duminică, 27 ianuarie 2008

Transfer alocatie & indemnizatie pe card

Daca, atunci cand ai facut cererea, ai optat pentru a primi banii postal, iar ulterior te-ai razgandit si ii vrei pe card, iata ce trebuie sa faci:

1. Iti deschizi cont curent personal la una din bancile agreate de ei (fiecare filiala are alte banci agreate)

2. Pregatesti urmatoarele acte:
  • extras de cont de la banca semnat si stampilat (in care sa se vada IBAN-ul) - obtinut in ziua in care faci cererea
  • copie dupa buletinul titularului
  • o cerere in care sa specifici ce doresti sa ti se puna pe card (alocatie, indemnizatie, stimulent)
3. Depui actele la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, sau le trimiti prin posta sau fax.

Citeste si: Cereri de reordonantare/modificari la alocatie sau indemnizatie.

Incasarea alocatiei si indeminzatiei

Cand depui dosarele, poti opta pentru a primi alocatia si indemnizatia pe card (atentie: se lucreaza numai cu anumite banci!) sau postal.

Daca alegi sa primesti banii pe card, ei ti se vireaza automat la o anumita data a lunii.

Daca optezi pentru a-i primi postal s-ar putea sa ai batai de cap. In principiu ti se aduc acasa, dar daca nu esti la domiciliu la momentul respectiv, trebuie sa-i ridici de la oficiul postal de care apartii. Daca nu ii ridici pana la o anumita data a lunii, banii sunt returnati si trebuie sa depui o cerere la DGPC pentru a ti-i recupera. Ii vei primi peste 2 luni (asa a fost in cazul meu).

Important!

Simt nevoia sa repet: Acest blog prezinta drepturile de care am beneficiat EU, in urmatoarele conditii:

- am nascut in martie 2007
- sunt salariata din 2003, am platit toate contributiile la sanatate.

Legislatia se schimba destul de frecvent, asa ca exista posibilitatea ca la momentul cand citesti aceste articole, continutul lor sa nu mai fie valabil. In plus, sunt o multime de cazuri pt care se aplica alte reguli (somere, studente, pe cont propriu etc). Informatiile prezente aici au un caracter orientativ, ele trebuie verificate in momentul in care vrei sa le aplici.

Stimulent de 100 RON / luna

a. Beneficiar: Mamicile (sau taticii) care au fost in CIC, daca incep lucrul inainte ca, copilul sa implineasca 2 ani. Acest stimulent de 100 RON lunar este primit pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

b. Acte:

  • Adeverinta de la serviciu cum ca ati inceput activitatea
  • Cerere tip
  • Copii dupa: buletin, certificat nastere copil, livret famile (mai ales daca bebe nu are acelasi nume cu parintele care depune cerere)
  • Declaratia tip a celuilalt parinte.

Dosarul se depune tot acolo unde ati depus si cererea pentru alocatie si indeminzatie, adica la Serviciul Alocatii si Indemnizatii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul/sectorul in care locuiesti.

Despre blog

Cand esti gravida, primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca nimeni nu te va trage de maneca sa-ti spuna "Vezi ca ai dreptul la ...". Mai ales din partea angajatorului sa nu te astepti la asemenea gesturi. Eventual poti sa te astepti sa incerce sa te convinga ca ai inteles gresit legea sau ca esti prost informata. Si cu aceasta atitudine te poti confrunta in orice tip de institutie, indiferent daca lucrezi "la stat" sau "la patron", intr-o firma mica sau intr-o companie multinationala. Daca nu esti sigura de drepturile tale, ai putea sa le pierzi.

Eu ma numesc Raluca. Pe 30 martie 2007 am nascut o minune de fetita, care inca din prima zi a devenit centrul vietii noastre.

Pentru ca am vrut sa beneficiez de toate drepturile (sau, ma rog, de cat mai multe) pe care mi le conferea conditia mea de gravida si ulterior de proaspata mamica, in cursul sarcinii am petrecut mult timp cautand pe diferite situri si forumuri informatii referitoare la drepturile mele. Afland "pe propria piele" cat de anevoios este acest proces de culegere de informatii, as vrea sa impartasesc din experienta mea si altor gravidute si mamici, in speranta ca le voi scuti de ore lungi de cautare pe google si de citirea a zeci de pagini de forum.

Pentru inceput, trebuie sa mentionez ca ma voi referi numai la cazul meu: salariata din 2003 care am platit toate contributiile la asigurarile de sanatate. Pentru alte cazuri (studente, somere, proaspete absolvente etc) se aplica alte reguli, pe care din pacate nu le-am studiat. Dar sper ca macar mamicile care se incadreaza in aceeasi categorie cu mine vor gasi util acest blog.

Nu garantez ca am beneficiat de toate drepturile pe care le aveam, din simplul motiv ca nu sunt convinsa ca am reusit sa le aflu pe toate. Daca cineva stie ceva in plus, ar fi bine sa dea mamicilor care citesc acest blog o mana de ajutor, scriindu-mi la raluca2004@gmail.com.