa contina minim prevederile CCMN.
Iar Art. 101 spune clar ca orice contract individual de munca nu-ti poate acorda drepturi mai mici decat prevede contractul colectiv de munca.
--------------------------
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 101. - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.
Pune-le legea in fata si spune-le ca-i dai in judecata.
buna
numele meu este raluca si am nascut in dec 2007. intrebarea mea este: "eu mai pot face ceva?"
am lucrat la o firma pe per nedeterminata si apoi la o alta firma pe per determinata timp de 6 luni. contractul meu de munca cu ultimii a expirat. eu mai pot solicita un salariu mediu pe unitate la nastere? sau e valabil ptr cele care nasc incepand cu 2009??
multumesc mult
buna, raluca,
nu stiu sigur daca mai sunt obligati sa iti dea acel salariu, dar daca erai salariata lor la momentul cand ai nascut cred ca da. In locul tau eu as incerca :)
In orice caz, daca nu obtii tu, sotul tau poate obtine acest salariu.
Intrebare de baraj?
In cazul in care am mai multe contracte de munca?
mai axact: Am ctr cu norma intrega de la o firma cu 8 ore/zi de unde solocit acest salariu mediu pe unitate ptr nastere copil.Si mai am si alte 2 ctr de munca cu cate 2 ore/zi, pot solocita si la aceste firme acest salariu?
silvia, nu stiu...
Intrebare referirtoare la ajutorul de nastere.
In cazul in care am fost angajata concomitent la mai multe firme, una cu 8 ore, celelate cu 1 - 2 ore, cum beneficiez de ajutor de nastere? De la toate unitatile sau numai de la locul de munca de baza?
Multumesc,
raluca, de la toate.
Am facut o cerere oficiala pentru primirea diferentei de 15 % pentru minim 6 saptamani, iar raspunsul angajatorului a fost: "Contractul colectiv nu se aplica in cazul nostru deoarece firma noastra are mai putin de 10 angajati." Eu stiu ca se aplica tuturor firmelor, ce pot face in aceasta privinta?
Tech Writer, reclamatie la ITM.
Am si eu o intrebare daca se poate.
Salariu asta mediu pe unitate este net sau brut, are cineva idee?
este vorba despre un salariu mediu pe unitate brut sau net? Are cineva idee?
Un salariu mediu brut sau net pe unitate? Stie careva? Am tot incercat sa introduc un comentatriu dar nu mi-a iesit cred..
merci
madalina, cred ca net.
Pana la urma am inteles ca nu este foarte clara treaba dar m-am luptat si am primit un salariu mediu brut pe unitata, ca am inteles ca aceasta prima nu este impozitabila.
Merci oricum
bravo mada, felicitarile mele!
In cadrul companiei noastre se da un salariu net (cat castiga fiecare)ca sa ne inchida gura (convenabil pt companie avand in vedere ca un salaiu mediu pe unitate este destul de mare). Banuiesc ca se iau in calcul si salariile managerilor. De cei 15% se fac ca ploua si spun ca nu se dau.
A facut cineva reclamatie la ITM? A rezolvat ceva? Ca as merge si eu.
Sunt Adrian si fetita noastra s-a nacut in iulie 2007. Am aflat abia zilele acestea ca as fi putut primi eu un salariu mediu pe unitate, doarece sotia mea nu era angajata in iulie 2007.
1.Mai pot sa primesc acesti bani sau am pierdut acest drept?
2.Este un termen in care trebuie depusa cerea?
Multumesc anticipat.
vio, e vorba de salariul mediu pe unitate, nu cred ca au voie sa-ti dea dupa cum ii taie capul. Cei 15% sunt obligatorii. Fa reclamatie, sunt sigura ca rezolvi.
Ady, da, ai fi avut dreptul daca sotia nu lucra. Nu stiu sa-ti raspund la intrebarile legate de termenul in care trebuia depusa cererea, poti intreba la ITM sau poti incerca direct.
Pentru Miha
Cu toate ca a trecut f mult timp de cand ai postat, inca iti poti revendica drepturile. Caest lucru se poate face in decurs de 3 ani de la nasterea copilului.
daca mama nu este salariata societatii tatal primeste doar daca se face dovada ca sotia nu lucreaza sau unde lucreaza nu a primit, sau primeste oricum fiind o prima practic pentru nasterea unui copil
mari , daca mama e salariata, primeste mama acest salariu.
Daca nu este salariata, primeste tatal. Nu stiu ce acte doveditoare ii trebuie, cred ca poate intreba la serviciu.
un salariu mediu pe unitate se acorda si in cadrul institutiilor publice care au incheiate acorduri de munca si nu contracte de munca?
anamaria, da.
Buna ziua,
as dori sa stiu daca am 2 locuri de munca , unul cu carte de munca de 8 h/zi si cel de al 2-lea cu contract de colaborare tot de 8 h/zi,pot beneficia de prima de nastere de la ambele locuri de munca?Si cei 15% ii pot solicita din ambele parti?
Multumesc mult
Nicoleta
acest salar mediu pe unitate se acorda ca si salar impozabil sau neimpozabil> este undeva in lege un articol care precizeaza acest lucru?
cand se da acest salar? dupa nastere? si daca e dupa nastere cum poate firma sa imi plateasca salarul daca am cntractul de munca e suspendat? pe ce baze legale? daca primesc acest salar nu inseamna ca am reinceput contractul de munca?
daca sunt in risc maternal mai beneficiez de salariul mediu si diferenta de 15% pe minim 6 saptamani?
buna, am si eu o intrebare am depus cerere la sc. ude lucrez si i-a dat raspuns ,k nu au fonduri ,ce ii de faut,daca dau in judecata ,....rezolv ceva?merci
Am nascut acum 2 ani, cand am nascut firma a zis ca nu are bani de un salariu, iar acum imi desfiinteaza postul, am inceput munca acum 2 zile si sunt in preaviz, mai pot solicita salariul?
Daca sotia a nascut in februarie 2011, are dreptul sa primeasca ?
intrebarea mea si a catorva fete cu care am vorbit este cat de retroactiv se poate acorda acest premiu, ce-o fi? undeva am citit ca se prescrie dupa 6 luni, iar aici mai sus zicea cineva ca in maxim 3 ani de la nasterea copilului se poate depune cererea? puteti sa ne ajutati cu un raspuns, cu o baza legala pt asta?
se poate primi si retro? fetita mea are 2 ani si 5 luni
Trimiteți un comentariu